Ακτιβίστριες για το περιβάλλον πέταξαν κίτρινο υγρό στη Μόνα Λίζα (video)

Ακτιβίστριες για το περιβάλλον πέταξαν κίτρινο υγρό στη Μόνα Λίζα (video)


Δύο ακτιβίστριες για το περιβάλλον πέταξαν ένα κίτρινο υγρό -πιθανώς σούπα- στον πίνακα «Μόνα Λίζα», στο μουσείο Λούβρου του Παρισιού.

Μία από τις δύο ακτιβίστριες έβγαλε το σακάκι της για να αποκαλύψει ένα λευκό μπλουζάκι που έφερε το σύνθημα της περιβαλλοντικής ομάδας ακτιβιστών Riposte Alimentaire (Food Response) με μαύρα γράμματα.
«Ποιο είναι το πιο σημαντικό;», φώναξαν. «Η τέχνη ή το δικαίωμα σε ένα υγιεινό και βιώσιμο φαγητό;». «Το γεωργικό μας σύστημα είναι άρρωστο. Οι αγρότες μας πεθαίνουν στη δουλειά», πρόσθεσαν.

Το προσωπικό του Λούβρου έσπευσε γρήγορα και τοποθέτησε μαύρα υφασμάτινα παραβάν γύρω από τον πίνακα και τις διαδηλώτριες. Στον ιστότοπο της, η ομάδα «Food Riposte» ανέφερε ότι η γαλλική κυβέρνηση παραβιάζει τις δεσμεύσεις της για το κλίμα και ζητά να τεθεί σε εφαρμογή σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γαλλία που θα χρηματοδοτείται από το κράτος για να παρέχει στους εργάτες καλύτερη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα και αξιοπρεπή εισοδήματα.

Ο πίνακας δέχθηκε επίθεση τον Μάιο του 2022 όταν κάποιος πέταξε πάνω του μια πίτα κρέμας, χωρίς να υποστεί κάποια καταστροφή. Ο πίνακας με τις περισσότερες προβολές στον κόσμο προστατεύεται εδώ και χρόνια από ένα χοντρό γυαλί, επομένως δεν πρόκεται να έχει υποστεί οποιαδήποτε ζημιά.
Πηγή: efsyn.gr

77

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση