Μισή αθώωση για τα 15 παιδιά που κακοποίησε η ΕΛ.ΑΣ.

Μισή αθώωση για τα 15 παιδιά που κακοποίησε η ΕΛ.ΑΣ.

Πέντε χρόνια μετά το όργιο αστυνομικής βίας που στιγμάτισε ακόμα μία μεγαλειώδη πορεία του Πολυτεχνείου, οι συλληφθέντες -που εκείνη την ημέρα είχαν οδηγηθεί και διαπομπευτεί σε πάρκινγκ της οδού Μπουμπουλίνας- δικάστηκαν για μια σειρά από κατασκευασμένες κατηγορίες. ● Στην προηγούμενη συνεδρίαση της δίκης οι αστυνομικοί είχαν πέσει σε τεράστιες αντιφάσεις, ενώ οι μάρτυρες επιβεβαίωσαν την ακραία βία της ΕΛ.ΑΣ.

Ηταν 17 Νοεμβρίου 2019 όταν, μετά την καθιερωμένη και μεγαλειώδη πορεία του Πολυτεχνείου, οι εικόνες της άγριας καταστολής με στόχο όποιον βρισκόταν στην περιοχή των Εξαρχείων έκαναν τον γύρο του κόσμου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αστυνομικής βίας, όπως και σε δεκάδες άλλες, οι δαρμένοι έγιναν συλληφθέντες και τελικά κατηγορούμενοι.

Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ είχαν οδηγήσει 19 νέα παιδιά -κάποια ανήλικα τότε- στο διαβόητο πάρκινγκ της οδού Μπουμπουλίνας, τους ξυλοφόρτωσαν και τους φωτογράφησαν χωρίς τη συναίνεσή τους πριν μεταφερθούν στη ΓΑΔΑ. Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσαν σε βάρος τους, φορτώνοντάς τους μια σειρά από πλημμελήματα για τα οποία κάθισαν στο σκαμνί τέσσερα χρόνια αργότερα.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, οι κραυγαλέες αντιφάσεις των μαρτύρων αστυνομικών για τα όσα εκτυλίχθηκαν εκείνη τη βραδιά κατέστησαν σαφέστατη την προσπάθεια να αποκρύψουν την κακοποίηση που υπέστησαν τα παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις καταθέσεις τους δεν ξεκαθαρίστηκε ούτε ποιος έκανε ποιο αδίκημα ούτε ποιοι αντιστάθηκαν κατά τη σύλληψή τους ούτε με ποιον τρόπο ακριβώς τους επιτέθηκαν. Η παραδοχή ήρθε από έναν από τους αστυνομικούς που ανέφερε άθελά του πως στις περιπτώσεις επεισοδίων γίνονται συλλήψεις στον σωρό («Αναβίωσε στο δικαστήριο η ακραία βία των ΜΑΤ», 14.11.23, «Εφ.Συν.»).

Οι καταγγελίες των κατηγορουμένων επιβεβαιώθηκαν και από αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν αλλά και από βίντεο που κατέγραφαν την κραυγαλέα αστυνομική βία που υπέστησαν στους δρόμους των Εξαρχείων ακόμη και εκείνοι που ήταν απλά περαστικοί ή θαμώνες μαγαζιών, χωρίς καν να έχουν βρεθεί στη διαδήλωση νωρίτερα.

Η τελική ετυμηγορία

H έδρα αποφάνθηκε πως υπήρχαν εύλογες αμφιβολίες για τα όσα κατέθεσαν οι άντρες των ΜΑΤ και κήρυξε αθώους τους δέκα από τους κατηγορουμένους. Αποδεχόμενη, ωστόσο, εν μέρει τις μαρτυρίες των αστυνομικών, οι υπόλοιποι 5 καταδικάστηκαν κατά περίπτωση για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος των αστυνομικών, για βία κατά υπαλλήλων και αντίσταση.

Είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας η οποία θεώρησε «πειστικότερες» τις καταθέσεις των αστυνομικών, πως δηλαδή οι κατηγορούμενοι βρίσκονταν σε ομάδα διαδηλωτών που πετούσε πέτρες και μολότοφ και πως όσοι δεν συμμετείχαν ενεργά σε αυτή τη δράση «ενίσχυαν ψυχικά» τους υπόλοιπους, παρά το γεγονός πως ήταν εντελώς ετερόκλητες οι παρέες που βρέθηκαν στο σημείο και δεν γνωρίζονταν καν μεταξύ τους.

Σε μια πρωτοφανή δήλωση η εισαγγελέας είπε την ακλόνητη πεποίθησή της πως δεν γίνεται να κυκλοφορεί ένας φιλήσυχος πολίτης στα Εξάρχεια στις 17 Νοεμβρίου, έστω και για έναν απλό καφέ: «Αντιβαίνει στην κοινή λογική να βρίσκονται ως απλοί περαστικοί εκείνη τη μέρα στον δρόμο», είπε χαρακτηριστικά, όταν «οι ίδιοι οι κάτοικοι των Εξαρχείων φοβούνταν να φύγουν από τα σπίτια τους».Οι ερωτήσεις που έκαναν νωρίτερα οι δικαστές στους κατηγορουμένους είχαν δείξει πως τα παιδιά έπρεπε να αποδείξουν πως δεν είναι ελέφαντες:

● «Επρεπε να μείνετε σε αυτή την περιοχή για καφέ;»

● «Δεν γνωρίζατε πως γίνονται επεισόδια εκείνη τη μέρα κάθε χρόνο στα Εξάρχεια;»

● «Πώς και ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά στα Εξάρχεια τέτοια μέρα;»

● «Τι δουλειά είχατε εσείς τέτοια μέρα στα Εξάρχεια, δεν φοβηθήκατε;»

«Είναι λυπηρό ακόμη και σε επίπεδο ερωτήσεων το “τι δουλειά είχες στα Εξάρχεια”», απάντησε χαρακτηριστικά ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης. «“Γιατί αισθάνομαι ασφάλεια με την παρουσία αστυνομικών”, θα σας απαντήσω εγώ. Βέβαια εγώ φοράω κοστούμι και κανένας ποτέ δεν με έχει πειράξει».

Η έδρα δεν έδειξε ενδιαφέρον ούτε όταν, κατά τη διάρκεια των απολογιών των παιδιών, μίλησαν για τον μετέπειτα εξευτελισμό τους στο υπόγειο πάρκινγκ της Μπουμπουλίνας. Αποκαλυπτική ήταν η εξομολόγηση μιας εκ των κατηγορουμένων που περιέγραψε πώς οι άντρες των ΜΑΤ τούς έβγαζαν φωτογραφίες όταν ήταν χειροπεδημένοι: «Με τρομάζει αυτό, ένας άντρας με εξουσία να με βιντεοσκοπεί χωρίς τη συναίνεσή μου, να έχουν πάρει την ταυτότητά μου και να με βρίζουν […] Δεν θέλω να βλέπω αυτό το υπόγειο. Το γεγονός ότι η φάτσα μου βρίσκεται στο τηλέφωνο ενός αστυνομικού που δεν αναγνωρίζω γιατί φορούσαν όλοι την ίδια στολή εμένα με τρομάζει. Με τρομάζει πάρα πολύ».

Πηγή: efsyn.gr

78

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση