Η Μελόνι και οι αμαρτίες της ιταλικής αστυνομίας

Η Μελόνι και οι αμαρτίες της ιταλικής αστυνομίας

H υπόθεση του τραυματισμού των φοιτητών και μαθητών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης στη Φλωρεντία και στην Πίζα ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα μπορούσε να κλείσει σύντομα και αθόρυβα. Μετά την ηχηρή παρέμβαση του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι «η εγκυρότητα της αστυνομίας δεν μετριέται με τα κλομπ», ξεκίνησαν έρευνες για απόδοση ευθυνών. Οι οποίες όμως μετά από δέκα μέρες δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε κάποιο επίσημο αποτέλεσμα. Όπως διέρρευσε, αποφασίστηκε η μετάθεση στελέχους της αστυνομίας που είχε διατάξει τη μετάβαση των αστυνομικών μονάδων στα σημεία όπου έγιναν οι πορείες στις δύο πόλεις της Τοσκάνης. Πηγές της ιταλικής αστυνομίας όμως διέψευσαν ότι η απόφαση αυτή σχετίζεται με τον τραυματισμό συνολικά δεκαοχτώ διαδηλωτών, διότι «η μετάθεση είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, αντιθέτως, έσπευσε να πάρει το μέρος των αστυνομικών δυνάμεων. «Το να αποσύρουμε την υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών της χώρας μας από όσους κάθε μέρα βάζουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους για να μπορέσουν να εγγυηθούν τη δική μας, είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να αποδειχτεί πολύ επικίνδυνο» τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα στην παρέμβασή της στο δείπνο της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών Ιταλίας, στο οποίο κλήθηκε να πάρει μέρος, δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στο όλο θέμα.

Από τη μία προφανώς ξέχασε την παρθενική της ομιλία στη Βουλή της Ρώμης μετά την εκλογική της νίκη το 2022, στην οποία είχε υπογραμμίσει ότι «δύσκολα θα μπορούσε να μη νιώσει συμπάθεια για τους νέους που θα διαδηλώσουν, ακόμη και για να αμφισβητήσουν την πολιτική της κυβέρνησής της, διότι όλα αυτά της θυμίζουν και την προσωπική της πορεία». Κι όμως μέχρι τώρα δεν σχολίασε τα κλομπ που χτύπησαν ανήλικους μαθητές. Από την άλλη, η παρέμβασή της από πολλούς σχολιαστές κρίθηκε ως άμεση αμφισβήτηση και υπονόμευση του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας και της έκκλησής του κατά της βίας.

Πρόκειται για την ίδια γραμμή που έσπευσε να υιοθετήσει και ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, που προτίμησε να αναφερθεί σε μια «επίθεση αναρχικών κατά οχήματος που μετέφερε παράτυπο μετανάστη προς απέλαση» κατά την οποία τραυματίστηκε ένας αστυνομικός στο Τορίνο. «Οι αστυνομικές δυνάμεις αποτελούν εγγύηση για τους δημοκρατικούς θεσμούς μας» είπε και ο Πιαντεντόζι.

Στο μεταξύ τα παιδιά που τραυματίστηκαν στην Πίζα και στη Φλωρεντία περιμένουν ακόμη κάποιος να τους ζητήσει συγγνώμη. Οι καθηγητές τους διηγήθηκαν ότι την επομένη στο σχολείο ήταν σε κατάσταση σοκ, με τραύματα στα χέρια και απλανές βλέμμα. Με τραύματα στα χέρια διότι όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς τα σήκωσαν ψηλά, για να τους δείξουν ότι δεν κρατούσαν πέτρες, μολότοφ ή ό,τι άλλο. Οτι μόνο τους όπλο ήταν η ελεύθερη κρίση τους και η θέληση να μπουν στη ζωή με ζωντανό και ελεύθερο βλέμμα.

Πηγή: efsyn.gr

18

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση