Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο 16 Μάρτη 2024 στην πλατεία Κοτζιά

Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο 16 Μάρτη 2024 στην πλατεία Κοτζιά

Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο 16 Μάρτη 2024 στην πλατεία Κοτζιά

Ίσα δικαιώματα σε μετανάστ(ρι)ες και πρόσφυγες/ισσες – Οι ναζί στη φυλακή – Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Το Σάββατο 16 Μάρτη στην Αθήνα και σε μια σειρά από πόλεις της Ελλάδας, κινητοποιούμαστε για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, ενάντια στον φασισμό και για τον τερματισμό του πολέμου στην Γάζα. Στην Αθήνα το Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο γίνεται στις 2:30 μ.μ. στην πλατεία Κοτζιά και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Η κινητοποίηση γίνεται λίγες μέρες πριν από την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού (21 Μάρτη) και οχτώ χρόνια από την υπογραφή της ρατσιστικής συμφωνίας κλεισίματος των συνόρων ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας. Με πρωτοβουλία και συνδιοργάνωση δεκάδων αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων, μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων και οργανώσεων, σωματείων, τοπικών συλλογικοτήτων και κινήσεων αλληλεγγύης, φιλοδοξούμε η φετινή 16 Μάρτη να εξελιχθεί σε μια μεγάλη κινητοποίηση αλληλεγγύης ενότητας και αντίστασης. Ειδικά φέτος υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συμμετέχει κανείς σ΄αυτή την κινητοποίηση.

Νομιμοποίηση

Πρώτα απ’ όλα είναι ζωτική η διεκδίκηση της νομιμοποίησης όλων των μεταναστών και μεταναστριών που ζουν στην Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. Η πρόσφατη ρύθμιση “Καιρίδη” αποτελεί ένα δειλό μέτρο κανονικοποίησης της παράμονής των μεταναστών που εργάζονται εδώ, κυρίως κάτω από τις πιέσεις των εργοδοτών που ψάχνουν με το ντουφέκι να βρουν εργάτες σε κλάδους όπως οι κατασκευές, ο αγροτικός τομέας, η τουριστική βιομηχανία και η εστίαση, εν’όψει του ανοίγματος εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας σε αυτούς τους κλάδους από την ερχόμενη άνοιξη. Πρόκειται για μια αναγκαστική κίνηση της κυβέρνησης για να εξυπηρετήσει βασικές ανάγκες του κεφαλαίου παρά τις ρατσιστικές κραυγές του ακροδεξιού τμήματος της ΝΔ όσο και της εκτός των τειχών της ΝΔ ακροδεξιάς. Ακριβώς γι’ αυτό η νομιμοποίηση αυτή γίνεται με όρους που εξυπηρετούν μόνο τους εργοδότες και αφήνουν εκτεθειμένους τους μετανάστες εργάτες στις βουλές τους, καθώς απαιτεί υπεύθυνη δήλωση από τον εργοδότη που θα σε προσλάβει και προβλέπει άρση της άδειας παραμονής εάν ο εργαζόμενος μετανάστης ή μετανάστρια απολυθεί και δεν καταφέρει να επαναπροσληφθεί άμεσα από άλλον εργοδότη. Επίσης η ρύθμιση απαιτεί απόδειξη διαμονής στη χώρα τα τρία τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί γενικό μέτρο για όλους τους μετανάστες, κάτι που αποκλείει όσους και όσες έχουν φτάσει στην ελλάδα πρόσφατα. Όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μεταναστών και μεταναστριών, απαιτούμε επίσης την κατάργηση της απάνθρωπης νομοθεσίας Κατρούγκαλου για τη συνταξιοδότησή τους. Δεδομένου ότι οι διαχρονικές πολιτικές του ελληνικού κράτους στερούσαν για χρόνια τη δυνατότητα να λάβουν άδεια διαμονής και έκλειναν το μάτι στους εργοδότες για την εκμετάλλευση της εργασίας των μεταναστών, η συγκεκριμένη νομοθεσία θέτει προϋποθέσεις πέρα από τα 20 χρόνια ασφαλιστικού βίου και τη νόμιμη διαμονή 40 ετών στην χώρα, με σκοπό την περικοπή ή πλήρη στέρηση από το δικαίωμα στη σύνταξη των μεταναστών, που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πάρουν την εθνική σύνταξη των 411 ευρώ…

Ανοιχτά σύνορα

Στις 16 Μάρτη διαδηλώνουμε επίσης ενάντια στο ρατσιστικό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ και απαιτούμε την κατάργησή του. Ένα Σύμφωνο που νομιμοποιεί την άρνηση υποδοχής προσφύγων από χώρες της ΕΕ και την αντικαθιστά με οικονομική ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής που θα τους κρατούν φυλακισμένους. Ενώ αρνείται ακόμα και την παροχή διεθνούς προστασίας στα θύματα του πολέμου μέσω της επίκλησης “ανωτέρας βίας” από κυβερνήσεις όπως της Ελλάδας. Από συμπολιτευόμενους (ΝΔ) και αντιπολιτευόμενους πολιτικούς (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) που ακόμη περηφανεύονται και δικαιολογούν ρατσιστικά εγκλήματα όπως το περίφημο “έπος του Έβρου” του 2020. Ενώ παρόλες τις καταγγελίες και τα αδιάσειστα στοιχεία δεξιοί κυβερνητικοί παράγοντες ακόμα αρνούνται την εγκληματική κρατική τους ευθύνη σε μαζικές δολοφονίες ανθρώπων όπως στην περίπτωση των εκατοντάδων πνιγμένων προσφύγων της Πύλου. Στις 16 Μάρτη διαδηλώνουμε για ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά με δημιουργία ασφαλών διόδων εισόδου στην ΕΕ, ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες που εκείνοι/ες επιθυμούν, παροχή ασύλου και στέγης και κλείσιμο των απάνθρωπων στρατοπέδων συγκέντρωσης. Επιπρόσθετα στις 16 Μάρτη, διαδηλώνουμε μαζί με τα αδέλφια μας από την Παλαιστίνη ενάντια στη γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα.Την ώρα που η σιωνιστική κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίζει με τις πλάτες ΗΠΑ-ΕΕ την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα με δεκάδες χιλιάδες καταγεγραμμένους νεκρούς, απαιτούμε την άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των Ισραηλινών δυνάμεων από την Γάζα και το άνοιγμα των συνόρων της ΕΕ για κάθε κατατρεγμένο πρόσφυγα πολέμου. Τέλος στις 16 Μάρτη απαιτούμε να παραμείνουν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής στην φυλακή και να τεθούν εκτός νόμου όλες οι φασιστικές συμμορίες. Να μην έχουν οι φασίστες καμία θέση στη δημόσια σφαίρα, την πολιτική ζωή και τον δημόσιο χώρο. Να κλείσουν οι γιάφκες, οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες των φασιστικών συμμοριών, να απαγορευτεί η διαδικτυακή φασιστική προπαγάνδα μέσα από τη φυλακή. Να τιμωρηθούν οι φασίστες δολοφόνοι του Μιχάλη Κατσούρη στην Φιλαδέλφεια και του Σιζάρ Σαφτάρ στη Ριζούπολη.

Η καμπάνια

Ήδη από τις αρχές Φλεβάρη, οι συλλογικότητες που συνδιοργανώνουν και στηρίζουν την κινητοποίηση της 16 Μάρτη έχουν ξεκινήσει αφισοκολλήσεις και μοιράσματα προκηρύξεων με τα υλικά της καμπάνιας σε γειτονιές της Αθήνας. Έχουν γίνει επί μέρους συναντήσεις με μεταναστευτικές και προσφυγικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην καμπάνια επιχειρώντας να κινητοποιήσουν κόσμο. Το Σάββατο 9 Μάρτη, στα πλαίσια της καμπάνιας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αυδή μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση ενημέρωσης και αντίστασης για τα τρέχοντα θέματα τόσο των μεταναστών όσο και των προσφύγων. Το καρναβάλι του Μεταξουργείου ήταν ένας επιπλέον χώρος παρέμβασης του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης “Απελάστε τον Ρατσισμό”, καθώς μοιράστηκαν εκατοντάδες προκηρύξεις με το κάλεσμα της κινητοποίησης της πλατείας Κοτζιά. Επίσης σε γειτονιές μεταναστών όσο και σε μαθητές/τριες του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και άλλων εθελοντικών σχολείων έχουν μοιραστεί εκατοντάδες ξενόγλωσσα φυλλάδια με το κάλεσμα της 16ης Μάρτη. Η συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις της 16ης Μάρτη θα είναι ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό στηυν Ελλάδα. Η επιτυχία των κινητοποιήσεων χρειάζεται να είναι μεγάλη, ενάντια στους Μητσοτάκηδες, τους Σαμαράδες και τους Βελόπουλους, και σαφώς εναλλακτικά με την θεσμική φοβική και καθωσπρέπει – και δυστυχώς ολοένα και πιο συχνά ξενοφοβική – αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Συνδιοργανώνουν:

Antinazi Zone – ΥRE, Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών/τριών, Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, ΚΑΠΑ (Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Ελλάδας και Τουρκίας), Κίνηση “Απελάστε τον Ρατσισμό”, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Ομάδα Δασκάλων “Τα Πίσω Θρανία”, Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, ΠΕΝΕΝ, Πρόσφυγες από στρατόπεδα της Αττικής, Πρωτοβουλία Αλβανών μεταναστών/τριών και Αλληλέγγυων, ΠΣΣ-ΝΑΤ, Στέκι Μεταναστών-τριών, ΣΥΠΡΟΜΕ (ΣΥντονισμός για το ΠΡΟσφυγικό – Μεταναστευτικό),ΤΑΝΠΥ, ΤΕΑΥΝΤΠ.

Στηρίζουν:

Αναμέτρηση, Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση «Ξεκίνημα», Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Λαϊκή Ενότητα – ΑΑ, ΜΕΡΑ 25, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ – Σπάρτακος, Πολιτική Οργάνωση «Κόκκινο Νήμα», ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

40

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση