Δικαίωση για τον Ούτσε Οκόμπα

Δικαίωση για τον Ούτσε Οκόμπα

Αθωώθηκε ομόφωνα ο 37χρονος τυφλός μουσικός από τη Νιγηρία που βίωσε για πολλοστή φορά την αστυνομική βία στα Εξάρχεια και κατηγορήθηκε για «απείθεια» κατά της Αρχής. ● «Νιώθω δικαιοσύνη αλλά τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Η ομάδα της ΔΡΑΣΗ μένει ατιμώρητη», είπε ο ίδιος
Aνάσα ανακούφισης έφερε η ομόφωνη αθώωση του Ούτσε Οκόμπα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου κατέπεσε η κατηγορία της «απείθειας» σε αστυνομικούς, στα χέρια των οποίων, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, έζησε τη βία και τον εξευτελισμό κατά τη διάρκεια αναίτιας προσαγωγής του στο Α.Τ. Εξαρχείων στις 29 Ιουνίου του 2021.

«Νιώθω δικαιοσύνη αλλά τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Ολη η ομάδα της ΔΡΑΣΗ μένει χωρίς τιμωρία», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο 37χρονος μουσικός από τη Νιγηρία. Είχε πρωτόδικα καταδικαστεί ερήμην σε έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή, επειδή του είχε επιδοθεί λάθος η κλήση για τη δίκη.

Κατά την εκδίκαση της έφεσής του την περασμένη Πέμπτη ο αστυνομικός-μάρτυρας προσπάθησε να εμφανίσει το θύμα ως ιδιαίτερα ύποπτο, χωρίς να διευκρινίσει για τη διάπραξη ποιου αδικήματος είναι ύποπτος. Προσπάθησε επίσης να δικαιολογήσει την προσαγωγή υποστηρίζοντας πως οι άνδρες της ΔΡΑΣΗ σταμάτησαν τον Ούτσε, γιατί δεν αντιλήφθηκαν την αναπηρία και το λευκό μπαστούνι, παρά μόνο όταν έφτασε στο Τμήμα. Ισχυρίστηκε επίσης πως ο Ούτσε δεν συνεργαζόταν μαζί τους και πως δεν μπορούσε να εξηγήσει την κατάστασή του γιατί, υποτίθεται, μιλούσε σπαστά ελληνικά.

Το δικαστήριο όμως δεν πείστηκε ούτε από την κατάθεση του ένστολου ούτε από τα δήθεν στοιχεία: ότι δεν έδειξε τα χαρτιά του, ότι αρνήθηκε τον σωματικό έλεγχο, ότι δεν έδωσε αποτυπώματα. Αποκορύφωμα της απαράδεκτης απόπειρας διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την ΕΛ.ΑΣ., το γεγονός πως στήριξε το κατηγορητήριο στο ότι ο μετανάστης δεν υπέγραψε στο Τμήμα την έκθεση σύλληψης και εξέτασης.

«Δεν μπορώ να πάω πουθενά χωρίς το μπαστούνι μου. Είμαι 96% τυφλός. Δεν μπορούσα να πιστέψω τους αστυνομικούς και να υπογράψω, ενώ εκκρεμούσε άλλη υπόθεση από έναν χρόνο πριν· φορούσαν κράνη, είχαν μηχανές αναμμένες. Δεν μπορούσα να αναγνωρίσω τα πρόσωπα, τις πινακίδες, το σήμα τους. Με χτύπησαν και έκανα μήνυση», εξηγεί ο Ούτσε.

Θεωρεί πως μάλλον πρόκειται για εκδικητική συμπεριφορά των οργάνων. «Δεν υπάρχει διμοιρία που να έχει περιπολία στα Εξάρχεια και να μη με γνωρίζει. Με έχουν σταματήσει αρκετές φορές», μας λέει και διηγείται ακόμα ένα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος του, μετά το επίμαχο περιστατικό.

«Περίπου έναν χρόνο πριν μου έκαναν έλεγχο, δυο λεπτά από το σπίτι μου, στην Ιπποκράτους, χωρίς να βρουν κάτι, με ξαναπήγαν στο ίδιο Τμήμα και με κράτησαν τρεις ώρες. “Μας πήραν τηλέφωνο ότι χρειάζεσαι βοήθεια”. Οχι, τους είπα και δεν με άφησαν να φύγω και στο Τμήμα δεν επέτρεψαν να τηλεφωνήσω στον δικηγόρο».

Μόνιμη παρενόχληση

Τη συστηματική παρενόχληση του 37χρονου από αστυνομικούς τα τελευταία τρία χρόνια έθιξαν ενώπιον του Πλημμελειοδικείου οι μάρτυρες υπεράσπισης, Αντώνης Ρέλλας από την Κίνηση Μηδενική Ανοχή και Ναρκίσση Ρωμανού νοσηλεύτρια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», σημειώνοντας παράλληλα πως ο Ούτσε, πατέρας ανήλικου παιδιού, ζει και εργάζεται πάνω από 20 χρόνια στην Ελλάδα.

«Επειδή είναι μαύρος και τυφλός είναι το εύκολο θύμα στα Εξάρχεια για τους αστυνομικούς, ειδικότερα από την ομάδα ΔΡΑΣΗ. Για άλλη μία φορά, σκευωρία της αστυνομίας κατέρρευσε παταγωδώς μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Αυτονόητο, αλλά στο σημείο που έχουμε φτάσει στην Ελλάδα πρέπει να παλεύουμε γι’ αυτό, για αυτονόητα δικαιώματα των ευάλωτων ατόμων», σχολίασε στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος του 36χρονου Κώστας Σκαρμέας.

Την απόφαση χαιρέτισε η Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, που ανέδειξε την υπόθεση και συμμετείχε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια, σημειώνοντας ότι «η νίκη αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα στους συλλογικούς αγώνες ενάντια στη ρατσιστική και μισαναπηρική αστυνομική βία».

Πηγή: efsyn.gr

68

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση