Δικαστήριο ΕΕ: να δημοσιευτούν οι δαπάνες του Χρυσαυγίτη Λαγού, ύψους 100.000 ευρώ και πλέον

Δικαστήριο ΕΕ: να δημοσιευτούν οι δαπάνες του Χρυσαυγίτη Λαγού, ύψους 100.000 ευρώ και πλέον

Μια ιστορική νίκη για το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακυρώνει άρνηση του Ευρωκοινοβουλίου για πρόσβαση σε έξοδα του καταδικασμένου Ι. Λαγού.

Τον Δεκέμβριο του 2021 τρεις πολίτες υπέβαλαν αίτημα κατάθεσης εγγράφων ζητώντας πρόσβαση στα έξοδα του Ι. Λαγού, για να εντοπίσουν αν αυτά είχαν συμβάλει άμεσα ή έμμεσα στη χρηματοδότηση ή τη συνέχιση εγκληματικών ή παράνομων δραστηριοτήτων του καταδικασμένου νεοναζί Ευρωβουλευτή. Το Ευρωκοινοβούλιο τους είχε αρνηθεί την πρόσβαση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε μια ιστορική απόφαση, στις 8.05, ακύρωσε την άρνηση του ΕΚ και ζητά να παρασχεθούν οι σχετικές πληροφορίες, καθιστώντας τες για πρώτη φορά δημόσιες.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2021, τρεις πολίτες -η Luisa Izuzquiza, ο Arne Semsrott και ο Stefan Wehrmeyer- υπέβαλαν στο Κοινοβούλιο αίτηση πρόσβασης σε έγγραφα τα οποία αφορούσαν τις αποζημιώσεις και την επιστροφή εξόδων που είχαν καταβληθεί στον Ι. Λαγό.

Το Ευρωκοινοβούλιο ενημέρωσε τους εν λόγω πολίτες ότι είχε εντοπίσει έγγραφα που αφορούσαν σε: τον μισθό του Ιωάννη Λαγού, την αποζημίωση παραμονής του, την επιστροφή των εξόδων ταξιδιού του, τους μισθούς των διαπιστευμένων και των τοπικών κοινοβουλευτικών βοηθών του και την επιστροφή των εξόδων ταξιδιού των διαπιστευμένων και των τοπικών κοινοβουλευτικών του βοηθών. Παρ’όλα αυτά, είχε αρνηθεί την πρόσβαση, με την αιτιολογία ότι συνιστούν προσωπικά δεδομένα. 

Οι εν λόγω πολίτες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου δικαιώθηκαν, με μια ιστορική απόφαση, σύμφωνα με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει, προς το συμφέρον του δημοσίου ελέγχου, να παράσχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με ευρωβουλευτή που έχει καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη. 

Η ομάδα του Vouliwatch, είμασταν σε άμεση και ανοιχτή επικοινωνία με τους προσφεύγοντες παρέχοντάς τους πρόσβαση στο πόθεν έσχες του Ι. Λαγού και πληροφορίες για το νομικό καθεστώς στην Ελλάδα.

Ο Ιωάννης Λαγός δεν είναι μόνο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (MEP)- είναι επίσης ένας καταδικασμένος εγκληματίας (2020) που εκτίει επί του παρόντος ποινή φυλάκισης 13 ετών στην Ελλάδα για τη διεύθυνση μιας εγκληματικής οργάνωσης, του διαλυμένου πλέον νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, παρά την καταδίκη του, ο Λαγός είχε τη δυνατότητα να παραμείνει ευρωβουλευτής, και ως εκ τούτου εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε πακτωλούς δημόσιου χρήματος, σε περισσότερα από 100.000 ευρώ σε κεφάλαια κατά το επτάμηνο που μεσολάβησε μεταξύ της καταδίκης και της συμφωνίας του Κοινοβουλίου για την άρση της ασυλίας του.

Αυτό πρέπει τώρα να αλλάξει, αποφάνθηκε το Δικαστήριο της ΕΕ: Τα έγγραφα σχετικά με τα έξοδα ταξιδίου, τις ημερήσιες αποζημιώσεις και τα έξοδα των υπαλλήλων του Χρυσαυγίτη Ευρωβουλευτή, πρέπει τώρα να δημοσιοποιηθούν.

Η απόφαση αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης διαφάνειας, της λογοδοσίας και του δημόσιου ελέγχου στην ΕΕ. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα των φόρων τους, ιδίως σε τέτοιες έκτακτες περιστάσεις.

Η απόφαση έρχεται εν μέσω αυξανόμενου ελέγχου της ομάδας των ακροδεξιών ευρωβουλευτών του μπλοκ, ενόψει των Ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Μια έκθεση που δημοσίευσε η Διεθνής Διαφάνεια έριξε φως στα εκατομμύρια ευρώ που κερδίζουν οι ευρωβουλευτές από κέρδη εκτός του επίσημου μισθού και των επιδομάτων τους – καθώς τους επιτρέπεται να έχουν δεύτερη δουλειά σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Κοινοβουλίου.

«Είναι πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός ότι δημόσιο χρήμα διατέθηκε σε έναν καταδικασμένο εγκληματία και παρόλα αυτά δεν μπορούσαμε να έχουμε καμία πληροφορία», δήλωσε στο Euronews η Luisa Izuzquiza της ακτιβιστικής ομάδας FragDenStaat, η οποία άσκησε την υπόθεση. «Δεν υπάρχει πραγματικά καμία λογοδοσία όσον αφορά αυτά τα κεφάλαια».

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε στο Euronews ότι «λαμβάνει γνώση αυτής της απόφασης και θα διασφαλίσει την εφαρμογή της». 

Δείτε τα σχετικά έγγραφα στην αγγλική γλώσσα:

Το αίτημα FOI και την αγωγή

→ Το δελτίο τύπου του Δικαστηρίου της ΕΕ

→ Την απόφαση

Πηγή: vouliwatch.gr

33

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση