Δίκη των 9 της Πύλου: παραποίηση, απόκρυψη στοιχείων και συγκάλυψη

Δίκη των 9 της Πύλου: παραποίηση, απόκρυψη στοιχείων και συγκάλυψη

του Στέλιου Φαζάκη

Στις 21 Μαΐου 2024 ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε (!) η δίκη των εννέα Αιγυπτίων επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου (14/6/23) που κατηγορούνταν ως διακινητές και υπεύθυνοι για το ναυάγιο, στο οποίο υπολογίζεται ότι έχασαν την ζωή τους περίπου 600 άνθρωποι, διασώθηκαν 104 και ανασύρθηκαν 82 σοροί. Από την αρχή φάνηκε ότι οι συγκεκριμένοι εννέα αποτέλεσαν τους «αποδιοπομπαίους τράγους» με ανύπαρκτα, «φυτευτά» στοιχεία, πάνω στον πανικό του ελληνικού κράτους να αποκρύψει τις δικές του ευθύνες.

Μετά από έντεκα μήνες προφυλάκισης, μετά από μια τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης και αποφυγής απόδοσης δικαιοσύνης από την ελληνική κυβέρνηση, το Λιμενικό και την ευρωπαϊκή FRONTEX, το τριμελές Εφετείο Καλαμάτας δήλωσε αναρμόδιο για την εκδίκαση της υπόθεσης, αφού η τραγωδία έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα. Μαζί με τους παραπάνω φορείς και η ελληνική Δικαιοσύνη επέδειξε … ταχύτατα αντανακλαστικά, έναν χρόνο μετά, για να κλείσει άρον-άρον μια υπόθεση με πολλές σκοτεινές πτυχές. Όπως έχει αποκαλυφθεί από διάφορες μαρτυρίες επιζώντων, αλλά και από την επίσημη καταγραφή των χειρισμών της υπόθεσης, αντί για προσπάθεια να φανερωθεί τι συνέβη, αμέσως μετά τη διάσωση, κύρια προσπάθεια των αρχών ήταν η παραποίηση και η απόκρυψη, μέσα από συνθήκες χάους και εκφοβισμού. Κάποιοι επιζώντες δήλωσαν ότι χτυπήθηκαν από αστυνομικούς ή είδαν να χτυπούν άλλους, κάποιοι άλλοι πιέστηκαν να υπογράψουν καταθέσεις που δεν ήταν δικές τους και πολλές άλλες παρατυπίες.

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι μια παρωδία της Δικαιοσύνης, μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος για τη συγκάλυψη των ευθυνών, στις πλάτες τυχαίων ατόμων που χαρακτηρίστηκαν διακινητές, μέχρι να εξαφανιστούν σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης: κλήσεις για βοήθεια από το σκάφος, συνομιλίες των λιμενικών και άλλων αρχών, βίντεο από το σκάφος του Λιμενικού, το οποίο αρχικά αρνούνταν ότι υπάρχει, μαρτυρίες επιζώντων και άλλα στοιχεία που διασαφηνίζουν τι πραγματικά συνέβη μέχρι την βύθιση του σκάφους. Αν οι «φορείς» θεωρούσαν ότι είχαν πράξει νόμιμα, όλα αυτά θα είχαν δοθεί ήδη στη δημοσιότητα.

Το ναυάγιο της Πύλου συνέβη κατά την διάρκεια προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα και υπήρχε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη που ολοκλήρωνε εκείνη την στιγμή την πρώτη τετραετία της και θα ξεκινούσε λίγες μέρες αργότερα την δεύτερη θητεία της, έκανε τα πάντα για να δηλώσει αναρμόδια και να αποσυνδεθεί από την τραγωδία. Οι μέχρι πριν λίγες μέρες υπουργοί ήταν εξαφανισμένοι και συγκεντρωμένοι στην προεκλογική τους εκστρατεία. Με την βοήθεια των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης, κατάφεραν να «διαχειριστούν επικοινωνιακά» το πρόβλημα, όπως και το έγκλημα των Τεμπών που είχε συμβεί λίγο νωρίτερα. Δύο γεγονότα που δεν οφείλονται στην «κακή τύχη» και αστάθμητους παράγοντες, αλλά σε σαφείς πολιτικές επιλογές, ενάντια σε πρόσφυγες, μετανάστες, αλλά και στους «νόμιμους» πολίτες της χώρας.

Και πάλι, ένα χρόνο μετά συμβαίνει το ίδιο. Και τα δύο τραγικά γεγονότα γίνεται προσπάθεια να αποσιωπηθούν, να βγουν από την “προεκλογική ατζέντα” των ευρωεκλογών, για να μην αμαυρωθεί το αφήγημα ανάπτυξης και ευημερίας του Μητσοτάκη. Η αθώωση των εννέα κατηγορουμένων της Πύλου δεν έγινε γιατί «ξύπνησε» ξαφνικά η ελληνική Δικαιοσύνη. Έγινε για να κλείσει χωρίς πολλά-πολλά η υπόθεση, να αποσιωπηθεί και να ξεχαστεί το θέμα, όπως και άλλα, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Ιούνη.

Οι εθνικές έρευνες για το ναυάγιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε άγνωστο σημείο. Η ευρωπαϊκή επιτροπή που έχει οριστεί διαμαρτύρεται ότι η Ελλάδα δεν συνεργάζεται επαρκώς και δεν στέλνει στοιχεία. Ταυτόχρονα η FRONTEX «διέρρευσε» έγγραφα που κατηγορούν ευθέως τις ελληνικές αρχές για την διαχείρηση της κρίσης. Η πίεση αυτή που προέρχεται από ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και αποκαλύψεις ανεξάρτητων δημοσιογραφικών ερευνών συνέβαλλαν στο να κάνει πίσω η κυβέρνηση στη στάση «για όλα φταίνε οι διακινητές» και να απαλλάξει τους εννέα κατηγορούμενους χωρίς μια έντιμη και ενδεχομένως αποκαλυπτική δίκη. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ντογιάκος είχε σπεύσει πέρυσι να «υπενθυμίσει» στους δικαστές που χειρίζονταν την υπόθεση, να είναι απόλυτα μυστική η διερεύνηση των στοιχείων. Με τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, βέβαια, δεν ασχολήθηκε κανένας από τους θεσμούς.

Παρά την αθώωση, πέντε επιζήσαντες παραμένουν παράνομα κρατούμενοι. Το ελληνικό κράτος του Μητσοτάκη είναι «a la carte» ευρωπαϊκό. Σε θέματα ελευθεριών και δικαιωμάτων διατηρεί τον «βαθύ» δεξιό του χαρακτήρα, κλείνοντας το μάτι στο ακροδεξιό, εθνικιστικό του ακροατήριο.

Πηγή: redtopia.gr

28

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση