Επαναπροωθήσεις στο ευρω-σκαμνί

Επαναπροωθήσεις στο ευρω-σκαμνί

του Δημήτρη Αγγελίδη

Ενας ανήλικος και μια νεαρή γυναίκα κατέθεσαν για τις συνθήκες επαναπροώθησής τους στην Τουρκία με ντοκουμέντα. ● Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ισχυρίστηκαν ότι το οπτικό υλικό δεν είναι αξιόπιστο επειδή δεν διαθέτει μεταδεδομένα, ενώ αμφισβήτησαν και τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται μέσω πηγών ανοιχτού κώδικα, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με μια κατ’ εξαίρεση προφορική διαδικασία, ανοιχτή στο κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του κτιρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέτασε χθες για περίπου δυόμισι ώρες δύο υποθέσεις επαναπροωθήσεων από τις πιο τεκμηριωμένες, με οπτικό υλικό που πιστοποιεί την παρουσία των θυμάτων στην Ελλάδα πριν τους οδηγήσουν πίσω στην Τουρκία οι ελληνικές αρχές.

Η μία υπόθεση αφορά την επαναπροώθηση ενός ασυνόδευτου ανήλικου πρόσφυγα που παρουσιάστηκε μαζί με άλλον ασυνόδευτο ανήλικο στις 8 Σεπτεμβρίου στις Αρχές στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου για να ζητήσει άσυλο. Τους βρήκε την επομένη το τουρκικό Λιμενικό ανεβασμένους σε ακυβέρνητη σχεδία τύπου λάιφραφτ καταμεσής στο Αιγαίο να κωπηλατούν με τα χέρια προσπαθώντας να βρεθούν στην τουρκική ακτή. Η άλλη υπόθεση αφορά την επαναπροώθηση νεαρής γυναίκας πρόσφυγα τουρκικής καταγωγής που έφτασε στον Εβρο το 2019 για να ζητήσει άσυλο, αλλά η ΕΛ.ΑΣ. τη συνέλαβε άτυπα, την κράτησε και την επαναπροώθησε μέσω του Εβρου πίσω στην Τουρκία, όπου φυλακίστηκε.

Οι εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, παρουσιάζοντας τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ισχυρίστηκαν ότι το οπτικό υλικό δεν είναι αξιόπιστο επειδή δεν διαθέτει μεταδεδομένα, όπως λέγονται τα στοιχεία μιας ψηφιακής φωτογραφίας ή βίντεο που δείχνουν πότε και πού τραβήχτηκε, χάνονται όμως όταν κοινοποιείται το ψηφιακό αρχείο σε εφαρμογές κρυπτογραφημένης επικοινωνίας όπως το whatsapp. Αμφισβήτησαν επίσης τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται μέσω πηγών ανοιχτού κώδικα, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς δεν προέρχονται από τους άμεσα εμπλεκόμενους, όπως είπαν.

Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας επιχείρησαν να εμφανίσουν αναξιόπιστες τις καταθέσεις των προσφευγόντων και των μαρτύρων στις συγκεκριμένες υποθέσεις, εντοπίζοντας αντιφάσεις σε μικρολεπτομέρειες των καταθέσεων – για παράδειγμα, αν είχε βγει ή όχι από το αυτοκίνητό του ο δικηγόρος που φωτογράφισε την Τουρκάλα πρόσφυγα στην πλατεία Νέας Βύσσας πριν από την επαναπροώθησή της ή αν οι δύο ασυνόδευτοι ανήλικοι στην υπόθεση της Σάμου βγήκαν από το Αστυνομικό Τμήμα από την μπροστινή πόρτα ή από εναλλακτική έξοδο, πριν φυγαδευτούν από το καμπ.

Επικαλέστηκαν, τέλος, τις εκθέσεις της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας που δεν επιβεβαίωσε επαναπροωθήσεις, μίλησαν για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που γίνονται εργαλεία στα χέρια των διακινητών για διασπορά ψευδών ειδήσεων και ισχυρίστηκαν ότι η Ελλάδα ακολουθεί πολιτική διαχείρισης συνόρων, ελέγχου των συνοριακών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης μεταναστών, και προστασίας όσων θέλουν να ζητήσουν άσυλο.

Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης Global Legal Action Network, που εκπροσωπεί τον ασυνόδευτο ανήλικο, και της οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), που εκπροσωπεί την πρόσφυγα από την Τουρκία, σημείωσαν ότι η παρουσία των συγκεκριμένων προσφύγων στην Ελλάδα πιστοποιείται από διαφορετικές φωτογραφίες, βίντεο και μαρτυρίες και ότι η τακτική των ελληνικών αρχών να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα έχει καταγραφεί από έρευνες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης και του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνου από το ΕΣΠ σημείωσε ότι καμία υπόθεση επαναπροώθησης δεν έχει δικαστεί στην Ελλάδα, αλλά είτε έχει αρχειοθετηθεί είτε εκκρεμεί ενώπιον των εισαγγελικών αρχών. Από την πλευρά της, η Μαρία Παπαμηνά, συντονίστρια της νομικής υπηρεσίας του ΕΣΠ, υπογράμμισε: «Δεν αμφισβητούμε ότι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού έχουν πράγματι διασώσει χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά την ίδια στιγμή αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι γίνονται επαναπροωθήσεις σε βαθμό που αποτελούν de facto πολιτική, όπως το έχει υπογραμμίσει με τον πιο έντονο τρόπο ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών. Αυτή η πολιτική πρέπει να σταματήσει, όπως πρέπει να σταματήσει η ατιμωρησία των δραστών και των εμπλεκόμενων σ’ αυτές τις παράνομες πράξεις».
Πηγή: efsyn.gr

33

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση