Λία Τόμας: Η τρανς κολυμβήτρια αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Λία Τόμας: Η τρανς κολυμβήτρια αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας θα μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων αφού έχασε τη νομική διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου

Η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Λία Τόμας, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή αφότου έγινε η πρώτη τρανς αθλήτρια που κέρδισε έναν κολεγιακό τίτλο στο NCAA τον Μάρτιο του 2022, έχασε τη νομική της υπόθεση εναντίον της Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου (World Aquatics) στο αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο – και μαζί με αυτήν κάθε ελπίδα να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου μήνα στο Παρίσι.

Η 25χρονη παραμένει επίσης αποκλεισμένη από την κολύμβηση στη γυναικεία κατηγορία, αφού δεν κατάφερε να ανατρέψει τους κανόνες που εισήγαγε η διοργανώτρια αρχή της κολύμβησης το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με τον Guardian, οι οποίοι απαγορεύουν σε όποιον έχει υποστεί “οποιοδήποτε μέρος της ανδρικής εφηβείας” να αγωνίζεται στη γυναικεία κατηγορία.

Η Τόμας είχε υποστηρίξει ότι οι εν λόγω κανόνες θα έπρεπε να κηρυχθούν “άκυροι και παράνομοι”, καθώς ήταν αντίθετοι με τον Ολυμπιακό χάρτη και το καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγρού Στίβου.

Ωστόσο, σε μια απόφαση 24 σελίδων, το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τόμας “απλώς δεν είχε δικαίωμα να ασχοληθεί με την επιλεξιμότητα να αγωνιστεί σε αγώνες WA” ως κάποιος που δεν ήταν πλέον μέλος της αμερικανικής κολύμβησης.

Η είδηση χαιρετίστηκε από την Παγκόσμια Επιτροπή Υγρού Στίβου, η οποία την χαιρέτισε ως “ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειές μας για την προστασία του γυναικείου αθλητισμού”.

“Η World Aquatics είναι αφοσιωμένη στην προώθηση ενός περιβάλλοντος που προάγει τη δικαιοσύνη, το σεβασμό και τις ίσες ευκαιρίες για τους αθλητές όλων των φύλων και επιβεβαιώνουμε αυτή τη δέσμευση”, πρόσθεσε.

Η World Aquatics εισήγαγε τους νέους κανόνες της αφού η Τόμας νίκησε την ασημένια Ολυμπιονίκη Έμα Γουέγιαντ με διαφορά 1,75 δευτερολέπτου για να κερδίσει το χρυσό NCAA στα 500 μέτρα ελεύθερο γυναικών το 2022.

Σε ένα επιστημονικό έγγραφο όπου τεκμηρίωσε την απόφασή της, ανέφερε ότι κολυμβητές όπως η Τόμας διατηρούν σημαντικά σωματικά πλεονεκτήματα – στην αντοχή, τη δύναμη, την ταχύτητα, τη δύναμη και το μέγεθος των πνευμόνων – από την ανδρική εφηβεία, ακόμη και μετά τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης τους μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Ενώ γίνεται κατανοητό ότι η World Aquatics ήταν έτοιμη να υποστηρίξει την ουσία των επιστημονικών στοιχείων στην Cas, η ακρόαση επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο κατά πόσον η Τόμας, η οποία δεν είναι πλέον μέλος της αμερικανικής κολύμβησης, επιτρέπεται να αμφισβητήσει τους κανόνες της.

Την Τετάρτη έκρινε ότι η Τόμας δεν είχε δικαίωμα να μηνύσει την πολιτική του World Aquatics για τα τρανς άτομα, με μια βασική παράγραφο να αναφέρει: “Η επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εφόσον η αθλήτρια δεν δικαιούται να συμμετάσχει σε “Elite Event” κατά την έννοια της πολιτικής της USA Swimming, πόσο μάλλον να αγωνιστεί σε έναν αγώνα της WA, ο οποίος συμβαίνει με την εγγραφή στην WA πριν από έναν αγώνα ή με τον καθορισμό μιας επίδοσης που οδηγεί σε αίτημα για εγγραφή ως παγκόσμιο ρεκόρ της WA, απλά δεν δικαιούται να συμμετάσχει με δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες της WA. Η πολιτική και οι λειτουργικές απαιτήσεις απλώς δεν καλύπτονται από την τρέχουσα κατάστασή της”.

Η World Aquatics επιμένει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να είναι χωρίς αποκλεισμούς και έχει εισαγάγει μια “ανοιχτή” κατηγορία για τα τρανς άτομα στην κολύμβηση. Ωστόσο, τα σχέδια για το ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Βερολίνου τον περασμένο Οκτώβριο ακυρώθηκαν αφού δεν υπήρξαν συμμετοχές για κανένα από τα αγωνίσματα των 50μ. και 100μ. σε όλα τα στυλ κολύμβησης, τα οποία επρόκειτο να διεξαχθούν παράλληλα με τα αγωνίσματα ανδρών και γυναικών.

30

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση