Mε τους Νικόλα Κόχιλα, Αστέρη Κωνσταντίνου, Πέτρο Ράπτη και Ρένα ΤοπαλίδουΟ Νικόλας Κόχιλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στα προάστια του Πειραιά. Σπούδασε κλασσικό βιολί στο Ελληνικό ωδείο, έπειτα στο κονσερβατόριο της Γενεύης. Με καταγωγή από τις Ράχες Ικαρίας ήταν επόμενο να ασχοληθεί και με το παραδοσιακό βιολί τα τελευταία χρόνια. Τώρα με βάση την Αθήνα, είναι καθηγητής βιολιού, συνεργάζεται επί σκηνής με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και παράλληλα παίζει ζωντανή παραδοσιακή μουσική.
Ο Αστέρης Κωνσταντίνου γεννήθηκε στη Λάρισα, σπούδασε μουσική στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και φοίτησε στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Είναι ιδρυτικό μέλος των «Ρεβάνς» με τους οποίους έχουν κυκλοφορήσει δύο δισκογραφικές δουλειές («Οι κύκλοι των πουλιών» και «Τσάι στο Παλέρμο») και τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται σε ενεργή περιοδεία με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, καθώς επίσης έχει συνεργαστεί με τον τραγουδιστή Γιάννη Διονυσίου κυκλοφορώντας το single «Θα κοροϊδέψω τον καιρό». Από το 2015 είναι βασικό μέλος του ικαριώτικου παραδοσιακού συγκροτήματος «Ζευκαλήδες», με το οποίο συμμετέχουν σε πλήθος πανηγυριών και λοιπών πολιτιστικών δρώμενων στο νησί της Ικαρίας.
Ο Ράπτης Πέτρος, επίσης βασικό μέλος των Ζευκαλήδων από το 2016, με καταγωγή από το Καραβόσταμο Ικαρίας σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Ρεθύμνου, είναι αυτοδίδακτος μουσικός και δραστηριοποιείται σε χώρους εστίασης της Αθήνας με ζωντανή μουσική. Απ’ το 2019 συμμετέχει στους «Gezi» με τους οποίους έχουν κυκλοφορήσει μια διαδικτυακή δισκογραφική δουλειά («Σουφικό») αλλά και πολλές διασκευές και επανεκτελέσεις ρεμπέτικων και παραδοσιακών τραγουδιών.
Η Ρένα Τοπαλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα τελευταία 22 χρόνια ζει μόνιμα στο νησί της Ικαρίας από όπου και κατάγεται. Το 2014 ξεκίνησε να πρωτοτραγουδάει στα πανηγύρια της Ικαρίας με διάφορα σχήματα, ενώ από το 2018 είναι μόνιμο μέλος των Ζευκαλήδων.
Το ικαριώτικο γλέντι εκφράζει το συλλογικό τρόπο ζωής, κατά το οποίο δεν υπάρχει απόσταση μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού, με τη μουσική να γίνεται ένα συμπεριληπτικό μέσο το οποίο ενώνει μουσικούς, χορευτές και ακροατές. Η Ικαρία έχει παράδοση στη διοργάνωση γλεντιών για σκοπούς αλληλεγγύης, γεγονός που θα μεταφερθεί στην 17η Αντιρατσιστική Γιορτή το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη.
180





