Απεργία στη Γαλλία σήμερα για να μην πάει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη

Απεργία στη Γαλλία σήμερα για να μην πάει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη

Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση από τα 8 βασικά συνδικάτα ενωμένα για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 19/1. Σχολεία, ΜΜΜ, διυλιστήρια, αεροπλάνα, θα λειτουργούν στο ρελαντί.

Ο δημόσιος τομέας συμμετέχει δυναμικά αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν εκτίμηση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Τα συνδικάτα ελπίζουν ότι ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι θα διαδηλώσουν σε όλη τη Γαλλία, το Υπουργείο Εσωτερικών κινητοποιεί 10000 αστυνομικές δυνάμεις, οι 3500 στο Παρίσι για τις διαδηλώσεις.

Η βασική διαδήλωση, στο Παρίσι, ξεκινάει στις 3μμ από την πλατεία της Δημοκρατίας και καταλήγει στην πλατεία του Έθνους παρουσία όλων των επικεφαλής συνδικαλιστών όπως και ορισμένων αριστερών πολιτικών. Ο Ζ.Λ. Μελανσόν θα διαδηλώσει στο εκλογικό του φέουδο τη Μασσαλία.

Ο Πρόεδρος Μακρόν παραμένει πολύ διακριτικός, έχει αφήσει την Πρωθυπουργό Μπορν να αντιμετωπίσει την οργή της πλειοψηφίας των Γάλλων που εναντιώνονται σε αυτήν τη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ο Εμ. Μακρον επισκέπτεται την Ισπανία σήμερα, μακριά από τον απεργιακό αναβρασμό.

Τα συνδικάτα προβάλλουν κυρίως θέματα που συνδέονται με εργαζομένους που άρχισαν να εργάζονται από πολύ νέοι, ή που ασκούν επαγγέλματα, τα οποία τους καταβάλλουν σωματικά.

Η ίδια η Μπορν, αναφέρεται σε  ένα δίκαιο σχέδιο, διαβεβαιώνοντας πως «τέσσερις στους δέκα Γάλλους που είναι πιο ευάλωτοι, πιο φτωχοί, εκείνοι που ασκούν δύσκολα επαγγέλματα, θα μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία πριν από τα 64 έτη».

Το βράδυ, μετά τις διαδηλώσεις, τα συνδικάτα συνεδριάζουν για να αποφασίσουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεων. Ήδη η ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους πάντες αν και το συνδικάτο CGT του κλάδου των πετρελαϊκών προϊόντων προγραμματίζει απεργίες στις 26/1 για 48 ώρες και στις 6/2 για 72 ώρες που ίσως δημιουργήσουν ελλείψεις σε καύσιμα.

Πολεμική και αντιδράσεις προκάλεσαν δηλώσεις ενός υψηλά υφιστάμενου συνδικαλιστή CGT (προσκείμενο στη κομμουνιστικό κόμμα) όταν απείλησε να κόψει το ρεύμα στους εκλεγμένους που υποστηρίζουν την μεταρρύθμιση που ανεβάζει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, με 43 έτη συνεισφορών.

Πηγή: https://www.ertnews.gr

55

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση