18/4/1944 : στα Τρίκαλα κρεμούν 5 νέους στην πλατεία Ρήγα Φεραίου

18/4/1944 : στα Τρίκαλα κρεμούν 5 νέους στην πλατεία Ρήγα Φεραίου

10009859_10153986927540296_50256721_nΣτα Τρίκαλα κρεμούν 5 νέους στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και συλλαμβάνουν 350 ως ομήρους. Τα πέντε παλικάρια που έδωσαν τη ζωή τους στον αντιφασιστικό αγώνα ήταν οι Στέργιος Γάτσας, Ιωάννης Μπριάζης, Κωνσταντίνος Στεργιόπουλος, Κωνσταντίνος Σύρμπας και Απόστολος Τσανάκας. Τα πτώματα των απαγχονισθέντων έμειναν και την επομένη στις αγχόνες με πινακίδες στο στήθος τους που έγραφαν: “Πυροβόλησα Γερμανό Στρατιώτη”».

Το γράμμα (βρέθηκε στο αρχείο της Βέρμαχτ) με ημερομηνία 18 Απρίλη 1944 ενός από τους πέντε ΕΠΟΝίτες, του Κώστα Σύρμπα, προς τον πατέρα του που έλεγε:

«Λατρευτέ μου πατέρα. Σε δύο ώρες θα με κρεμάσουν στην πλατεία γιατί είμαι πατριώτης. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μην πικραίνεσαι πατέρα. Αυτό ήταν γραφτό για μένα, πεθαίνω με παρέα. Αντίο. Φιλώ την μητέρα και όλους. Χαιρετισμούς στους γείτονες. Καλή αντάμωση στον άλλο κόσμο. Θα σας περιμένω και η μέρα που θα φτάσετε θα είναι για μένα γιορτή. Τα πράγματά μου θα τα πάρετε από την Αστυνομία. Το πορτοφόλι μου δεν έχει μέσα τίποτα, όμως είναι καινούργιο. Πάρτο εσύ πάτερα. Γεια σας. Να θυμάσαι πως ο γιος σου πάει πικραμένος, γιατί δεν θα ακούσει τις καμπάνες της ελευθερίας. Αντίο. Ζήτω η Ελευθερία.
Κώστας.
Ηταν γραφτό να πεθάνω Απρίλη»

Ο Κώστας Σύρμπας, λίγες ώρες μετά, απαγχονίστηκε μαζί με τ’ άλλα τέσσερα παλικάρια, αφού πρώτα λύθηκε δύο φορές η θηλιά. Ο Γερμανός εκτελεστής ήθελε να του χαρίσει τη ζωή, αλλά ο ντόπιος συνεργάτης του επέμεινε και πέτυχε την εκτέλεση του νεαρού παιδιού με την τρίτη φορά…

Πηγη: fb Αντιφασιστικό Μέτωπο Τρικάλων

604

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση