Πρωτομαγιά 2014: Μετανάστες-Ντόπιοι, Ενωμένοι για την Ανατροπή

Πρωτομαγιά 2014: Μετανάστες-Ντόπιοι, Ενωμένοι για την Ανατροπή

10287177_10202989030640814_2113357756_nΚόντρα στη Σκλαβιά των Μανωλάδων και των Μνημονίων

Όλοι στην Αθήνα 11 π.μ. στα Χαυτεία

στην Θεσσαλονίκη στις 10:30 π.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους

Καμιά ανακωχή με την ακροδεξιά κυβέρνηση των τραπεζιτών

Καμιά ανοχή στους νεοναζί

Το Μάη του 1886 90.000 εργάτες του Σικάγο διαδήλωναν στην πόλη σε μια ημερομηνία που θα έμενε στην Ιστορία ως η Εργατική Πρωτομαγιά. Όλοι μαζί, μαύροι και λευκοί, Πολωνοί, Γερμανοί, Αμερικάνοι και Βοημοί, έσπαγαν το ρατσισμό που τους κρατούσε χώρια, διεκδικούσαν να μην ζουν μόνο για να δουλεύουν, πάλευαν για το 8ωρο.

Η αστυνομία απάντησε στο κίνημα του 8ωρου με πυροβολισμούς και φόνους. Τα δικαστήρια, με καταδίκες των συνδικαλιστών ηγετών, οι περισσότεροι αγωνιστές μετανάστες. Η κυβέρνηση, με την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Τα ΜΜΕ της εποχής συκοφαντούσαν τους απεργούς ως “σλάβικους λύκους” και “ζωύφια”. Αλλά το κίνημα παρέμεινε ενωμένο και κατάφερε μετά από χρόνια να επιβάλει νομοθεσία. Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτέλεσε ένα διεθνιστικό σύμβολο αγώνα που μάταια έχουν προσπαθήσει διάφορες κυβερνήσεις να σβήσουν.

Σήμερα τα δικαιώματα όλων γυρίζουν αιώνες πίσω, στην εποχή του Σικάγο. Εργοδοσία και κράτος εφαρμόζουν την απελευθέρωση των απολύσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, του δημόσιου Σχολείου και Νοσοκομείου, όλων των κοινωνικών αγαθών. Ταυτόχρονα επαίρονται για τους πνιγμένους πρόσφυγες στο Αιγαίο, τα στρατόπεδα βασανισμού ενηλίκων κι ανηλίκων, τις εκδόσεις απελάσεις τούρκων αριστερών στην Τουρκία ή τις διώξεις κατά των φτωχών… μικροπωλητών. Ενώ το σκάνδαλο Μπαλτάκου απέδειξε άλλη μια φορά την συνεργασία τους με τους νεοναζί. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η έρευνα για τη εγκληματική δράση της ΧΑ αργοπορεί και μένει επιφανειακή, την ώρα που οι φασίστες, χωρίς κουβέντα για τα εργατικά δικαιώματα, τις απολύσεις, τη διάλυση δημόσιας υγείας και παιδείας, τολμάνε να ξαναβγαίνουν στις γειτονιές διεκδικώντας προεκλογική  στήριξη! Από την άλλη, οι κυβερνήτες κυνηγούν επιμελώς τους απεργούς, τους αγωνιστές των Σκουριών και των συνδικάτων. Για μετά τις εκλογές εξαγγέλλουν την ακύρωση του δικαιώματος στην απεργία νομοθετικά, αλλά και την ίδρυση “λευκών κελιών” στην Ελλάδα! Μαζί με τα εργατικά, καταπατώνται και τα δημοκρατικά δικαιώματα, θεριεύει ο κρατικός αυταρχισμός και ρατσισμός, δίνονται ανάσες στον ανοιχτό φασισμό

Οι μετανάστες ήταν τα πρώτα θύματα του αυταρχισμού, μα τώρα ως και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προορίζονται και για τους… οφειλέτες του δημοσίου. Βασικό καθήκον, όχι απλά για το αντιρατσιστικό μα και για το εργατικό κίνημα, είναι να πάψει το όνειδος των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των βασανιστηρίων στα αστυνομικά τμήματα, των αναίτιων συλλήψεων, της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων τους και της ιθαγένειας από τα παιδιά τους. Όχι κυρίως επειδή κι οι έλληνες φεύγουν ξανά μετανάστες. Μα επειδή αυτή η απαράδεκτη ρατσιστική πολιτική που βγάζει τους μετανάστες εργάτες εκ των προτέρων “παράνομους”, στερεί πολύτιμες δυνάμεις νέων ανθρώπων από το συνδικαλισμό και το κίνημα και απλώνει το “γύψο” για όλη την κοινωνία.

H Πρωτομαγιά είναι επίκαιρη! Θυμίζει την ανάγκη για πάλη όλων των εργαζομένων πέρα από σύνορα και καταγωγή. Ως αγώνας που έδωσαν μετανάστες μαζί με ντόπιους εργάτες, θυμίζει ότι το ξεπέρασμα των ρατσιστικών προκαταλήψεων που καλλιεργούνται είναι απαραίτητος όρος για την ενότητα και τη νίκη.

Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να δώσει αυτόν τον τόνο. Όλοι μαζί, όσοι πληττόμαστε από τα Μνημόνια και τον κυβερνητικό αυταρχισμό, οργανώνουμε την πανεργατική αλληλεγγύη, αποτελειώνουμε την προπαγάνδα περί success story, σπρώχνουμε προς την ανατροπή.

▪Φόροι στους πλούσιους για κοινωνικό κράτος και δουλειά στους ανέργους!

▪Διάλυση των φασιστικών συμμοριών-αποκάλυψη των συνεργών τους!

▪Κάτω τα χέρια απ’το δικαίωμα στην απεργία!

▪Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες συναδέλφους!

▪Νομιμοποίηση κι ένταξη όλων στα συνδικάτα!

▪Ίσα πολιτικά/κοινωνικά δικαιώματα για όλους!

▪Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά τους!

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

 

66

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση