Κλείνουν παιδιά με αναπηρία σε κλουβιά

Κλείνουν παιδιά με αναπηρία σε κλουβιά

lexenaΟι εικόνες είναι από Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στα Λεχαινά και σε αυτές, μπορείτε να δείτε τα ξύλινα κλουβιά, μέσα στα οποία κρατούνται φυλακισμένες οι αθώες ψυχές.
Στο ρεπορτάζ, αναφέρεται ότι τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, συχνά στιγματίζονται και να αγωνίζονται για να έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται.
Σύμφωνα με το BBC, το προσωπικό του κέντρου, δηλώνει ότι θέλει να βελτιώσει την καθημερινότητα των παιδιών αλλά δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα…

  • Μέσα σε κλουβιά γιατί… δεν υπάρχει προσωπικό

Όπως λέει στο ρεπορτάζ του ΒΒC μία νοσοκόμα που εργάστηκε εκεί, τα ξύλινα κλουβιά κατασκευάστηκαν για να μπορούν να είναι ασφαλή τα παιδιά, με το λίγο προσωπικό που έχει το κέντρο. Για την ακρίβεια, υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα και ένας βοηθός ανά όροφο για περισσότερο από 20 άτομα ενώ στο κέντρο δεν υπάρχει κανένας μόνιμος γιατρός. Αν τώρα, κάποιο απότ α παιδιά χρειαστεί να πάει σε νοσοκομείο, το συνοδεύει μία από τις νοσοκόμες. Και πίσω, με τα υπόλοιπα παιδιά, μένει μόνο ένα άτομο για να τα προσέχει!

Η ίδια λέει ότι τα κλουβιά ήταν απαραίτητο.
“Παλέψαμε για να κατασκευαστούν αυτά τα κρεβάτια-κλουβιά για να δώσουν στα παιδιά περισσότερη ελευθερία. Πριν από τα κλουβιά, ήταν μόνιμα δεμένα με τα χέρια και τα πόδια τους στα κρεβάτια τους”.

  • “Τα παιδιά έχουν συνηθίσει πια τα κλουβιά. Τους αρέσει…” λέει η νοσοκόμα που ήταν παλαιότερα στο κέντρο

Η ντροπιαστική αυτή κατάσταση, είχε έρθει στην επικαιρότητα πριν από 5 χρόνια, όμως από τότε, δεν άλλαξαν και πολλά… Οι απίστευτες εικόνες, είχαν αποκαλυφθεί τότε,
όταν μια ομάδα ευρωπαίων πτυχιούχων πέρασε αρκετούς μήνες στο κέντρο ως εθελοντές.

“Από την πρώτη μέρα μου εκεί, ήμουν εντελώς σοκαρισμένος… δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έχουμε αυτή την κατάσταση σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ήταν ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη το γεγονός ότι το προσωπικό συμπεριφέρονταν σαν να ήταν κανονική,” λέει.

ΦΩΤΟ BBC
Οι εθελοντές έγραψαν τις εμπειρίες τους σε ένα έγγραφο που έστειλαν στους πολιτικούς, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και κάθε ανθρώπινα δικαιώματα και αναπηρία οργάνωση για τα δικαιώματα που θα μπορούσε να βρει. Περιστασιακά έλαβαν απαντήσεις ευχαριστώντας τους για το ηλεκτρονικό μήνυμά τους, χωρίς όμως να δίνει κανείς κάποια υπόσχεση ενώ ως επί το πλείστον αγνοήθηκαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη λέει ότι τα κλουβιά και οποιεσδήποτε πρακτικές έχουν να κάνουν με μακροχρόνιους περιορισμούς “είναι σαφώς παράνομο και είναι σε αντίθεση με την υποχρέωση για σεβασμό και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “. Κάλεσε μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να διορθώσει την κατάσταση.

Όμως, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια οι μόνες αλλαγές είναι επιφανειακές.

ΦΩΤΟ BBC
Μερικές από τις ξύλινες ράβδους στα κλουβιά έχουν χρωματιστεί ενώ διαμορφώθηκε και το δωμάτιο παιχνιδιού αλλά δεν υπάρχει κανείς να καθίσει μαζί με τα παιδιά, τα οποία καταλήγουν να κάθονται μόνα τους εκεί και να κοιτούν τον τοίχο…

Η νέα διευθύντρια του κέντρου, Τζίνα Τσουκαλά, η οποία δεν έχει πληρωθεί για σχεδόν ένα χρόνο,
λέει ότι “προφανώς, δεν πρέπει να έχουμε κλουβιά εδώ αλλά είναι αδύνατο για εμάς να συνεχίσουμε χωρίς αυτά, όταν έχουμε τόσο λίγο προσωπικό.”

“Ορισμένα από τα παιδιά έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις ή είναι εριστικά και έτσι με τη συμβουλή του γιατρού πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ξύλινα χωρίσματα. Αλλά τα παιδιά εξακολουθούν να είναι ελεύθερα να επικοινωνούν και σε κάποιο βαθμό να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους” λέει η κυρία Τσουκαλά

Είναι συγκλονιστικό επίσης, το γεγονός ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των παιδιών αυτών, έχουν εγκαταλειφθεί από τις οικογένειές τους…

Μία άλλη εκδοχή δίνει εκπρόσωπος διεθνούς οργανισμού για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανθρώπων με νοητική αναπηρία. Λέει στο BBC ότι τα κλουβιά δεν προορίζονται για την προστασία των παιδιών αλλά του προσωπικού. “Βασίζονται σε ένα μοντέλο φροντίδας που έχει να κάνει με εξαναγκασμό, περιορισμό και πιο εύκολη διαχείριση των ατόμων με αναπηρία, όχι με τη μεταχείρισή τους ως ανθρώπινα όντα με δικαιώματα”, λέει ο Στίβεν Άλεν. Προσθέτει ότι ο εγκλεισμός σε ένα κλουβί δημιουργεί ψυχολογικά και ενδεχομένως σωματικά προβλήματα.

  • Υπάρχει σύγχρονο κέντρο στην Ηλεία αλλά… δεν υπάρχει προσωπικό!

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC. Ότι δηλαδή υπάρχει κέντρο ειδικά κατασκευασμένο για άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά δεν υπάρχει προσωπικό για να το στελεχώσει. Είναι πλήρης με πισίνα, φυσιοθεραπεία και εγκαταστάσεις λογοθεραπείας, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό των διαμερισμάτων για ημι-ανεξάρτητη διαβίωση.
Όπως αναφέρει το BBC, το κέντρο κτίστηκε με κονδύλια της ΕΕ αλλά σήμερα “κάθεται” άδειο, διότι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να το στελεχώσει με προσωπικό!

Πηγή: newsit.gr

259

1 ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση