Έκθεση αποκαλύπτει τι συνέβαινε στα βασανιστήρια της CIA – Η συμμετοχή της Ελλάδας στα βασανιστήρια

Έκθεση αποκαλύπτει τι συνέβαινε στα βασανιστήρια της CIA – Η συμμετοχή της Ελλάδας στα βασανιστήρια

6ugvof5wm-hsk1-2867111-al_qaeda_and_taliban_detainees_captured_in_afghanistan_after_the-a-6_14181431042931418152625Η έκθεση, που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας έπειτα από τριετή έρευνα (2009-2012), υπογραμμίζει ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε η CIA ήταν «πολύ πιο βίαιες» απ’ ό,τι είχε ποτέ αποκαλύψει στην κοινή γνώμη και τους πολιτικούς.

Παράλληλα η επιτροπή κατηγορεί την υπηρεσία ότι υπέβαλε 39 κρατούμενους σε βίαιες τεχνικές επί πολλά χρόνια, για κάποιες από τις οποίες δεν είχε άδεια.Εξάλλου οι γερουσιαστές επεσήμαναν ότι η υπηρεσία ποτέ δεν ενημέρωσε πλήρως τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για τις τεχνικές που χρησιμοποιούσε, αν και ο ίδιος είχε πει το αντίθετο.

Ο Μπους τερμάτισε αρκετές πλευρές του προγράμματος «Μεταγωγής, κράτησης και ανάκρισης» προτού αποχωρήσει από την προεδρία, ενώ ο διάδοχός του Μπαράκ Ομπάμα απαγόρευσε τις προωθημένες μεθόδους ανάκρισης το 2009 μετά την ανάληψη του θώκου.

«Το έγγραφο εξετάζει την κράτηση από τη CIA στο εξωτερικό τουλάχιστον 119 προσώπων και τη χρήση εξαναγκαστικών μεθόδων ανάκρισης, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ισοδυναμούν με βασανιστήρια», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Νταϊάν Φάινσταϊν.


Από τους 116 κρατούμενους, τουλάχιστον 26 πρόσωπα κρατήθηκαν «αδικαιολόγητα», σύμφωνα με την έκθεση.

Στα συγκεκριμένα παραδείγματα ωμότητας από τους ανακριτές της CIA που αναφέρονται στην έκθεση περιλαμβάνεται ο θάνατος από υποθερμία τον Νοέμβριο του 2002 ενός κρατούμενου που ήταν σχεδόν γυμνός και δεμένος σε ένα τσιμεντένιο πάτωμα σε μια μυστική φυλακή της υπηρεσίας.

Κάποιοι κρατούμενοι στερούνταν τον ύπνο έως και 180 ώρες, κάποιες φορές έχοντας τα χέρια τους δεμένα πάνω από τα κεφάλια τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τους παρείχαν τροφή και νερό μέσω κλυσμάτων χωρίς να υπάρχει ιατρική ανάγκη.

Η έκθεση περιγράφει μια μυστική φυλακή της CIA, η τοποθεσία της οποίας δεν αποκαλύπτεται, ως «μπουντρούμι» όπου οι κρατούμενοι κρατούνταν στο απόλυτο σκοτάδι, συνεχώς δεμένοι σε κελιά απομόνωσης, όπου τους βομβάρδιζαν με δυνατούς ήχους ή μουσική, ενώ είχαν στη διάθεσή τους μόνο έναν κουβά για τις σωματικές τους ανάγκες.

Παράλληλα περιγράφει ότι μία από τις 83 φορές κατά τις οποίες υποβλήθηκε σε εικονικό πνιγμό ο κρατούμενος που αναφέρεται ως Αμπού Ζουμπάγιαντ και φέρεται να είναι μέλος της αλ Κάιντα «δεν ανταποκρινόταν σε κανένα ερέθισμα, ενώ αφρός έβγαινε από το ανοικτό του στόμα», αν και στη συνέχεια του έκαναν ανάνηψη.

O Ματζίντ Χαν, υπέστη το βασανιστήριο της σίτισις μέσω του πρωκτού. Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί εισχωρούσαν ένα σωλήνα στο παχύ έντερο του κρατούμενου και γέμιζαν το έντερό του με πολτοποιημένα ζυμαρικά και χούμους.

Ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ βασανίστηκε με εικονικό πνιγμό.

Το 80% του ανακριτικού προγράμματος της CIA είχε ανατεθεί σε ψυχολόγους, η εταιρεία των οποίων έλαβε 80 εκατομμύρια δολάρια, επισημαίνει η έκθεση της Γερουσίας.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν σε ανακοίνωσή του παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης της υπηρεσίας του «είχε αδυναμίες και ότι η υπηρεσία έκανε λάθη», όμως υπογράμμισε ότι με αυτό τον τρόπο αποτράπηκαν άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις όπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η υπηρεσία επιμένει ότι οι πληροφορίες που απέσπασε από τους κρατούμενους «βελτίωσαν την στρατηγική και τακτική κατανόηση του εχθρού με τρόπους που συνεχίζουν να προσφέρουν πληροφορίες στις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες μέχρι σήμερα».

Προετοιμαζόμενοι για μια παγκόσμια κατακραυγή μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεση, ο Λευκός Οίκος και Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν χθες Δευτέρα ότι έχουν ενισχύσει την ασφάλεια σε όλες τις αμερικανικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ είπε σήμερα ότι έχει ζητήσει από τους Αμερικανούς αξιωματικούς να τεθούν «σε προωθημένο συναγερμό» ενόψει της δημοσιοποίησης.

Πάντως ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας και ένα υψηλόβαθμο μέλος του κόμματος στην Επιτροπή επέμειναν ότι οι μέθοδοι ανάκρισης της CIA βοήθησαν στη σύλληψη σημαντικών τρομοκρατών και στον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν.

«Οι ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται σε αυτή την έκθεση περί του αντιθέτου είναι απλώς λανθασμένοι», δήλωσαν ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Μιτς Μακόνελ, και ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Σάξμπι Τσάμπλις.

Ακόμη δύο Ρεπουμπλικάνοι εξέδωσαν μια ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης «ανεύθυνη και ριψοκίνδυνη».

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το ότι αυτή η δημοσιοποίηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές Αμερικανών στο εξωτερικό και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους διεθνείς μας εταίρους, πιθανόν να υποκινήσει βία, να προκαλέσει πολιτικά προβλήματα σε συμμάχους μας και να χρησιμοποιηθεί ως μέσο στρατολόγησης για τους εχθρούς μας», επισημαίνουν οι Ρεπουμπλικανοί, Μάρκο Ρούμπιο και Τζιμ Ντεμάιντ.

Η έκθεση αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Επιτροπή Πληροφοριών είναι μια περίληψη της πιο λεπτομερούς έκθεσης 6.000 σελίδων, η οποία θα παραμείνει απόρρητη και η οποία περιλαμβάνει μια πλήρη αναφορά της ιστορίας του προγράμματος και εξετάζει τις ανακρίσεις 20 συγκεκριμένων κρατούμενων.

Στην έκθεση η Ελλάδα αναφέρεται ως χώρα που «επέτρεψε τη χρήση του εναέριου χώρου της και των αεροδρομίων της για πτήσεις που σχετίζονται» με τα μυστικά προγράμματα ανακρίσεων της CIA κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Τζορτζ Μπους. Συνολικά 64 αεροσκάφη της CIA προσγειώθηκαν σε ελληνικά αεροδρόμια. Αντίστοιχες υπηρεσίες παρείχε και η Κύπρος.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες, θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για συνεργασία με τη CIA στο μυστικό πρόγραμμα ανακρίσεων. Υπενθυμίζεται πως την τελευταία δεκαετία έχουν έρθει πολλές καταγγελίες για απαγωγές στην Ελλάδα με κορυφαία την υπόθεση της απαγωγής Πακιστανών το 2005, επί υπουργίας Βουλγαράκη.

Τη συνεργασία της Ελλάδας, και τουλάχιστον ακόμη 53 χωρών σε όλο τον κόσμο, με τη CIA είχε αποκαλύψει νωρίτερα και το «Open Society Justice Initiative». Το 2013 το ίδρυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Νέα Υόρκη ανέφερε σε έκθεσή του πως χώρες σε όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν με τη CIA για απαγωγές, παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» της αμερικανικής υπηρεσίας μετά από το χτύπημα της 9ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση χωρίς τη συμβολή αυτών των χωρών η CIA δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.

Οι χώρες που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στη CIA

Με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του κογκρέσου, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε ανακοίνωσε τονίζοντας με την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ «απαγόρευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα βασανιστήρια».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama κατήγγειλε σήμερα τις ανακριτικές μεθόδους της CIA, τις οποίες χαρακτήρισε «αντίθετες» στις αξίες των ΗΠΑ μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.

«Οι τεχνικές αυτές αμαύρωσαν τη φήμη των ΗΠΑ στον κόσμο», επεσήμανε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του στη οποία δεσμεύθηκε να κάνει τα πάντα για να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά αυτές οι μέθοδοι.

«Κανένα κράτος δεν είναι τέλειο», σχολίασε. «Όμως ένα από τα πλεονεκτήματα της Αμερικής είναι η επιθυμία μας να αντιμετωπίσουμε ανοικτά το παρελθόν μας, τις ατέλειές μας και να αλλάξουμε για να βελτιωθούμε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Obama , αφού παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση του προκατόχου του George W. Bush ήρθε αντιμέτωπη με «επώδυνες» επιλογές για τον τρόπο που θα αντιμετώπιζε την αλ Κάιντα και θα απέτρεπε «νέες τρομοκρατικές επιθέσεις», υπογράμμισε ότι «καλά πράγματα» έγιναν στη διάρκεια «των δύσκολων αυτών ετών».

πηγές:Το ποντίκι, tvxs.gr

 

 

118

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση