Σε «Ανοιχτής Φιλοξενίας» θα μετατραπούν τα Κέντρα Κράτησης

Σε «Ανοιχτής Φιλοξενίας» θα μετατραπούν τα Κέντρα Κράτησης

Screenshot_41Το νεοσύστατο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής φέρεται να παίρνει υπό τον έλεγχό του τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών. Πρόθεση μάλιστα της αναπληρώτριας υπουργού Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου είναι οι εγκαταστάσεις σε Αμυγδαλέζα, Κόρινθο και αλλού να μετατραπούν σταδιακά σε ανοικτές δομές και να μετονομαστούν σε «Κέντρα Ελεύθερης Φιλοξενίας». Η ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να περιορίζεται στην περιμετρική φύλαξη των εγκαταστάσεων και όχι στη λειτουργία τους. Επιμέρους λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ωστόσο, αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισαν χθες στην «Κ» ότι «η αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας των κέντρων αποτελεί ειλημμένη πολιτική απόφαση».

Πάντως, σε εισήγησή της προς τον νέο πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου Γιάννη Πανούση, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης της αρμοδιότητας των Κέντρων στο νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Η απόφαση της νέας κυβέρνησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο μοντέλο εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.», σχολίασε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης αναφέρθηκε χθες από το βήμα της Βουλής ο κ. Πανούσης. Πρόθεση της νέας κυβέρνησης, είπε, είναι να καταργηθεί άμεσα η υπουργική απόφαση που επέτρεπε την παράταση πέραν του 18μήνου της κράτησης των παράτυπων μεταναστών.

Ο κ. Πανούσης μίλησε επίσης για «αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης κοινωνίας – αστυνομίας», επανέλαβε την απόφαση για αλλαγή του τίτλου και του ρόλου της ΕΥΠ σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας με αποκλειστική αρμοδιότητα την εξωτερική ασφάλεια της χώρας (βλ. φύλλο της 8/2/2015). Προανήγγειλε ακόμη τη μετεξέλιξη του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) σε Ινστιτούτο Αντεγκληματικής Πολιτικής, την επαναφορά του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς, καθώς και την επανεξέταση των διαδικασιών κρίσεων, μεταθέσεων και πειθαρχικού ελέγχου των αστυνομικών. Ο αναπληρωτής υπουργός είπε επίσης ότι θα συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Πολιτικής για την Αστυνόμευση, το οποίο θα εισηγηθεί τις αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ., όπως, για παράδειγμα, τη συγχώνευση των μηχανοκίνητων μονάδων της ΕΛ.ΑΣ., την αλλαγή στον τρόπο δράσης των ΜΑΤ κ.ά.

Συγχωνεύσεις τμημάτων

Ο κ. Πανούσης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εφαρμόσει τον λεγόμενο «Καλλικράτη» στην ΕΛ.ΑΣ. προχωρώντας σε συγχωνεύσεις τμημάτων και υπηρεσιών και αναφέρθηκε στην ανάγκη ανανέωσης του στόλου οχημάτων σε ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική και εκσυγχρονισμού του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair. Τέλος, ανακοίνωσε την αποδέσμευση, μέχρι στιγμής, 457 αστυνομικών από τη φύλαξη επισήμων.

πηγή:kathimerini.gr

855

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση