Nέα κατάσταση, νέα καθήκοντα για το αντιφασιστικό κίνημα και την Αριστερά, του Θανάση Κούρκουλα

Nέα κατάσταση, νέα καθήκοντα για το αντιφασιστικό κίνημα και την Αριστερά, του Θανάση Κούρκουλα

Η Χρυσή Αυγή με 6,92% και 18 νεοναζί στη νέα Βουλή

 

«Η  Χρυσή Αυγή ήρθε για να μείνει» δήλωσε ο φύρερ Μιχαλολιάκος το βράδυ των εκλογών. Για να μην υπάρχει αμφιβολία τι εννοεί, το ίδιο βράδυ επίθεση δέχτηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο περίπτερο του Πειραιά από μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της συμμορίας. Ήταν ένα ακόμα επεισόδιο ενταγμένο στην επέκταση των επιθέσεων των Χρυσαυγιτών από τους μετανάστες προς στην Αριστερά, ενδεικτική για τις προθέσεις τους μετά από την επανεκλογή νεοναζί βουλευτών στις 17 Ιούνη. Την επόμενη μέρα μαχαιρώθηκαν μετανάστες στο σταθμό Μετρό Αττικής και στα Χανιά, χωρίς να συλληφθεί κανείς, ενώ τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων, όπου ψηφίζουν αστυνομικοί, επιβεβαίωσαν το εύρημα των εκλογών της 6ης Μάη: 1 στους 2 αστυνομικούς είναι ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής!

Χαστούκια στο φακό, μαχαίρια στο μετρό, ψήφοι στην κάλπη
Πολλοί περίμεναν ότι μετά την τηλεοπτική «έκρηξη» Κασιδιάρη και τις συνεχείς επιθέσεις στους δρόμους από τα μηχανοκίνητα τάγματα εφόδου των νεοναζί, η Χρυσή Αυγή θα έχανε ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων της του Μαΐου. Αυτό πράγματι έγινε, αλλά η απώλεια ισοφαρίστηκε από ένα άλλο τμήμα ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα η τελική πτώση της Χρυσής Αυγής να περιοριστεί στους 15.000 ψήφους. Σύμφωνα με τα exit polls, ένας στους τρεις ψηφοφόρους των νεοναζί τους εγκατέλειψαν στις 17 Ιούνη, κυρίως προς τη ΝΔ (17,8%), δευτερευόντως προς τον ΣΥΡΙΖΑ (7,8%) και οι υπόλοιποι προς άλλες κατευθύνσεις.

 

Όμως τους ψήφισαν για πρώτη φορά πρώην ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ, που καταποντίστηκε από το 2,9% στο 1,54%, καθώς και άλλοι ακροδεξιοί ψηφοφόροι. Απολογιστικά, οι ψήφοι της ΧΑ του Ιουνίου εμπεριέχουν μεγαλύτερο ποσοστό συνειδητών ακροδεξιών ψήφων από ό,τι το Μάη, ενώ τα τάγματα εφόδου και ο σκληρός πυρήνας της συμμορίας ενισχύθηκαν με στρατολόγηση χαλαρών οπαδών νεαρής ηλικίας. Με δεδομένη και την αδερφική σχέση στοργής με την οποία τους περιβάλλει η Ελληνική Αστυνομία και τη ρατσιστική προπαγάνδα των ΜΜΕ, που συνεχίζεται, αν το κίνημα και η Αριστερά δεν αντιδράσουν ακαριαία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, οι ναζί θα πολλαπλασιάσουν τις επιθέσεις τους, θα μετατρέψουν κι άλλους νεαρούς σε μαχαιροβγάλτες, θα εξελιχθούν σε σοβαρή δύναμη του πολιτικού σκηνικού, εντάσσοντας στις γραμμές τους περισσότερους απελπισμένους ανθρώπους, που θα βλέπουν το έδαφος να καταρρέει κάτω από τα πόδια τους την ώρα της κρίσης.

Ήρθε η ώρα της Αριστεράς;
Κοντά στο 40% έφτασε η αριστερή ψήφος στις τελευταίες εκλογές, συντρίβοντας κάθε προηγούμενη επίδοση από τα χρόνια του ΕΑΜ. Αν ο κόσμος του κινήματος και της Αριστεράς έφτυνε ταυτόχρονα, αυτό θα αρκούσε για να πνιγούν μονομιάς μερικές εκατοντάδες μπράβοι της Χρυσής Αυγής που συγκροτούν το μάχιμο πυρήνα και να αποθαρρυνθούν οι χαλαροί οπαδοί τους. Όμως, παρότι η επιθυμία της πλειοψηφίας της κοινωνίας είναι ακριβώς αυτή, η αντιφασιστική πράξη χρειάζεται συντονισμό, οργάνωση και προετοιμασία. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να γίνει στο εξής συνειδητά από τις οργανωμένες δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς.

 

Και πρώτα απ’ όλα σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο δεν χωράει άλλη υποβάθμιση της φασιστικής απειλής. Την ώρα που οι νεοναζί στέλνουν αιμόφυρτο στο νοσοκομείο δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή, είναι εγκληματικό η Παπαρήγα να συνιστά «ηρεμία, για να πάει ο κόσμος να ψηφίσει», αντί να αναγγέλλει αντιφασιστική κινητοποίηση του ΚΚΕ για να κόψει τα πόδια στους φασίστες. Παρ’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –και ο ίδιος ο Τσίπρας– έχει κάνει αντιφασιστική προπαγάνδα περισσότερο από κάθε άλλη πολιτική δύναμη προεκλογικά και παρά το γεγονός πως συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν στηρίξει και οργανώσει μαζικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, άλλες δυνάμεις του σχήματος (συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας του ΣΥΝ) είτε θεωρούν το αντιφασιστικό μέτωπο «δευτερεύον» ή αρνούνται την κεντρική συμμετοχή του σχήματος σε αντιφασιστικές κινητοποιήσεις ως επικίνδυνη, μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστεί ακραίος, χάσει ψήφους, ταυτιστεί με μπάχαλα κλπ. Πρόκειται για πρακτικές που, αν συνεχιστούν, αφήνουν χώρο στους νεοναζί και υποθηκεύουν τις τεράστιες δυνατότητες διαθεσιμότητας για αντιφασιστική κινητοποίηση του κόσμου της Αριστεράς μετά από το αποτέλεσμα της 17ης Ιούνη.

Αντιφασιστικό Μέτωπο τώρα
Παρά τη –μέχρι στιγμής– συντηρητική στάση τμημάτων της Αριστεράς, το Αντιφασιστικό Μέτωπο συγκροτείται σε γειτονιές και πόλεις με συμμετοχή αντιφασιστών, τοπικών οργανώσεων της Αριστεράς, κοινωνικών χώρων, λαϊκών συνελεύσεων και συνδικάτων. Στο Πέραμα, την παραμονή των εκλογών, μια μεγάλη πορεία 1.000 διαδηλωτών έδωσε απάντηση στη δολοφονική επίθεση Χρυσαυγιτών εναντίον Αιγυπτίων ψαράδων. Την προηγούμενη μέρα, με απόφαση της λαϊκής συνέλευσης Αιγάλεω, συγκροτήθηκε αντιφασιστική διαδήλωση από την πλατεία Παννοπούλου μέχρι τον Εσταυρωμένο. Οι αντιφασιστικές Πρωτοβουλίες της Καλλιθέας και του Ζωγράφου οργανώνουν εκδηλώσεις σε κεντρικές πλατείες στα τέλη Ιούνη. Κινητοποιήσεις ετοιμάζει η νεοσύστατη Αντιφασιστική Επιτροπή Περιστερίου, με συμμετοχή πλήθους τοπικών φορέων και των περισσότερων δυνάμεων της Αριστεράς (εκτός ΚΚΕ).

Στην απεργιακή κινητοποίηση του ΣΕΤΤΕΑ (σωματείο κούριερ) στις 20/6 στην ACS, απέναντι από το τμήμα Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, κρατούμενοι μετανάστες βγήκαν στα παράθυρα των κελιών τους, άλλοι με υψωμένες γροθιές και άλλοι κουνώντας μαντήλια και οι απεργοί απάντησαν με το σύνθημα: «Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι».

Στα τέλη Ιούνη και τις αρχές Ιούλη χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να γεμίσουν τους φιλόξενους χώρους των Αντιρατσιστικών Φεστιβάλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο κόσμος του κινήματος και της Αριστεράς έχει τη δύναμη και πάρα πολλούς λόγους να συντρίψει τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που απειλούν να καταστείλουν κάθε αντίθετη άποψη, βοηθώντας το σύστημα να επιβάλει στην κοινωνία σιωπή νεκροταφείου, την ώρα που η νέα μνημονιακή κυβέρνηση θα κάνει τη βρομοδουλειά των τραπεζιτών.

Η συγκρότηση ενός παντοδύναμου πανελλαδικού αντιφασιστικού μετώπου είναι στοιχειώδης ανάγκη για να περιφρουρήσουμε τους αγώνες του επόμενου διαστήματος, που θα γίνονται για να πάρουμε πίσω τους μισθούς, τις συντάξεις και τις δουλειές μας. Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και η ΔΕΑ θα επιχειρήσουν να συμβάλλουν όσο μπορούν σ’ αυτή την προφανή ανάγκη των καιρών και του κόσμου της δουλειάς.

Ελπίζουμε πως οι ηγεσίες τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΝ θα ανταποκριθούν στη στοιχειώδη υποχρέωση, πριν τα πράγματα με τους φασίστες γίνουν χειρότερα. Γιατί όπως είπε κάποτε εύστοχα ο Χίτλερ: «Οι αντίπαλοί μας έπρεπε να μας σταματήσουν όσο ήμασταν μικροί. Όταν μεγαλώσαμε, ήταν πια αργά».

Πηγη:http://www.dea.org.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC

66

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση