Πώς το ΙΚΑ “κλέβει” τους μετανάστες

Πώς το ΙΚΑ “κλέβει” τους μετανάστες

Έχουμε ακούσει πολλές φορές ειδήσεις οι οποίες μας ενημερώνουν ότι πολίτες κλέβουν την εφορία, το ΙΚΑ κλπ. Είτε φοροδιαφεύγουν είτε δεν δηλώνουν στο ΙΚΑ τα κανονικά ημερομίσθια. Συμβαίνει, όμως, και το αντίθετο, που σχετίζεται με το ΙΚΑ. Από το 2002 και μέχρι σήμερα, το ελληνικό κράτος, δίνει τη δυνατότητα, σε όσους νόμιμους μετανάστες, δεν συμπληρώνουν τον αριθμό των ενσήμων, και αφού έχουν το μίνιμουμ που καθορίζει ο νόμος, να αγοράσουν τα υπόλοιπα ένσημα από το ΙΚΑ, για να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους. Λόγου χάρη, με τη νέα νομοθεσία, αν ο μετανάστης, έχει μίνιμουμ 100 ένσημα, από τα 240 που απαιτεί η ανανέωση της άδειας διαμονής του,  έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τα υπόλοιπα 140 που του λείπουν, και ανανεώνει την άδειά του. Μέχρι εδώ, όλα καλά.

Αγοράζοντας , όμως, τα ένσημα από το ΙΚΑ, δεν σημαίνει και ότι έχει… ένσημα! Μπερδεύτηκες; Έχεις δίκιο. Και όμως. Τα ένσημα που θα αγοράσει από το ΙΚΑ ο μετανάστης, με ένα “σκασμό” λεφτά, δεν αναγνωρίζονται ως… ένσημα στο σύνολο των ενσήμων του.
Με λίγα λόγια, το ΙΚΑ εισπράττει τα λεφτά από τον μετανάστη – στην περίπτωση των 140 ενσήμων μιλάμε για περίπου 2300 € –  αλλά δεν τα προσθέτει αυτά τα ένσημα στο βιβλιάριό του.  Απλώς εισπράττει τα λεφτά. Το διαπίστωσα ο ίδιος πριν λίγες ημέρες, όταν και χρειάστηκε να βρω τα ένσημα παρελθόντων ετών. Ενώ κάποια  χρειάστηκε να αγοράσω μερικά ένσημα για να συμπληρώσω τα 400 που απαιτούσε τότε ο νόμος, διαπίστωσα με μεγάλη μου έκπληξη πως η καρτέλα μου για το συγκεκριμένο διάστημα, ήταν κενή.

Πώς σας φαίνεται αυτό, είναι ή δεν είναι καθαρή ληστεία;

Πηγη:http://odromos.wordpress.com/

62

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση