Κι εμείς ρωτάμε: Φταίνε οι μετανάστες γι’ αυτή την κατάσταση;

Κι εμείς ρωτάμε: Φταίνε οι μετανάστες γι’ αυτή την κατάσταση;

Περίπου 53.000 παιδιά θα βρουν τη νέα σχολική χρονιά κλειστές τις πόρτες των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, των κέντρων φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχό­λησης, καθώς οι εξουσιάζοντες, σε και­ρούς κρίσης και ξεζουμίσματος του οικο­γενειακού προϋπολογισμού, επέλεξαν να τσεκουρώσουν τη χρηματοδότηση των δομών του προγράμματος «Εναρμό­νιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του υπουργείου Εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που διαχειρίζεται το πρόγραμ­μα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 43% σε σχέση με πέρυσι, όμως το 55% των αιτήσεων απορρίφθηκαν κυρίως λόγω της χρηματοδότησης, η οποία από 175 εκατομμύρια πέρυσι φέτος έφτασε τα 125 εκατ.
ευρώ, ενώ για τη συνολική κάλυψη των αναγκών χρειάζονται 250 εκατ. ευρώ.
Τη δυσμενή εικόνα που έχει δημι­ουργηθεί μαρτυρούν και τα εξής παρα­κάτω στοιχεία της ΕΕΤΑΑ:
1Ο αριθμός των ωφελούμενων γυ­ναικών ανέρχεται σε 34.693, μει­ωμένος κατά 13,5% σε σχέση με το 2011. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώ­νεται στη Στερεά Ελλάδα με 95%, Νό­τιο Αιγαίο με 87,3%, Αττική με 61,7% και Κεντρική Μακεδονία με 25,7%.
2Στην Αττική ο αριθμός των αιτήσε­ων των ενδιαφερόμενων γυναικών αυξήθηκε κατά 67,6% σε σχέση με πέρσι, ενώ οι αιτήσεις για την τοποθέ­τηση παιδιών αυξήθηκαν κατά 66,4% σε σχέση με πέρυσι και έφτασαν τις 22.309. Από αυτές έγιναν δεκτές μόνο οι 3.790, σε αντίθεση με πέρυσι που εί­χαν γίνει δεκτές οι 9.367 αιτήσεις.
3Ο αριθμός των παιδιών που τοπο­θετούνται στις δομές είναι 43.060, μειωμένος κατά 11% σε σχέση με το 2011. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στη Στερεά Ελλάδα με 94%, στο Νότιο Αιγαίο με 86,5%, στην Αττική με 59,5% και την Κεντρική Μακεδονία με 22,1%.
4Από τα 43.060 παιδιά, τα 5.859 θα φιλοξενηθούν σε βρεφικούς σταθ­μούς, τα 26.303 σε παιδικούς σταθ­μούς, 172 σε κέντρα φροντίδας ΑμΕΑ, τα 9.330 σε Κέντρα Δημιουργικής Απα­σχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα 1.396 σε ΚΔΑΠ – ΜΕΑ. Από τις δομές που θα φιλοξενηθούν, το 38% είναι ΝΠΔΔ, το 27,6% είναι ΝΠΙΔ και το 34,4% είναι επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα.
Ωστόσο τα 53.000 παιδιά που θα μείνουν εκτός των δομών του προγράμματος δείχνουν μόνο τη μία πλευ­ρά του προβλήματος. Υπάρχουν δεκά­δες χιλιάδες ακόμα παιδιά που θα μεί­νουν εκτός, καθώς είτε οι γονείς τους δεν μπήκαν στη διαδικασία των αιτήσε­ων είτε απορρίφθηκαν απευθείας από τους δήμους που δεν έχουν ενταχθεί στο παραπάνω πρόγραμμα και προ­σπαθούν να λειτουργήσουν όσους δη­μοτικούς παιδικούς σταθμούς έχουν στην περιοχή τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις δυσκολίας που έχουν οι δήμοι να λειτουργήσουν τους παιδικούς σταθμούς είναι ότι το προσωπικό έχει μειωθεί σημαντικά και η τακτική χρηματοδότη­ση από 135 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, τον Ιούλιο μειώθηκε σε 96 εκατ. ευρώ και μέχρι τον Δεκέμβριο ο στόχος είναι να φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ.
Ακόμη πιο ειδικό παράδειγμα απο­τελεί ο Δήμος Βύρωνα, καθώς – με δεδομένα που ίσχυαν τον Ιούνιο – από τα 1.500 παιδιά, των οποίων οι γονείς εί­χαν υποβάλει αιτήσεις για τους παιδι­κούς σταθμούς του δήμου, θα απορροφηθούν μετά βίας… 450.
Μπορεί κάποιος λοιπόν να φανταστεί το μέγεθος του προβλήματος σε επίπε­δο Αττικής, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Η κάλυψη των αναγκών έχει γί­νει πλέον αδύνατη, καθώς δεκάδες χι­λιάδες οικογένειες εγκαταλείπουν μα­ζικά τους ιδιωτικούς παιδικούς και βρε­φονηπιακούς σταθμούς, αδυνατώντας να αντέξουν το οικονομικό κόστος.
Όπως όλα δείχνουν οι ιθύνοντες ζή­λεψαν από την… εκ περιτροπής εργα­σία που νομοθέτησαν οι προκάτοχοί τους και είπαν την προσχολική αγωγή, από εκεί που θα έπρεπε να είναι δω­ρεάν για όλα τα παιδιά, να τη μετατρέ­ψουν σε… εκ περιτροπής υπηρεσία.
Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος το τεράστιο κοινωνικό κόστος από τη δυσμενέστατη αυτή εξέλιξη, καθώς γονείς που μετά βίας τα βγά­ζουν πέρα θα πρέπει είτε να εγκατα­λείψουν εργασίες ώστε να εξυπηρε­τήσουν το βάρος της φύλαξης παιδιών που «θα μείνουν σπίτι» είτε, προκειμέ­νου να συντηρήσουν τις εργασίες τους, θα αναγκαστούν να πληρώνουν το κό­στος της φύλαξης, χωρίς να είναι βέ­βαιο ότι το αντέχουν.
Η κοινωνική βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο…

Κι εμείς ρωτάμε: Φταίνε οι μετανάστες γι’ αυτή την κατάσταση;

Πηγη:http://topontiki.gr/article/39221

40

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση