Η προετοιμασία της γιορτής του Ganesh από τους ινδούς του Παρισιού

Η προετοιμασία της γιορτής του Ganesh από τους ινδούς του Παρισιού

Η ινδική κοινότητα του Παρισιού γιορτάζει το Θεό Ελέφαντα στις 2 Σεπτεμβρίου. Μια πολύ μεγάλη γιορτή και μια παρέλαση προετοιμάζονται εδώ κι αρκετές εβδομάδες. Από την οδό, γίνονται αντιληπτές οι ευωδίες από το θυμίαμα κ τα μπαχαρικά. Στο νούμερο 17 της οδού Pajol του 18ου διαμερίσματος του Παρισιού δεκάδες ζευγάρια παπούτσια είναι τοποθετημένα μπροστά από τον ναό του Ganesh. Εδώ ο καθένας μπορεί να μπει ελεύθερα, είτε πιστεύει είτε όχι. Από τις 20 Αυγούστου, η ινδική κοινότητα προετοιμάζει την γιορτή του Ganesh, μια από τις θεότητες που εκτιμάται πολύ και που γιορτάζει στις 2 Σεπτεμβρίου με μια παρέλαση στους δρόμους του 18ου διαμερίσματος.

– Ο Θεός της γνώσης κ του εμπορίου.»Ο Ganesh είναι ο πιο δημοφιλής Θεός στο ινδικό πάνθεον.» εξηγεί ο Dharmachandra, ένας από τους πιστούς. »Είναι ο Κύριος που παίρνει μακριά τα εμπόδια, είναι συνδεδεμένος με τη γη και προσευχόμαστε σε αυτόν για τους απογόνους μας, για την επιτυχία των επιχειρήσεών μας κ για να πάνε καλά οι εμπορικές μας δοσοληψίες. Είναι επίσης ο Θεός της γνώσης.» Πίσω από την μπλε βιτρίνα, τα μάντρα (συμπυκνωμένη φόρμουλα από μια συλλαβή ή μια σειρά από συλλαβές που επαναλαμβάνονται πολλές φορές) και οι προσφορές πολλαπλασιάζονται κάθε πρωί. Γυμνόστηθος και τυλιγμένος με μια άσπρη τόγα, ένας ιερέας απαγγέλλει προσευχές στα σανσκριτικά και μετά καίει το θυμίαμα και ένα είδος ινδικού βουτύρου, μπροστά σε δεκάδες πιστούς. Μπροστά στην είσοδο, καρύδες και μπανάνες είναι συγκεντρωμένες σαν προσφορά στον Θεό Ελέφαντα. Οι καρύδες θα σπάζονται στο πέρασμα της πομπής για να ευλογηθεί το εμπόριο. Πιο μακριά, τα καλάθια είναι γεμάτα με γάλα πριν αναποδογυριστούν στο βάθος του ναού, μπροστά στο άγαλμα του Ganesh του οποίου ο λαιμός είναι τυλιγμένος με κολιέ από λουλούδια. Είναι αυτό το άγαλμα και αυτό του Θεού Skanda η περιφορά των οποίων θα γίνει στους δρόμους του 18ου διαμερίσματος.

-Μια κουλτούρα που κρίνεται ως εξωτική και συχνά παραγνωρισμένη

Μέσα στον ναό, πολυάριθμα αγάλματα τιμούν άλλους σημαντικούς θεούς της ινδικής θρησκείας όπως και οι εννιά πλανήτες αναπαριστώνται από τα μαύρα αγάλματα. Οργανωμένη εδώ και 17 χρόνια, η παρέλαση του Ganesh είναι »ένα μέσο για να κάνουμε γνωστό τον πολιτισμό μας» υπογραμμίζει ο Vaithilingam Sanderasekaram, ιδρυτής του ναού. »Στην Γαλλία, αυτός ο πολιτισμός θεωρείται εξωτικός και είναι παραγνωρισμένος»‘, δηλώνει ο Dharmachandra. »Η παρέλαση του Ganesh είναι επίσης ένας τρόπος για να γίνει γνωστή και η κοινότητα από τη Σρι Λάνκα». Είναι η κοινότητα η πιο πολυάριθμη ανάμεσα στους Ινδούς της Γαλλίας δίπλα στους Ινδιάνους, σε όσους κατάγωνται από τη νήσο Maurice και τη νήσο Réunion. Εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, κοσμηματοπώλες και πωλητές ρούχων από την νότια Ασία συγκεντρώνονται στη συνοικία κοντά στην εκκλησία γύρω από την οδό Louis-Blanc. Για την παρέλαση έρχονται από όλη τη Γαλλία αλλά και από την Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία.

-Ένα γεγονός που προετοιμάζεται από τον Φεβρουάριο

»Παραγγέλνουμε προϊόντα από την Ινδία από τον Φεβρουάριο», διευκρινίζει ο Vaithilingam Sanderasekaram.Κοντά στον ναό ένας ντόπιος συγκεντρώνει τα πιο πολύτιμα αντικείμενα. Εδώ μεγάλα φτερά από παγώνια είναι αποθηκευμένα μαζί με δοχεία με τερακότα.

http://www.paris.fr/accueil/accueil-paris-fr/comment-les-hindous-parisiens-preparent-la-fete-de-ganesh/rub_1_actu_118968_port_24329

62

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση