Περιπολίες θανάτου των Νεοναζί

Περιπολίες θανάτου των Νεοναζί

Πρόσφατες αναφορές κάνουν νύξη ότι ομάδες Αμερικανών φρουρών ευθύνονται για την αύξηση της βίας στην Αριζόνα
Του Ryan Lenz, Southern Poverty Law Center
Τα βουνά υψώνονται ως ακανόνιστα και αμείλικτα εμπόδια στον ορίζοντα για τους μετανάστες και τους λαθρέμπορους που διασχίζουν τα σύνορα υπό το σεληνόφως και περπατούν βόρεια κατά μήκος στους πρόποδες, σταματώντας στις συστάδες των κυπαρισσιών για να ξεκουραστούν. Είναι ένα φυσικό πέρασμα και η ευκολότερη διαδρομή για να ταξιδέψουν.
Αλλά ήταν εδώ πάλι που στις 8 Απριλίου μια ομάδα τεσσάρων λευκών ανδρών με κουκούλες άνοιξαν πυρ σε φορτηγό που μετέφερε μετανάστες παράνομα στη χώρα σκοτώνοντας δύο από αυτούς. Τα θύματα, ο Gerardo Perez-Ruiz από τη Μεξικανική πόλη Toluca και ένας άλλος άνδρας μάλλον από τη Γουατεμάλα,.
Σύμφωνα με τους εναπομείναντες μετανάστες, μια ομάδα με όπλα φώναξαν «Αλτ!», εκπυρσοκρότησαν και εξαφανίστηκαν μέσα στο σκοτάδι.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν δολοφονίες στην περιοχή κοντά στο Eloy. Το 2007 δολοφονήθηκαν άλλοι τέσσερις μετανάστες.
Από το 2005 μεγάλος αριθμός ένοπλων πολιτοσυνοριοφυλάκων με το όνομα Minuteman ενεργοποιούνται για να αποτρέψουν τη μετανάστευση από το νότο. Κάποιοι φοβούνται ότι το κίνημα αυτό δημιούργησε μια ομάδα δολοφόνων.
Η αλλαγή της συνοριακής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών για τις παράκτιες πόλεις και πολιτείες ωθεί τη διέλευση των μεταναστών μέσα από την έρημο Sonora. Έτσι, ο αριθμός αυτών που πεθαίνουν από τη ζέστη ή σκοτώνονται έχει αυξηθεί δραματικά. Από το 2004 έως το 2011 μόνο στον τομέα Tuscon υπάρχουν 223 θύματα κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Σ’ αυτούς δεν υπολογίζονται τα σκελετωμένα πτώματα των οποίων η αιτία θανάτου δεν μπορεί να εξακριβωθεί.
Και υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Ένας νεοναζί αρχηγός μαζί με ένοπλους εξτρεμιστές υποστηρικτές του μίλησε για τοποθέτηση ναρκών ώστε να μην περνάνε μη λευκοί και αργότερα ζήτησε τη βοήθεια ενός αυτόπτη μάρτυρα για να ελέγξει τα σπίτια και να σκοτώσει τυχόν Λατίνους που θα έβρισκε. Επίσης, βρέθηκε βόμβα στα μονοπάτια και πέρσι συνελήφθηκε ένας νεοναζί που κατείχε βόμβες και τις πήγαινε στα σύνορα. Πριν από μερικά χρόνια, άλλοι νεοναζί είπαν στην Υπηρεσία Πληροφοριών ότι έψαχναν θέσεις ελεύθερων σκοπευτών στα σύνορα.

‘Θα θανατωθούν οι Λατίνοι’
Στις 2 του περασμένου Μαΐου ένας άνδρας ονόματι Todd “J.T.” Ready μπήκε στο σπίτι όπου συμβίωνε με τη φίλη του και την οικογένειά της στο Phoenix. Λίγη ώρα αργότερα η Lisa Mederos τηλεφώνησε στην αστυνομία ότι δεχόταν απειλές από τον οργισμένο Ready. Ακούστηκε πυροβολισμός και η γραμμή έκλεισε.
Όταν έφτασε η αστυνομία ο Ready είχε ήδη σκοτώσει την Mederos, την μεγάλη της κόρη και τον φίλο της και τη 15χρονη κόρη του ζευγαριού, βγαίνει έξω και αυτοκτονεί.
Οι αρχές συμπέραναν ότι οι δολοφονίες είχαν ως αιτία ενδοοικογενειακές διαφωνίες Όμως ο Ready ήταν γνωστός νεοναζί και είχε δημιουργήσει ομάδα περιπολίας. Το τμήμα του FBI στο Phoenix μάλιστα, και ο ειδικός πράκτορας James Turgal απεκάλυψε ότι το γραφείο του ερευνούσε τις δραστηριότητες του Ready για περίπου πέντε χρόνια. Η έρευνα μιλάει για τρομοκρατία σε σπίτια και δολοφονίες μεταναστών αλλά οι υπεύθυνοι του FBI δεν δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο Ready ήταν πρώην πεζοναύτης. Το 2006 κυνήγησε με το αυτοκίνητό του έναν Λατίνο επειδή θεώρησε ότι δεν είχε χαρτιά, αντάλλαξαν πυροβολισμούς και συνελήφθη ο Λατίνος επειδή κατ’ ισχυρισμόν πυροβόλησε πρώτος.

Τα επόμενα χρόνια ο Ready συμμετείχε σε διάφορες νεοναζιστικές εκδηλώσεις και έγινε για λίγο μέλος του NSM, της μεγαλύτερης νεοναζιστικής ομάδας στη χώρα. Κάποια στιγμή σε ένα πάρτι μοίρασε φυλλάδια του NSM που υποστήριζαν την δημιουργία ναρκοπέδιου.
Το 2009, ο δημοσιογράφος Stephen Lemons είπε ότι τον πλησίασε ακτιβιστής αντιμετανάστης σύντροφος του Ready και του είπε ότι υπήρχε σχέδιο να υποδυθούν αξιωματούχους του Τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και να κάνουν επιδρομές σε σπίτια Λατινοαμερικάνων. Ο Lemons τον οδήγησε στο FBI και συμφώνησε να γίνει πληροφοριοδότης.
Το Σεπτέμβριο του 2010, ένας πολίτης κάλεσε τους Συνοριοφύλακες και είπε ότι συνάντησε τον Ready ο οποίος του ζήτησε να συμμετέχει στην ομάδα του. Ο πολίτης τους ανέφερε ότι ο Ready μίλησε για ‘θανάτωση των παράνομων εξωγήινων’.

Ενδείξεις Βίας

Η υποψία για βία πολιτών στην Αριζόνα δεν επαφίεται μόνο στα κατορθώματα του Ready, ούτε στις έξι δολοφονίες κοντά στο Eloy. Κατά τη διάρκεια των ετών ένας αριθμός υποθέσεων έχουν ενισχύσει τους ενδείξεις για πιθανές εκστρατείες θανάτου.
Το 2005, κατά τη διάρκεια της πρώτη μεγάλη συγκέντρωσης των Minuteman κατά των μεταναστών, η Υπηρεσία Πληροφοριών ανέκρινε δύο άνδρες μέλη της νεοναζιστικής Εθνικής Συμμαχίας. Οι δύο είπαν ότι ήταν μέρος μιας εξαμελούς ομάδας που είχε ενταχθεί για να αναζητήσουν μελλοντικές θέσεις ελεύθερων σκοπευτών.
“κάθεσαι εκεί με ένα όπλο και πυροβολείς τέσσερις ή πέντε από αυτούς την εβδομάδα, οι υπόλοιποι τέσσερις ή πέντε χιλιάδες που μένουν πίσω θα το σκεφτούν καλύτερα να περάσουν τη γραμμή.”
Το 2009, ένας πράκτορας περιπολίας βρήκε μία βόμβα, ενώ σ’ ένα έγγραφο του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Αριζόνα αναφέρει μια ομάδα με το όνομα «Ένας Ενδιαφερόμενος Πολίτης» που προσπαθούσε να σταματήσει τους λαθρέμπορους το 2010.
Τον Μάρτιο του 2011, για παράδειγμα, μια περίπολος συνόρων συνάντησε ένα βαριά οπλισμένο άντρα στην έρημο νότια του Tucson. Ο άνδρας, ονόματι Tim Foley, είπε στην περίπολο ότι είχε στρατιωτική εμπειρία ως ελεύθερος σκοπευτής και ότι σχεδίαζε να διεξάγει «μισθοφορικού τύπου επιχειρήσεις» κατά μήκος των συνόρων. Επίσης τους ότι είχε κατασκευάσει ένα αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην έρημο.
Η θανάσιμη οργή πολλών τοπικιστών που ήρθαν στην Αριζόνα τα τελευταία χρόνια εκφράστηκε στο πρόσωπο της Shawna Forde, ιδρυτής της ομάδας επαγρύπνησης Minuteman American Defense. Η Forde, μαζί με δύο άλλους καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη δολοφονία ενός Λατίνου και της 9χρονης κόρης του, το 2009: πυροβολήθηκαν στο σπίτι τους όχι προσπαθώντας να διασχίσουν τα σύνορα. Ήταν πολίτες των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, οι πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις είναι εκείνες που έγιναν κοντά στο Eloy.
Οι ερευνητές έχουν σημειώσει μια σειρά από ομοιότητες που συνδέουν τις περιπτώσεις του 2007 και τις δολοφονίες τον περασμένο Απρίλιο. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές πιστεύουν ότι υπήρχαν τέσσερις δράστες οι οποίοι περιγράφονται από τουλάχιστον ορισμένους μάρτυρες ως λευκoί. Το 2007, φορούσαν «στρατιωτικού στυλ» ρούχα. Το 2011, οι επιτιθέμενοι είχαν περιγραφεί ως φορώντας ρούχα παραλλαγής. Και στις τρεις περιπτώσεις, οι επιτιθέμενοι φάνηκε να συντονίσουν τις κινήσεις τους προσεκτικά, καλύπτοντας ο ένας τον άλλον σαν να είχαν στρατιωτική εκπαίδευση.
Το αν άτομα ή ομάδες στοχεύουν το θάνατο μεταναστών μένει να ερευνηθεί. Αλλά είναι ανησυχητικά τα λόγια του Jack Foote μετά την απόρριψη της Μονάδας Ειδικών Αποστολών της Αριζόνας από τις δικαστικές αρχές. «Νίψαμε τας χείρας μας με την κρατική νομοθεσία, τώρα θα κάνουμε αυτό που νομίζουμε εμείς».

Πηγη:http://www.salon.com/2012/09/10/neo_nazis_lethal_border_patrol/

44

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση