Κοινωνικό δημιούργημα, ο «λευκός Αμερικανός»

Κοινωνικό δημιούργημα, ο «λευκός Αμερικανός»

Το βιβλίο της Αμερικανίδας ιστορικού Nell Painter, The History of White People, ταρράσει τα νερά και δίνει μία νέα ιστορική διάσταση στο ζήτημα του «φυλετικού διαχωρισμού». Η Painter ανέτρεξε στην Ιστορία, 2.500 χρόνια πίσω, σε μία προσπάθεια να βρει τις ρίζες της ιδέας της «λευκότητας». Αποτέλεσμα της έρευνάς ήταν η απομυθοποίηση της φυλετικής καθαρότητας, σημειώνοντας ότι η έννοια «λευκός» υπήρξε πάντα ένας ευέλικτος όρος, ο οποίος ουσιαστικά είχε περισσότερο κοινωνική προέλευση παρά φυλετική.

Στην πραγματικότητα το «History of White People», εξηγεί ότι η φυλή είναι ένα ρευστό κοινωνικό κατασκεύασμα, επιστημονικά αστήρικτο και προκαλείται κυρίως από ταξικές διαφορές.

Η Painter εξηγεί ότι ο δυτικός πολιτισμός έχει βασιστεί σε ιστορικές στρεβλώσεις, που συχνά οδηγούσαν στους φυλετικούς διαχωρισμούς. Στο «The History of White People», αναφέρεται η αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, η οποία απέδειξε ότι 99.9%, το γονιδίωμα είναι ίδιο σε όλους τους ανθρώπους, ισοπεδώνοντας ουσιαστικά την προσπάθεια για επιστημονική προσέγγιση των φυλετικών διαχωρισμών. Η καθηγήτρια του Πρίνστον αποδεικνύει μέσω ιστορικής αναδρομής ότι η «λευκότητα» είναι ένα κοινωνικό δημιούργημα, ξεκινώντας από την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και φτάνοντας μέχρι την «εποχή του Ομπάμα», σημειώνοντας ότι η «φυλετική καθαρότητα», την οποία συχνά πολύ επικαλούνται, με βάση τα γεγονότα των τελευταίων δύο αιώνων, αμφισβητείται ολοκληρωτικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αμερικανική κοινωνία, στην οποία, όπως σημειώνει η Painter, η «λευκότητα» έχει τέσσερις ιστορικές φάσεις. Η πρώτη αναπτύσσεται στις απαρχές του αμερικανικού κράτους, όταν βασική προϋπόθεση για να είσαι Αμερικανός ήταν να είσαι λευκός. Η κατάσταση άλλαξε στις αρχές του 20ού αιώνα, ύστερα από το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Αμερική, καθώς στην αμερικανική κοινωνία ενσωματώνονται άνθρωποι από άλλες χώρες με διαφορετικά εξωτερικά χαρακτηριστικά. Η τρίτη φάση της «αμερικανικής φυλετικής καθαρότητας» δημιουργείται με την οικονομική ύφεση και το «New Deal». Εκείνη την περίοδο, στην δημιουργία της νέας αμερικανικής κοινωνίας συμμετείχαν και ομάδες ανθρώπων, οι οποίες μέχρι τότε αναγνωρίζονταν ως ξένες φυλές.

Σύμφωνα με την Painter, η αμερικανική κοινωνία διανύει την τέταρτη περίοδο της «φυλετικής καθαρότητάς» της, η οποία χαρακτηρίζεται από μία πολυπολιτισμική πραγματικότητα και μία «φυλετικά» διευρυμένη κοινωνική μάζα.

Επιπλέον, η συγγραφέας επισημαίνει ότι ο όρος «Καυκάσιοι», ο οποίος συχνά χρησιμοποιείται, δημιουργήθηκε από τον Γερμανό ανθρωπολόγο Johann Friedrich Blumenbach, το 1795, στην προσπάθεια του να διαφοροποιήσει τους ανθρώπους που εκείνος θεωρούσε ομορφότερους, διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο φυλετικούς διαχωρισμούς.

«Πιστεύουμε ή συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι η φυλή είναι κάτι μόνιμο, το οποίο το έχουμε μέσα μας αλλά όλα αλλάζουν. Είμαι ότι με έκανε η κοινωνία και οι γονείς μου να είμαι. Δεν είμαι η βιολογία μου», τονίζει η Painter.

Πηγη:www.tvxs.gr

66

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση