«Είμαστε όλοι Έλληνες Εβραίοι»

«Είμαστε όλοι Έλληνες Εβραίοι»

Αρνούμαστε ότι στην Ελλάδα, ή αλλού στην Ευρώπη, οι Εβραίοι, μετανάστες, μουσουλμάνοι, Ρομά ή μαύροι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται για τη ζωή τους, για αυτό που είναι.
Η επιστολή αυτή δημοσιεύτηκε από πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε η σελίδα weareallgreekjews.eu ειδικά γι΄ αυτόν το σκοπό.
Στην επιστολή επισημαίνονται οι ξεκάθαρες σχέσεις της Χ.Α. με το χιτλερισμό, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση των ναζιστικών ιδεών σε όλη την Ευρώπη.
Οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός κοινωνιολόγος, Άντονυ Γκίντενς, ο νομπελίστας Iταλός συγγραφέας, Ντάριο Φο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρντ Κούχνερ, ο σκηνοθέτης, Άμος Γκιτάι και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Έλι Βίζερ, συσχετίζουν την άνοδο της ακροδεξιάς με την οικονομική κρίση του ταλανίζει τη Γηραιά Ήπειρο.
Ακολουθεί, ολόκληρη η επιστολή:
Είδηση Κεραυνός: στις 6 Μαΐου, η «Χρυσή Αυγή» του νεοναζιστικού κόμματος εισήλθε στην Βουλή των Ελλήνων.
Η «Χρυσή Αυγή» – με το έμβλημα της – εμπνευσμένο από την Σβάστικα, του Χιτλερικού χαιρετισμού, Mein Kampf ως σημείο αναφοράς της, της αντισημιτικής και ρατσιστικής ιδεολογίας του, το οποίο αναφέρεται ως negationism της, δηλαδή τη βία κατά των μεταναστών, τις απειλές της εναντίον δημοσιογράφων, τη λατρεία της προσωπικότητας του Ναζισμού – είναι μια ευθεία γραμμή, κληρονόμος της γερμανικής εθνικής – ενός σοσιαλιστικού κόμματος που οδήγησε την Ευρώπη και τον κόσμο στο χάος και την αιματοχυσία.
Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα με αυτή την αναβίωση της ναζιστικής ιδεολογίας. Στη Λετονία, φέτος, για πρώτη φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποστήριξε την ετήσια πρώην Waffen SS παρά την έντονη κριτική που προκάλεσε. Στην Αυστρία, το FPO, μία ακροδεξιά οργάνωση – που καλλιεργεί τη νοσταλγία του 3ου Ράιχ – είναι το αγαπημένο στις δημοσκοπήσεις για τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Στην Ουγγαρία δε, η «Ουγγρική Φρουρά Κίνημα» – απόγονος του «Το βέλος Σταυρού Κόμματος» -η πρώην πολιτοφυλακή είναι υπεύθυνη για την εξόντωση των Εβραίων και των Τσιγγάνων -έχει άμεση ευθύνη για την προκλητική εικόνα των επιθέσεων και δολοφονιών εναντίον των Ρόμα και ακόμα, τρομοκρατεί εβραϊκούς πληθυσμούς.
Η αναβίωση έγινε δυνατή με τη συστηματική επίθεση από τα ακροδεξιά κόμματα της φιλοδοξίας τους για «συντροφικότητα» και το Ρεπουμπλικανικό ιδανικό αναγνωρίζοντας, ότι ο καθένας και όλοι ανήκουν στην εθνική κοινότητα. Αυτή η εκστρατεία κατά της «συντροφικότητας», έχει ως πρότυπο τη στρατηγική Geer Wilder για το «Κόμμα για την Ελευθερία» του στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο πυρήνας αυτής της στρατηγικής είναι να κρύψει την ομιλία σχετικά με την ανισότητα των αγώνων πίσω από την πολιτιστική μάσκα της καταπολέμησης της εκστρατείας για τον «εξισλαμισμό της Ευρώπης».
Στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η οποία ευνοεί μια φρενήρη αναζήτηση για αποδιοπομπαίους τράγους και ενισχύει το φόβο της πτώσης της Γηραιάς Ηπείρου, η στρατηγική αυτή έχει αποδειχθεί η ίδια ανησυχητικά αποτελεσματική.
Επίσης, τα κακόφημα ακροδεξιά κόμματα έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν ή ακόμα και να γίνουν μέλη του διοικητικού συνασπισμού και να ευνοηθεί έτσι η «ομαλοποίηση» της ρατσιστικής και αντισημιτικής ομιλίας στην Ευρώπη.
Τέλος, η υποτιθέμενη «regentrified» ακροδεξιά έχει ανοίξει το δρόμο για οργανισμούς με τους οποίους μοιράζεται ρατσιστική και αντισημιτική ιδεολογία, αλλά η οποία, όπως η «Χρυσή Αυγή», μπορεί τώρα, την ίδια στιγμή να κερδίζει ψήφους ενώ παράλληλα προωθεί ανοιχτά την ομιλία μίσους.
Αντιμέτωποι με αυτή την τρομακτική κατάσταση – εξηγείται άλλωστε και από την εκλογή των νεοναζί βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο – μπορούμε να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας: «Είμαστε όλοι Έλληνες Εβραίοι!»
Αρνούμαστε ότι στην Ελλάδα, ή αλλού στην Ευρώπη, οι Εβραίοι, μετανάστες, μουσουλμάνοι, Ρομά ή μαύροι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται για τη ζωή τους, για αυτό που είναι.
Καλούμε όλους τους πολίτες, τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα, την κοινωνία των πολιτών, τους διανοούμενους και τους καλλιτέχνες για την καταπολέμηση της άκρας δεξιάς, φέρνοντας στη ζωή το ευρωπαϊκό όνειρο.
Για να πραγματοποιηθεί το ευρωπαϊκό όνειρο για το οποίο αγωνιζόμαστε, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι χτίστηκε πάνω στα ερείπια του ναζισμού. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε το Ολοκαύτωμα. Το όνειρό μας είναι μια ήπειρος απαλλαγμένη από το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Πρόκειται για το έργο μιας κοινωνίας βασισμένης στη «συντροφικότητα» – πέρα από τα όρια.
Για να δείτε αυτό το όνειρο που ενσωματώνεται, είναι επείγον να τεθεί τέρμα σε δύο δόγματα.
Πρώτον, πρέπει να αντικρουστεί το δόγμα της λιτότητας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τρομερές ζημιές, δημιουργώντας τις συνθήκες που εξηγούν την επιτυχία των λαϊκιστικών κομμάτων και το οποίο περιορίζει το μέλλον της νεολαίας στην ευρωπαϊκή και στην καταβολή των οφειλών – καθώς για ολόκληρες γενιές έπρεπε να θυσιαστεί για το βωμό της αέναης λιτότητας.
Δεύτερον, πρέπει να αντικρουστεί το δόγμα του «Ευρωπαϊκού Φρουρίου», δηλαδή η έννοια αυτή ευνοεί την εξάπλωση των αντι – μεταναστευτικών ομιλιών και κλειδώνει τα σύνορα της Ευρώπης, υπονομεύοντας το θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Θεμελιώδες είναι το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας του – η οποία απαιτεί η μετανάστευση να είναι βιώσιμη…
Είναι ύψιστης σημασίας για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ανανεώσουν την επιδίωξη για δημοκρατία, την κοινωνική πρόοδο και την προώθηση της ισότητας. Φυσικά, αυτό συνεπάγεται την προστασία των πολιτών που – ακόμη περισσότερο σε περιόδους κρίσης – είναι ο στόχος της φυλετικής και κοινωνικής βίας
Η έννοια της Ευρώπης έχει συχνά επικριθεί. Μακριά από την εγκατάλειψη στην Ευρώπη, πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να εργαστούμε προς μια ισχυρότερη Ευρώπη, δίνοντας έτσι νέα ώθηση στο πεδίο εφαρμογής του ευρωπαϊκού ονείρου.
Εάν δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε ζωή στο ευρωπαϊκό όραμα, είμαστε καταδικασμένοι στον ίδιο εφιάλτη, στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Πηγή: pressproject
49

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση