Σιγκαπούρη: Απεργία μεταναστών οδηγών μετά από 30 χρόνια

Σιγκαπούρη: Απεργία μεταναστών οδηγών μετά από 30 χρόνια

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ.–

Διήμερη απεργία, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, παρά την κρατική καταστολή πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη δεκάδες Κινέζοι οδηγοί λεωφορείων στη Σιγκαπούρη διαμαρτυρόμενοι για την άνιση μεταχείρισή τους και τις κατά 25% χαμηλότερες αμοιβές που παίρνουν σε σχέση με Μαλαισιανούς συναδέλφους τους.

Ωστόσο, η απεργία σε μία χώρα όπου το αστικό «Κόμμα Λαϊκής Δράσης» μονοπωλεί την εξουσία από το 1959 αντιμετωπίστηκε με αυταρχισμό όπως και κάθε άλλη απόπειρα διεκδίκησης των εργαζομένων στη Σιγκαπούρη. Ο υπουργός Ανθρώπινου Δυναμικού, Ταν Τσουάν Τζιν, χαρακτήρισε την απεργία «παράνομη» επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «διακόπτει βασικές υπηρεσίες». Παράλληλα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στάλθηκαν στους ξενώνες όπου διέμεναν οι Κινέζοι μετανάστες εργάτες σε μία προσπάθεια να τους τρομοκρατήσουν και να αποθαρρύνουν τη συνέχιση της κινητοποίησης.

Η προηγούμενη «παράνομη» απεργία στη Σιγκαπούρη είχε πραγματοποιηθεί το 1980 από το σωματείο πιλότων της αεροπορικής εταιρείας «Σίνγκαπουρ Ερλάινς». Για να χαρακτηριστεί «νόμιμη» μία απεργία στη Σιγκαπούρη θα πρέπει να ενημερωθούν οι αρχές τουλάχιστον 14 μέρες νωρίτερα και να μην αφορά διάφορες δημόσιες υπηρεσίες… Το πρόστιμο είναι ποινή 2.000 δολαρίων Σιγκαπούρης (1.636 δολάρια) ή ποινή 12μηνης κάθειρξης ή και τα δύο.

Στη Σιγκαπούρη έχουν γίνει «καθεστώς» οι ανισότητες στις αμοιβές μεταξύ ντόπιων και μεταναστών, που αναλαμβάνουν κυρίως χειρωνακτικές εργασίες, προερχόμενοι από γειτονικές χώρες όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία και η Κίνα.

Πηγη:www.rizospastis.gr

54

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση