Θύλακας της Χρυσής Αυγής στη Δημοτική Αστυνομία

Θύλακας της Χρυσής Αυγής στη Δημοτική Αστυνομία

Συνδικαλιστές των ΟΤΑ καταγγέλλουν τη συγκρότηση του ακροδεξιού θύλακα «Ομάδα Κ» που λειτουργεί με όρους παρακρατικούς και δραστηριοποιείται σε κοινές επιχειρήσεις με την ΕΛ.ΑΣ.

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

Οργανωμένο θύλακα της Χρυσής Αυγής με την κωδική ονομασία «ομάδα Κ» στη Δημοτική Αστυνομία καταγγέλλουν συνδικαλιστές των ΟΤΑ και δημοτικοί σύμβουλοι της Αθήνας. Μία εβδομάδα μετά τον θάνατο του Σενεγαλέζου μικροπωλητή Μπαμπακάρ Ντιάε ύστερα από καταδίωξη στο Θησείο, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση όπου για πρώτη φορά κατονομάζει τον θύλακα και μάλιστα αναφέρει ότι στη συνέλευση του σωματείου των δημοτικών αστυνομικών στις 5 του μήνα, 15 μέλη της «ομάδας Κ» τραμπούκισαν συνάδελφό τους που καταφέρθηκε εναντίον τους: «Είναι ομάδα που δραστηριοποιείται με τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αθηναίων, με ειδικά προνόμια και «ειδίκευση» στο παραεμπόριο και τις κοινές επιχειρήσεις με την Ελληνική Αστυνομία».

Χλιαρή αντίδραση

Παρ” όλα αυτά, η μοναδική αντίδραση που υπήρξε στην καταγγελία τους μέχρι χθες ήταν η ανακοίνωση του σωματείου των δημοτικών αστυνομικών η οποία απορρίπτει ως «γελοίους και ψευδείς ισχυρισμούς» τα καταγγελλόμενα για τη γενική τους συνέλευση, ενώ δεν σχολιάζεται καν η περίφημη «ομάδα Κ». Κατά τα άλλα, ουδείς –ούτε η δημοτική αρχή ούτε η εισαγγελία- δραστηριοποιήθηκε για να διερευνήσει αυτή τη βαρύτατη καταγγελία. Από αυτό το σημείο ξεκινήσαμε χθες το ρεπορτάζ.

Απευθυνθήκαμε πρώτα στον πρόεδρο του Συνδικάτου ΟΤΑ, Χαράλαμπο Βορτελίνο: «Το περιστατικό έγινε όπως ακριβώς το περιγράφουμε: Συνάδελφός μας δέχτηκε επίθεση από οργανωμένους χρυσαυγίτες που έχουν συγκροτήσει τον θύλακα «ομάδα Κ». Τώρα ο συνάδελφος φοβάται, όπως καταλαβαίνετε. Η Χρυσή Αυγή έχει ισχυρή ομάδα μέσα στη Δημοτική Αστυνομία, μπορεί να φτάνει και τα 150 άτομα. Συνεργάζονται με την ΕΛ.ΑΣ. σε πεζές και μηχανοκίνητες περιπολίες».

«Κι εμείς έχουμε πληροφορηθεί την ύπαρξη τέτοιου θύλακα», μας λέει η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ελένη Πορτάλιου. «Εχουμε πληροφορίες ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει εγκατασταθεί σε κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας κι επιχειρεί μαζί της. Εχουμε επίσης στοιχεία για βίαιη συμπεριφορά και κακοποίηση μικροπωλητών».

Υπήρξε ανοχή 

Συγκεκριμένες -και συγκλονιστικές- είναι οι πληροφορίες που έδωσε χθες στην «Εφ.Συν.» στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου μάς έστειλε γραπτώς ολόκληρο το προφίλ της ομάδας που, κατά την έρευνά του, λειτουργεί με όρους παρακρατικούς: «Η ομάδα έδρασε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένας να έχει την υπευθυνότητα με βάση τη θεσμοθετημένη λειτουργία της ιεραρχίας της Δημοτικής Αστυνομίας. Είναι σαφές ότι έγινε ανεκτή από τον νυν και τον προηγούμενο αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Στην «ομάδα Κ» βρέθηκαν εθελοντές νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής και άλλοι φασίστες στη συντριπτική τους πλειονότητα. Πρόκειται για ομάδα δημοτικών αστυνομικών του 1ου Δημοτικού Τμήματος. Συγκροτήθηκε αμέσως μετά την ανάπτυξη της καμπάνιας της Ακροδεξιάς του ΛΑΟΣ και μεγαλεμπόρων με το σλόγκαν «STOP παραεμπόριο», καμπάνια που είχε μετατραπεί σε ρατσιστικό κυνηγητό στην Ερμού με ροπαλοφόρους να χτυπάνε μετανάστες. Με την απόφαση του δημάρχου Γ. Καμίνη να προχωρήσει σε κοινές επιχειρήσεις με την ΕΛ.ΑΣ. «κατά του παραεμπορίου» μέσα στη Δημοτική Αστυνομία, συγκροτήθηκε η «ομάδα Κ», με συμμετοχή περίπου τριάντα ατόμων, χωρίς να έχουν στην αρχή ούτε καν προϊστάμενο. Προσφάτως απέκτησαν επόπτη».

Σύμφωνα με την έρευνα του Πέτρου Κωνσταντίνου, η «ομάδα Κ» συγκροτήθηκε από εθελοντές, αφού οι περισσότεροι δημοτικοί αστυνομικοί δεν θέλησαν να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις-σκούπα. Ο ίδιος μάς λέει ότι η ομάδα έχει εμπλακεί πολλές φορές σε συγκρούσεις με τους μικροπωλητές στο Θησείο και έξω από την ΑΣΟΕΕ και δεν αποκλείει να ενέχεται στην υπόθεση Ντιάε: «Αν εκτιμήσει κανείς ορθά την περιοχή δράσης του 1ου Τμήματος της Δημοτικής Αστυνομίας, που είναι το κέντρο της πόλης, και τη σχέση της «ομάδας Κ» με αυτό, δύσκολα αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

Ο συνοδηγός του δημοτικού αστυνομικού που κατά τις μαρτυρίες καταδίωξε τον Μπαμπακάρ υποχρέωσε έναν άλλο μετανάστη να μεταφέρει μόνος του τα εμπορεύματά του προς κατάσχεση, ενώ ο ίδιος τον κρατούσε και τον τραβούσε από το πέτο προς το φορτηγό της Δημοτικής Αστυνομίας. Η χρησιμοποίηση των μηχανών με τον τρόπο που έγινε στην επιχείρηση στο Θησείο συνάδει με επιδρομή της ομάδας ΔΙΑΣ και όχι ανθρώπων που πάνε να κάνουν κατάσχεση εμπορευμάτων. Ποιος τους εκπαίδευσε σε τέτοιες επιδρομές;».

Δεν γνωρίζουν 

«Η υπηρεσία πάταξης του παραεμπορίου είναι όντως στο 1ο Διαμέρισμα, τα πρόσωπα όμως εναλλάσσονται. Δεν υπάρχει «ομάδα Κ» στο οργανόγραμμα. Μας στοχοποιούν συστηματικά η κυρία Πορτάλιου και ο κύριος Κωνσταντίνου, την προηγούμενη εβδομάδα μάς αποκάλεσαν δολοφόνους στο δημοτικό συμβούλιο», μας είπε ο πρόεδρος του σωματείου των δημοτικών αστυνομικών, Απόστολος Κόσσυβας. «Σας λέω κατηγορηματικά, δεν υπάρχει τέτοιος θύλακας, είμαστε 1.000 εργαζόμενοι, προφανώς θα έχουμε διαφορετικές απόψεις. Οσο για το Συνδικάτο, λέει όσα λέει γιατί σύντομα θα έχουμε εκλογές στο σωματείο μας». Ο κύριος Κόσσυβας επιμένει πως ουδέποτε περιήλθε στην αντίληψή του όχι μόνον η ύπαρξη ναζιστικής ομάδας, αλλά ούτε καν μελών της Χρυσής Αυγής.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο ύπαρξης φασιστικής ομάδας, εφόσον υπάρχει ένα τέτοιο κόμμα στη Βουλή. Εγώ δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο και καλώ όποιον έχει στοιχεία να μας τα δώσει σήμερα κιόλας», λέει από την πλευρά του στην «Εφ.Συν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Αναγνωστόπουλος. «Στη Δημοτική Αστυνομία υπάρχει καταμερισμός καθηκόντων και μέσα σε αυτά είναι η πάταξη του παραεμπορίου. Δεν συλλαμβάνει και δεν ανακρίνει πολίτες.

Αναφορικά με την καταγγελία για τραμπουκισμούς στη συνέλευση των δημοτικών αστυνομικών, θα ήταν ανάρμοστο ο αντιδήμαρχος να ασχοληθεί με τα εσωτερικά των εργαζομένων. Η δημοτική αρχή είναι σταθερά προσανατολισμένη στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πριν από λίγες μέρες χαιρέτισε επισήμως και την εκδήλωση «Αθήνα Πόλη Αντιφασιστική». Γι” αυτό, το λέω ξανά, δώστε μας στοιχεία, θα μας διευκολύνετε στην πάταξη του φαινομένου».

Απάντηση Καμίνη

Επιδιώξαμε να επικοινωνήσουμε και με τον ίδιο τον κύριο Καμίνη. Ο δήμαρχος της Αθήνας δεν θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο πριν δημοσιευτούν οι συγκεκριμένες καταγγελίες. Μας διαμήνυσε διά του γραφείου Τύπου του, ωστόσο, ότι «επιδιώκει συστηματικά την ομοθυμία των παρατάξεων του συνταγματικού τόξου. Εγιναν σεμινάρια στους δημοτικούς αστυνομικούς για τα μεταναστευτικά θέματα κι έχει ζητήσει από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να είναι αμείλικτος στα θέματα δεοντολογίας».

πηγή: efsyn.gr

379

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση