14 Αφγανοί σε απεργία πείνας

14 Αφγανοί σε απεργία πείνας

1

της Ανθής Παζιάνου / Εφημερίδα των Συντακτών

Απεργία πείνας ξεκίνησαν 14 Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ και 36 μέρες στη Λέσβο, εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας που επικαλούνται Λιμενικό σώμα και Αστυνομία, ανήμποροι να… αποχωρήσουν.

Τα ίδια… «καψόνια» βιώνουν ακόμα 26 Σύριοι, 10 από τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι χτες, μετά από πιέσεις των εθελοντών του δικτύου «το Χωριό του Όλοι μαζί».

Εδώ και ένα μήνα 44 πρόσφυγες, προερχόμενοι από Συρία και Αφγανιστάν εντοπίστηκαν από πλωτά περιπολικά σκάφη του λιμενικού, οι άντρες του οποίου δεν προχώρησαν σε σύλληψη. Οι πρόσφυγες διέμειναν στον άτυπο χώρο φιλοξενίας που έχει διαμορφώσει «το Χωριό» στις δημοτικές κατασκηνώσεις, αλλά αποχώρησαν αυτοβούλως, αφού πέρασαν δύο εβδομάδες, χωρίς να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα από τις αρχές για να αναχωρήσουν για Πειραιά. Παρόλο που συνελήφθησαν τις επόμενες ημέρες, Λιμενικό και αστυνομία ακολουθούσε την τακτική του πόντιου πιλάτου, το πρώτο επικαλούμενο αμηχανία, άγνοια και… άνωθεν εντολές και η δεύτερη επικαλούμενη την απόφαση της εισαγγελίας ότι οι πρόσφυγες πλέον είναι στην αρμοδιότητα… του Λιμενικού.

Οι πρόσφυγες «έμεναν» στο λιμάνι, στα πάρκα και σε άλλα σημεία της Μυτιλήνης με τους αρμόδιους να ανησυχούν για την άσχημη εικόνα που δημιουργείται για τους… τουρίστες! «Για εμάς», αναφέρει η ανακοίνωση του δικτύου εθελοντών «πάνω απ’ όλα το ζήτημα είναι πολιτικό και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί πολιτική λύση (αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο 2, επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων, δημιουργία ανοιχτών χώρων υποδοχής, ανάληψη από το Υπ. Εσωτερικών των σχετικών διαδικασιών κλπ)».


Οι φωτογραφίες περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο την παράνοια και την ανικανότητα. Άνθρωποι αναγκάζονται να κοιμούνται κάτω από αυτοκίνητα ή σε αυτοσχέδιες σκηνές με άδεια χαρτοκιβώτια  και βαρέλια λιπαντικών ή αναποδογυρισμένες βάρκες.

Και όλα αυτά στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Πόση ανικάνοτητα; Πόση απανθρωπιά έχει μαζευτεί στο μυαλό των υπευθύνων;

Και παραμένουν ακόμη στις θέσεις τους!

 

 

 

 

2.

3,

34

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση