Fadik Adiyaman: βασανίστηκε στη ΓΑΔΑ

Fadik Adiyaman: βασανίστηκε στη ΓΑΔΑ

65464654654hlΠυκνώνουν οι περιπτώσεις Τούρκων πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα που συλλαμβάνονται και βασανίζονται με σκοπό την προοπτική έκδοσής και παράδοσής τους στις τουρκικές αρχές. Από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά έχουν ενεργοποιηθεί 5 εντάλματα σύλληψης από την Interpol προκαλώντας έντονη κινητικότητα στις ελληνικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές, όπως πληροφόρησε χθες (24 Απριλίου) σε Συνέντευξη Τύπου HYPERLINK “http://www.ipsnews.net/2013/04/greece-becomes-outpost-in-turkeys-anti-terror-campaign/” η Ομάδα Δικηγόρων για τα δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών. …

Πρόκειται για ενεργοποίηση ενταλμάτων που παρέμεναν ανενεργά από το 2005, καθώς για τους περισσότερους πρόσφυγες οι ελληνικές δημόσιες αρχές έχουν ήδη τοποθετηθεί με αποφάσεις αρνητικές για την έκδοσή τους στην Τουρκία. Ωστόσο, εντύπωση προκαλούν, όπως είπε η Ομάδα Δικηγόρων, οι τελευταίες εισαγγελικές εφέσεις σε αποφάσεις που δεν δικαιολογούσαν και αρνούνταν την έκδοσή των προσφύγων στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται κάποιος/κάποια να εκδοθεί αν είναι αναγνωσμένος πρόσφυγας ή αν εκκρεμεί απόφαση σε αίτημά του για άσυλο.

 

Αφορμή για τη συνέντευξη Τύπου ήταν η πρόσφατη σύλληψη και ο βασανισμός της Fadik Adiyaman, πολιτικής αντιφρονούντος, μέλους επιτροπής πολιτικών κρατουμένων σε λευκά κελιά στην Τουρκία. Η 47χρονη Adiyaman περιέγραψε τη βιαιοπραγία εναντίον της όταν μεταφέρθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής – επειδή στο Α.Τ. Εξαρχείων όπου παρουσιάστηκε, δεν υπήρχε κρατητήριο.

 

Αφού της είπαν ότι έπρεπε να γίνει σωματικός έλεγχος, όχι με ψηλάφιση αλλά με το να βγάλει τα ρούχα της, η Αdiyaman αρνήθηκε. Τότε ένας από τους 3 φύλακές της (αστυνομικοί με πολιτικά, δυο άντρες – μια γυναίκα) άρχισε να την βρίζει, της επιτέθηκε με κλωτσιές ενώ προσπάθησε να της σκίσει τα ρούχα με μαχαίρι. Mετά από κάποια χτυπήματα, «έτρεχε» αίμα από την μύτη της, ενώ της γύρισαν τα χέρια προκειμένου να την καθηλώσουν. Η πρόσφυγας ανέφερε ότι έχει μώλωπες σε διάφορα σημεία του σώματός της καθώς και τραύμα στο στόμα της. Ο αστυνομικός από το Α.Τ. Εξαρχείων που τη συνόδευε, παρενέβη, σύμφωνα με μαρτυρία της ίδιας, για να σταματήσει ο ξυλοδαρμός – λίγο αργότερα, την γύρισαν στο τμήμα Εξαρχείων. Για το περιστατικό ζητήθηκε εξέταση από ιατροδικαστή, ενώ υποβλήθηκε μήνυση· ενδεχομένως να βρίσκεται σε εξέλιξη και σχετική αναφορά από το Α.Τ. Εξαρχείων.

 

«Τέτοια μέτρα εφαρμόζονται επιλεκτικά με σκοπό τον εξευτελισμό, την ταπείνωση και την απειλή ως παραδειγματισμό», σημείωσαν οι δικηγόροι, χωρίς να παραλείψουν αρκετές αναφορές για προσαγωγές και έρευνες σε σπίτια προσφύγων, το τελευταίο διάστημα.

 

Από την πλευρά της η δικηγόρος Ντενίς Χουντίκ, μέλος της Contemporary Lawyers’ Association (ÇHD), προσπάθησε να σκιαγραφήσει την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία δίνοντας μια εικόνα που δεν συμφωνεί με την κυρίαρχη εικόνα μιας χώρας που εκδημοκρατίζεται, ιδίως μετά από τις πολύκροτες δίκες των στρατηγών για την υπόθεση «Βαριοπούλα». «Πάνω από 8.000 άνθρωποι βρίσκονται στις φυλακές για πολιτικούς λόγους, αντιφρονούντες, συνδικαλιστές, μαθητές, ακτιβιστές. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες, τα βασανιστήρια αποτελούν πάγια πρακτική (ξύλο, συλλογή γενετικού υλικού) ενώ δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».

 

Ο δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός μέλος του Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικηγόρων για τη Δημοκρατία και τα Παγκόσμια Ανθρώπινα Δικαιώματα, επεσήμανε ότι ακόμη κι οι δικηγόροι που αναλαμβάνουν υποθέσεις με πολιτικό αντικείμενο δέχονται την κρατική καταστολή με επιθέσεις, απειλές κ.λπ. Σε περίπτωση επιστροφής των προσφύγων, επισημάνθηκε, η πιο πιθανή περίπτωση είναι «δίκες-εξπρές», φυλακή και βασανισμοί.

Το ζήτημα της «πύκνωσης» σχετικών περιστατικών και των πολιτικών συμφωνιών που φαίνονται να επιταχύνουν τις όποιες διαδικασίες, έχει καταδειχθεί με ρεπορτάζ του Αποστόλη Φωτιάδη, στο πρακτορείο IPS, στις 13 Απριλίου: HYPERLINK

πηγή:risinggalaxy.wordpress.com

48

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση