«Αρκετά!» στη ρατσιστική βία με ποδηλατοδρομία

«Αρκετά!» στη ρατσιστική βία με ποδηλατοδρομία

11Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τους Γιατρούς του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Με αφετηρία την Πλατεία Συντάγματος και σημείο τερματισμού το Πάρκο του Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο, οι λάτρεις του ποδηλάτου θα φωνάξουν «Αρκετά!» στη ρατσιστική βία και στην προκατάληψη λαμβάνοντας μέρος στην εθελοντική ποδηλατοδρομία που διοργανώνουν την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 οι Γιατροί του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Οι δύο οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους υλοποιώντας το πρόγραμμα «Enough!» για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τις επώδυνες επιπτώσεις του ρατσισμού, την καταπολέμηση των ρατσιστικών εγκλημάτων, την προστασία των θυμάτων και την προώθηση των απαραίτητων ενεργειών για τη χάραξη επίσημης εθνικής στρατηγικής.
Ο ποδηλατικός περίπατος αποτελεί μια τέτοια δράση∙ αφιερωμένη στην προώθηση της ανοχής στη διαφορετικότητα και πρόληψης της ρατσιστικής βίας, τα φαινόμενα της οποίας οξύνονται στην ελληνική κοινωνία μέσα στην περίοδο της πρωτοφανούς κρίσης που διανύει. Η συγκέντρωση του κοινού θα γίνει στις 9.30 το πρωί στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ δυνατότητα συμμετοχής στην ποδηλατοδρομία έχουν οι ενήλικες που διαθέτουν κράνος και λαμβάνουν ατομική ευθύνη σωματικής ακεραιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη δράση στο facebook.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Enough!», το οποίο χρηματοδοτείται από το Open Society Foundations, οι δύο οργανώσεις λαμβάνουν επίσης σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας που συνοδεύει τα ρατσιστικά εγκλήματα, εξασφαλίζοντας τη νομική υποστήριξη των θυμάτων και προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ουσιαστική αντιμετώπιση των συμβάντων από την ελληνική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, εξασφαλίζουν την πλήρη ιατρική υποστήριξη των θυμάτων με σκοπό την πολύπλευρη προστασία τους.
Η έξαρση της ρατσιστικής βίας και της ξενοφοβίας στην Ελλάδα

Η πραγματική έκταση του φαινομένου της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα παραμένει άγνωστη και εκφράζονται φόβοι ότι τα περιστατικά που καταγράφονται από τις ΜΚΟ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το Δίκτυο Καταγραφής της Ρατσιστικής Βίας -αποτελούμενο από 23 ΜΚΟ- μόλις στην τελευταία παρουσίαση των αποτελεσμάτων του για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2012 έως 30 Σεπτεμβρίου 2012 αναφέρει 87 περιστατικά ρατσιστικής βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών, εκ των οποίων τα 83 έγιναν σε δημόσιους χώρους και τα περισσότερα (50) αφορούν επιθέσεις που φέρουν σοβαρές σωματικές βλάβες. Οι Γιατροί του Κόσμου μόνο στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο της Αθήνας από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο του 2012 κατέγραψαν 45 περιστατικά ρατσιστικής βίας -τα στοιχεία έχουν σταλεί στο Δίκτυο- τα οποία περιλαμβάνουν επιθέσεις από μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και ομάδων εξαιρετικής βιαιότητας (π.χ. κόψιμο του λοβού του αφτιού) αλλά και επιθέσεις ακόμα και σε γυναίκες.
Η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι συστάσεις των διεθνών οργάνων και σχετικές μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική νομοθεσία και οι μηχανισμοί παρακολούθησης των περιστατικών ρατσιστικής βίας, καθώς και η ποινική αντιμετώπισή τους είναι ατελέσφοροι ή ανύπαρκτοι (ΕΕΔΑ 5/2011, 5/2012), φαινόμενο το οποίο συνεχώς βεβαιώνεται από πολλούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
Όσα άτομα ή φορείς ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην προσπάθεια του προγράμματος «Enough!» για την καταγραφή της καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας, τον εντοπισμό των θυμάτων και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για τις υποθέσεις που παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη μπορούν να επικοινωνούν με την ανοιχτή ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].
Πηγη:tovima.gr
125

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση