Κυβερνήσεις σε Ρωσία και Ελλάδα: Ανοχή στους νεοναζί και επίθεση στο κίνημα LGBTQI και τα οροθετικά άτομα

Κυβερνήσεις σε Ρωσία και Ελλάδα: Ανοχή στους νεοναζί και επίθεση στο κίνημα LGBTQI και τα οροθετικά άτομα

128814-cuba-international-day-against-homophobiaΟ Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πόυτιν, υπέγραψε πρόσφατα έναν νόμο με τον οποίο ουσιαστικά καθίσταται παράνομη η αναφορά της ομοφυλοφιλίας σε παιδιά. Ο «Μην μιλάς για Gay» νόμος αποτελεί από τις 26 Ιουνίου πραγματικότητα για την Ρωσία, αφού ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (434 – 0). Με βάση το περιεχόμενο του, κάθε αναφορά περί ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους αποτελεί αξιόποινη πράξη, η οποία τιμωρείται με επιβολή πρόστιμου, ποινή φυλάκισης μέχρι και άμεση απέλαση από τη χώρα. Συγκεκριμένα, ο νόμος απαγορεύει την αναπαραγωγή πληροφοριών που σκοπεύουν στην προώθηση του «μη παραδοσιακού σεξουαλικού προσανατολισμού» σε ανήλικους ή την προβολή της «διαστρεβλωμένης» σχέσης ισότητας μεταξύ ετεροφυλοφιλίας και ομοφυλοφιλίας. Απαγορεύει επίσης «την ενοχλητική διάδοση των πληροφοριών σχετικά με τις μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον προς αυτές».

Στις 30 Ιουνίου , μέλη του LGBTQI κινήματος της Ρωσίας πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο πρόσφατο νόμο του αυταρχικού Ρωσικού κράτους. Η πορεία αυτή δέχθηκε  βίαιη επίθεση με καπνογόνα, αυγά και σωματική βία από Ρώσους νεοναζί. Η αστυνομία από τη μεριά της  όχι μόνο δεν απέτρεψε την επίθεση, αλλά ουσιαστικά συνέβαλε σε αυτήν, κάνοντας συλλήψεις σε μέλη του LGBTQI κινήματος.

Το γεγονός αυτό δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Το τελευταίο διάστημα στη Ρωσία, οι κινητοποιήσεις των μελών του Κινήματος έχουν τύχει παρόμοιας καταστολής όπως οι περισσότερες πορείες Υπερηφάνειας. Όχι  πολλές μέρες πριν, ακτιβιστής του LGBTQI κινήματος στη Βόρεια Ρωσία δέχθηκε δολοφονική επίθεση από μέλη φασιστικής οργάνωσης με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο. Τελικά, βλέπουμε ότι ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση Πούτιν έρχεται να ολοκληρώσει αυτό που κάνουν έμπρακτα όχι μόνο οι παρακρατικές οργανώσεις αλλά και η ορθόδοξη εκκλησία. Επιπλέον, αυτή η κατασταλτική πολιτική  φάνηκε έντονα και διεθνώς πριν ένα χρόνο με την καταδίκη σε φυλάκιση δύο μελών του μουσικού συγκροτήματος Pussy Riot, για τη διαμαρτυρία τους  ενάντια  στον πρωθυπουργό  μέσα σε μια εκκλησία.

Η κατάσταση στη Ρωσία  είναι αλήθεια  πως δεν μας ξενίζει. Πρόσφατα, ο νέος χουντικός υπουργός υγείας Άδωνης Γεωργιάδης επαναφέρει το ρατσιστικό νόμο του Λοβέρδου για τα οροθετικά άτομα, ο οποίος ποινικoποιεί την ασθένεια του AIDS, χωρίς καμία συζήτηση για την θεραπεία ή την πρόληψη της ασθένειας. Σύμφωνα με τον νόμο, θα μπορεί κάποιος να συλληφθεί και όπως είδαμε ένα χρόνο πριν,να διαπομπευθεί δημοσίως σαν εγκληματίας. Τέλος, αν και στη χώρα μας η εκκλησία δεν παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο στις κινήσεις της κυβέρνησης, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την Χρυσή Αυγή.  Θυμίζουμε: αναθεώρηση του νόμου για την ιθαγένεια και απόσυρση αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, έπειτα από εισηγήσεις του νεοναζιστικού κόμματος.

Η ανοιχτή ανοχή της κυβέρνησης στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής είτε στους ομοϊδεάτες τους στην Ρωσία γίνεται για συγκεκριμένους λόγους: δεν θα μπορούσαν με καλύτερο τρόπο να διασπάσουν τους αγώνες που ξεσπούν κόντρα στην πολιτική της βαρβαρότητας. Είναι σίγουρο ότι θεσπίζοντας τέτοιους νόμους είτε για την σεξουαλική προτίμηση στη Ρωσία, είτε για το AIDS και τις κουκούλες εδώ, στοχεύουν στην κοινωνική απομόνωση, τον διαχωρισμό όσων διεκδικούν ελεύθερη έκφραση και ίσα δικαιώματα. Τέλος, οι νόμοι αυτοί αν και φαίνονται να αφορούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ουσιαστικά  είναι σημάδια  για αυτά που θέλουν να εφαρμόσουν στο σύνολο της κοινωνίας.

Γι’ αυτό το λόγο εμείς οι από κάτω θα απαντήσουμε ενωμένοι και θα αγωνιστούμε μέχρι την κατάργηση τους και την ανατροπή των κυβερνήσεων που τους θεσπίζουν.

Διεκδικούμε  ίσα δικαιώματα για όλους!

 

Blender Patras, κοινότητα LGBTQI Πάτρας

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» Πάτρας

77

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση