Πρόσφυγες με ομφάλιο λώρο

Πρόσφυγες με ομφάλιο λώρο

italia_syroi-prosfygesΣΙΚΕΛΙΑ Η γέννηση ενός μωρού πάνω σε ψαροκάικο με 200 Σύρους έριξε φως στο δράμα όσων αναζητούν στη Δύση σωτηρία από την εμπόλεμη χώρα τους

Με τον ομφάλιο λώρο ακόμη πάνω του περισυνελέγη από άνδρες της ιταλικής ακτοφυλακής νεογέννητο βρέφος, μόλις τεσσάρων ημερών, μαζί με τη μητέρα του, που το είχε φέρει στον κόσμο εν πλω πάνω σε υπερφορτωμένο ψαροκάικο με 200 Σύρους πρόσφυγες -μεταξύ τους 48 παιδιά και 51 γυναίκες-, που εντοπίστηκε χθες στα ανοιχτά της Σικελίας. «Είναι απόδειξη ότι η ζωή πάντα θριαμβεύει. Μπορείς να δεις το φως ακόμα και μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες» δήλωσε συγκλονισμένος ο Λούκα Σαντσίλιο, διοικητής της ακτοφυλακής των Συρακουσών και επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης.

Μέσα στην αρχική σύγχυση όλοι νόμιζαν ότι το μωρό ήταν κοριτσάκι. Οταν, όμως, μάνα και παιδί έφτασαν σε τοπικό νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για αγόρι. Και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους. Πολλοί, όμως, από τους «συνεπιβάτες» τους έχουν υποστεί αφυδάτωση κι εξάντληση, έχοντας βιώσει μια ανείπωτη οδύσσεια δέκα ολόκληρων ημερών βολοδέρνοντας στη θάλασσα με λιγοστά τρόφιμα και νερό, στην απεγνωσμένη τους προσπάθεια να ξεφύγουν όπως-όπως από τις εμπόλεμες ζώνες της πατρίδας τους και να διανύσουν με κάθε δυνατό μέσο το επικίνδυνο πέρασμα από τη βόρεια Αφρική στη Σικελία. Οι περισσότεροι δεν είχαν διαβατήρια, όλοι όμως δήλωσαν στις Αρχές ότι είναι συριακής καταγωγής.

Τα «φορτία» αθώων ψυχών, που εγκαταλείπουν άρον άρον τη σπαρασσόμενη Συρία και φτάνουν στις ιταλικές ακτές δεν έχουν τελειωμό. Για «δραματική έξοδο» κάνει λόγο η ιταλική ακτοφυλακή, καθώς μόνο το περασμένο 24ωρο πάνω από 500 μετανάστες συνολικά -στην πλειονότητά τους Σύροι και Αιγύπτιοι, συχνά οικογένειες ολόκληρες- έχουν καταφέρει να αποβιβαστούν στις ακτές της Σικελίας, έχοντας πληρώσει πανάκριβα σε δουλεμπόρους το απέλπιδο ταξίδι τους προς τη σωτηρία.

Λίγες ώρες αργότερα, άλλο ένα πλοιάριο με 155 αμάχους και γυναικόπαιδα εντοπίστηκε από αλιευτικό σκάφος και οδηγήθηκε επίσης στις Συρακούσες. «Με όσα συμβαίνουν στη Συρία αυτήν την περίοδο, αναμένουμε ότι θα έρθουν πολλοί περισσότεροι», εκτιμά ο διοικητής της τοπικής ακτοφυλακής. Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας είναι αποκαλυπτικά: 2.872 Σύροι έχουν φτάσει στις ιταλικές ακτές από την αρχή του χρόνου. Από την 1η Ιουλίου ώς τις 10 Αυγούστου, ο αριθμός των προσφύγων και από άλλες χώρες, που έχει εισρεύσει διά θαλάσσης στη γειτονική χώρα, αγγίζει τις 9.000. Ο συνολικός αριθμός τους τον τελευταίο χρόνο ξεπερνά τις 24.000.

Βίκυ Καπετανοπούλου

Πηγη:efsyn.gr

55

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση