Να σηκώσουμε το γάντι στη νέα στρατηγική του «Εθνικού Μετώπου»

Να σηκώσουμε το γάντι στη νέα στρατηγική του «Εθνικού Μετώπου»

50090d6c2fbdc50a399becf50582a11fxlΑπό τότε που η Μαρίν Λε Πεν διαδέχθηκε τον πατέρα της στην κεφαλή του «Εθνικού Μετώπου» (Ε.Μ.), τα ΜΜΕ δε σταμάτησαν να επαναλαμβάνουν πως το Ε.Μ. αποζητούσε να απο-δαιμονοποιηθεί υιοθετώντας ταυτόχρονα μία πιό «αριστερίζουσα» ρητορική. Με τον τρόπο αυτό, δεν αναμετάδοσαν μόνο, για ακόμα μιά φορά, την προπαγάνδα του Ε.Μ. Απέκρυψαν επίσης, τα επίδικα της λεγόμενης «στροφής» του, όπως και το μερίδιο της συνέχειας με το παρελθόν που η «στροφή» αυτή περιέχει.

Πίσω από την απο-δαι­μο­νο­ποί­η­ση, μία πο­λι­τι­κά­ντι­κη αλ­λα­γή στρα­τη­γι­κής.

Αντί­θε­τα με τη Χρυσή Αυγή, το Ε.Μ. ου­δέ­πο­τε διεκ­δί­κη­σε μιά νε­ο­να­ζι­στι­κή ταυ­τό­τη­τα. Παρ’ όλο που στις τά­ξεις του βρέ­θη­καν νο­σταλ­γοί του Τρί­του Ράιχ και των Γάλ­λων συ­νερ­γα­τών του της επο­χής, η δη­μό­σια έκ­φρα­σή τους ήταν πε­ρι­θω­ρια­κή και κα­τα­δι­κά­στη­κε αυ­στη­ρά από την ηγε­σία του κόμ­μα­τος, ακόμα από την πε­ρί­ο­δο του πα­τρός Λε Πεν. Παρ’ ολ’ αυτά, το Ε.Μ. σύ­ντο­μα ταυ­το­ποι­ή­θη­κε από τους διά­φο­ρους συ­ντε­λε­στές της Γαλ­λι­κής πο­λι­τι­κής σκη­νής σαν ένα κί­νη­μα της άκρας δε­ξιάς. Αυτό επι­βε­βαιω­νό­ταν άλ­λω­στε από τον αυ­το­προσ­διο­ρι­σμό του, που ο ίδιος ο ηγέ­της του υιο­θέ­τη­σε, ως «εθνι­κή και λαϊκή δεξιά», ταυ­τό­χρο­να με την πάγια ξε­νο­φο­βι­κή και ρα­τσι­στι­κή προ­πα­γάν­δα του με στόχο τους με­τα­νά­στες που δια­μέ­νουν στη Γαλ­λία, πολ­λές φορές με εκτρο­πές προς τον αντι­ση­μι­τι­σμό και την άρ­νη­ση του Ολο­καυ­τώ­μα­τος.

Η νέα ηγε­σία του Ε.Μ. που πε­ρι­στοι­χί­ζει τη Μαρίν Λε Πεν, επι­χει­ρεί πλέον να κα­θα­ρί­σει το κόμμα από όλ’ αυτά τα στίγ­μα­τα. Τα στίγ­μα­τα αυτά, τα οποία εμπο­δί­ζουν πρα­κτι­κά τη διείσ­δυ­ση του κόμ­μα­τος στους ψη­φο­φό­ρους της δε­ξιάς και του κέ­ντρου, όπως εμπο­δί­ζουν επί­σης και τις συμ­μα­χί­ες με τους πο­λι­τι­κούς σχη­μα­τι­σμούς που εκ­προ­σω­πούν πα­ρα­δο­σια­κά τους συ­γκε­κριμ­μέ­νους ψη­φο­φό­ρους. Διότι – και σ’ αυτό έγκει­ται ο νε­ω­τε­ρι­σμός – μία τέ­τοια συμ­μα­χία βρί­σκε­ται πλέον στο στόχο της ηγε­σί­ας του Ε.Μ.

Ο ίδιος ο Ζαν-Μα­ρί Λε Πεν, θε­ω­ρού­σε πάντα πως θα έφθα­νε στην εξου­σία ευ­νο­ού­με­νος από μία μεί­ζο­να εθνι­κή κρίση που θα δυ­σφη­μού­σε όλους τους υπό­λοι­πους πο­λι­τι­κούς σχη­μα­τι­σμούς και θα τον έκανε να πα­ρου­σια­στεί σαν τον «από μη­χα­νής θεό», όπως ο στρα­τη­γός Πε­ταίν το 1940. Κατά συ­νέ­πεια, αρ­νιό­ταν να αντι­με­τω­πί­σει κάθε εί­δους συμ­μα­χία με τη λε­γό­με­νη δη­μο­κρα­τι­κή δεξιά, την οποία μι­σού­σε του­λά­χι­στον όσο και την αρι­στε­ρά. Η ανα­στρο­φή δρο­μο­λο­γή­θη­κε από τον Μπρυ­νό Με­γκρέ (BrunoMegret), «υπαρ­χη­γό» του Λε Πεν από τα τέλη της δε­κα­ε­τί­ας του ΄80, ο οποί­ος είχε ήδη κα­τα­λά­βει πως η κα­τά­κτη­ση της εξου­σί­ας, τόσο στο κε­ντρι­κό (κυ­βερ­νη­τι­κό) επί­πε­δο, όσο και στο το­πι­κό (το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση), δε θα μπο­ρού­σε να επι­τευ­χθεί παρά συμ­μα­χώ­ντας με τη δεξιά, σύμ­φω­να με ένα σε­νά­ριο, του οποί­ου αρ­χι­κά η Ιτα­λία (συμ­μα­χία ανά­με­σα στο φι­λο­φα­σι­στι­κό κόμμα “AlleanzaNazionale” και στο δεξιό κόμμα “ForzaItalia” του Σίλ­βιο Μπερ­λου­σκό­νι), κα­τό­πιν η Αυ­στρία (συ­να­σπι­σμός ανά­με­σα στο ακρο­δε­ξιό κόμμα FPOκαι το κόμμα της πα­ρα­δο­σια­κής Αυ­στρια­κής δε­ξιάς OVP), θα έδι­ναν το πα­ρά­δειγ­μα. Πρό­κει­ται για την αντι­πα­ρά­θε­ση ανά­με­σα στις δύο αυτές στρα­τη­γι­κές, πολύ πε­ρι­σό­τε­ρο από τη δια­μά­χη ανά­με­σα στους δύο άν­δρες γύρω από τη δια­δο­χή του Λε Πεν, που οδή­γη­σε το κόμμα στην έκρη­ξη κατά το φθι­νό­πω­ρο του 1998 και το χει­μώ­να του 1999, βυ­θί­ζο­ντάς το σε μία σο­βα­ρή κρίση που θα κα­τέ­λη­γε στην απώ­λεια του ενός τρί­του των ψη­φο­φό­ρων του και κυ­ρί­ως των δύο τρί­των των στε­λε­χών του, που θα ακο­λου­θού­σαν τον Με­γκρέ μετά την απο­πο­μπή του από το κόμμα.

Έτσι λοι­πόν, πίσω από την «απο­δαι­μο­νο­ποί­η­ση» που ανα­ζη­τεί­ται από την ομάδα την κα­θο­δη­γού­με­νη από την Μαρίν Λε Πεν, κρύ­βε­ται επί της ου­σί­ας η επα­νά­καμ­ψη, με από­στα­ση με­γα­λύ­τε­ρη της μίας δε­κα­ε­τί­ας, της στρα­τη­γι­κής του πιο απο­φα­σι­σμέ­νου αντι­πά­λου του πα­τέ­ρα της, του Μπρυ­νό Με­γκρέ. Η κόρη λοι­πόν προ­δί­δει τον πα­τέ­ρα, μέσα σε μία ατμό­σφαι­ρα που, χωρίς να φθά­νει τη δρα­μα­τι­κή έντα­ση του κύ­κλου των Ατρει­δών, δεν υστε­ρεί από τις πίο όμορ­φες κω­μι­κο­τρα­γι­κές πα­ρα­δό­σεις της εξου­σί­ας.

Μία οφθαλ­μα­πά­τη «αρι­στε­ρο­ποί­η­σης».

Για όποιον πα­ρα­κο­λου­θεί την εξέ­λι­ξη του Ε.Μ. από τότε που κα­τά­φε­ρε να εγκα­τα­στα­θεί με αν­θε­κτι­κό­τη­τα στη Γαλ­λι­κή πο­λι­τι­κή σκηνή, η πρό­σφα­τη «αρι­στε­ρο­ποί­η­σή» του δεν δη­μιουρ­γεί καμ­μία ψευ­δαί­σθη­ση. Και με αυτό εν­νο­ού­με την εκ μέ­ρους του Ε.Μ. υιο­θέ­τη­ση, με προ­πα­γαν­δι­στι­κό τρόπο, κά­ποιων από τις διεκ­δι­κή­σεις του κό­σμου της μι­σθω­τής ερ­γα­σί­ας (υπε­ρά­σπι­ση της απα­σχό­λη­σης, των μι­σθών, της κοι­νω­νι­κής προ­στα­σί­ας κλπ). Το όριο της «αρι­στε­ρο­ποί­η­σης» αυτής γί­νε­ται αντι­λη­πτό ανι­χνεύ­ο­ντας τη στάση του Ε.Μ. απέ­να­ντι ακόμα και στους πιό κλασ­σι­κής μορ­φής αγώ­νες των ερ­γα­ζο­μέ­νων (απερ­γί­ες, δια­δη­λώ­σεις): Συ­νή­θως μένει μου­γκό στο θέμα αυτό και, όταν μι­λά­ει, το κάνει συ­νή­θως για να τις κρι­τι­κά­ρει. Ακόμα λι­γό­τε­ρο πι­θα­νό είναι να συ­να­ντή­σει κα­νείς τους ηγέ­τες, στε­λέ­χη και μέλη του, να εμπλέ­κο­νται στους αγώ­νες αυ­τούς.

Στην πα­ραγ­μα­τι­κό­τη­τα, εδώ και καμ­μιά τρια­ντα­ριά χρό­νια, σε τα­κτι­κά δια­στή­μα­τα, το Ε.Μ. γνω­ρί­ζει τέ­τοιες «αρι­στε­ρο­ποι­ή­σεις», συ­νή­θως χωρίς συ­νέ­χεια. Το πα­ρο­δι­κό εν­δια­φέ­ρον του για τις διεκ­δι­κή­σεις των ερ­γα­ζο­μέ­νων εξη­γεί­ται από το δι­συ­πό­στα­το της κοι­νω­νι­κής και εκλο­γι­κής του βάσης. Το Ε.Μ. πράγ­μα­τι, πολύ συχνά πραγ­μα­το­ποιεί τις κα­λύ­τε­ρες εκλο­γι­κές επι­δό­σεις του σε δύο εκλο­γι­κές ομά­δες πολύ δια­φο­ρε­τι­κές με­τα­ξύ τους και με εντε­λώς αντι­κρουό­με­να πο­λι­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα: Από τη μία μεριά, η πα­ρα­δο­σια­κή με­σαία τάξη (οι μι­κρο­με­σαί­οι αγρό­τες, οι βιο­τέ­χνες και μι­κρο­έ­μπο­ροι, τα ελεύ­θε­ρα επαγ­γέλ­μα­τα, οι μι­κρο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες και μι­κρο­κε­φα­λαιού­χοι). Από την άλλη μεριά, ο μι­σθω­τός λαός των ερ­γα­τών και υπαλ­λή­λων που απο­τε­λεί το με­γά­λο σύγ­χρο­νο προ­λε­τα­ριά­το. Το κοι­νω­νι­κό και οι­κο­νο­μι­κό του πρό­γραμ­μα, κατά βάση σχε­δια­σμέ­νο για λό­γους προ­πα­γάν­δας, τα­λα­ντεύ­ε­ται συ­νε­χώς ανά­με­σα στις διεκ­δι­κή­σεις των πρώ­των (μεί­ω­ση του κό­στους της ερ­γα­σί­ας – άρα των μι­σθών, ελα­φρύν­σεις ασφα­λι­στι­κών ει­σφο­ρών και άμε­σης φο­ρο­λο­γί­ας κλπ) και τις διεκ­δι­κή­σεις των δεύ­τε­ρων (υπε­ρά­σπι­ση της απα­σχό­λη­σης, αύ­ξη­ση των μι­σθών, επέ­κτα­ση της κοι­νω­νι­κής προ­στα­σί­ας κλπ). Το Ε.Μ. δεν μπο­ρεί να κα­τορ­θώ­σει την από­κρυ­ψη του αντι­φα­τι­κού χα­ρα­κτή­ρα ενός τέ­τοιου προ­γράμ­μα­τος, παρά μόνο πα­ρου­σιά­ζο­ντας εναλ­λάξ μιά το ένα και μιά το άλλο πρό­σω­πο. Ταυ­τό­χρο­να επι­διώ­κει να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει μία συ­νε­κτι­κή σύν­θε­ση δια μέσου της έν­νοιας της «εθνι­κής προ­τί­μη­σης»: Προ­τεί­νει να εξα­σφα­λί­σει κατά προ­τε­ραιό­τη­τα – βλέπε κατ’ απο­κλει­στι­κό­τη­τα – την απα­σχό­λη­ση και τις κοι­νω­νι­κές πα­ρο­χές στους Γαλ­λι­κής κα­τα­γω­γής ερ­γα­ζό­με­νους, ταυ­τό­χρο­να να διευ­κο­λύ­νει τις εθνι­κές επι­χει­ρή­σεις εξα­σφα­λί­ζο­ντάς τους πρό­σβα­ση στις δη­μό­σιες αγο­ρές και προ­στα­τεύ­ο­ντάς τες από τον ξένο αντα­γω­νι­σμό, με τη δη­μιουρ­γία νέων τε­λω­νεια­κών φραγ­μών.

Όμως, η πρό­σφα­τη «αρι­στε­ρο­ποί­η­ση» του Ε.Μ. δεν εξη­γεί­ται μόνο από αυτή την πε­ριο­δι­κή εναλ­λα­γή, στην οποία το εξα­να­γκά­ζει το δι­συ­πό­στα­το της κοι­νω­νι­κής του βάσης. Εξη­γεί­ται επί­σης από το γε­γο­νός πως η πιό ση­μα­ντι­κή δε­ξα­με­νή ψήφων που δια­θέ­τει βρί­σκε­ται προ­φα­νώς προς την πλευ­ρά του κό­σμου της μι­σθω­τής ερ­γα­σί­ας. Ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρο που ο κό­σμος αυτός βρί­σκε­ται σή­με­ρα στη Γαλ­λία, όπως κι΄αλλού στην Ευ­ρώ­πη, σε πλήρη σύγ­χυ­ση, καθώς δέ­χε­ται την επί­θε­ση της πο­λι­τι­κής της μι­σθο­λο­γι­κής και προ­ϋ­πο­λο­γι­στι­κής λι­τό­τη­τας που υπο­τί­θε­ται πως απο­τε­λούν τη μόνη δυ­να­τή διέ­ξο­δο από τη δο­μι­κή κρίση του κα­πι­τα­λι­σμού, εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­νος από τις δικές του συν­δι­κα­λι­στι­κές και πο­λι­τι­κές ορ­γα­νώ­σεις που δεν ανα­λαμ­βά­νουν πλέον την υπε­ρά­σπι­σή του, ή, ακόμα χει­ρό­τε­ρα, υλο­ποιούν ή στη­ρί­ζουν τις εν λόγω πο­λι­τι­κές λι­τό­τη­τας.

Τέλος, η «αρι­στε­ρο­ποί­η­ση» αυτή εξη­γεί­ται από τη στρα­τη­γι­κή ανα­στρο­φή που επι­ση­μά­να­με πα­ρα­πά­νω και φω­τί­ζει αμ­φί­δρο­μα την έν­νοια αυτής της τε­λευ­ταί­ας. Διότι η σύ­να­ψη της συμ­μα­χί­ας που το Ε.Μ. προ­τεί­νει με το σύ­νο­λο ή μέρος της κλασ­σι­κής δε­ξιάς για την επί­τευ­ξη της εξου­σί­ας, ου­δε­μία πι­θα­νό­τη­τα υπάρ­χει να συμ­βεί και, κυ­ρί­ως, να αντέ­ξει και να μη συ­ρι­κνω­θεί σε ένα κα­θα­ρό τα­κτι­κό πο­λι­τι­κά­ντι­κο ελιγ­μό, παρά μόνο αν, το Ε.Μ. και η κλασ­σι­κή δεξιά κα­τα­φέ­ρουν να συ­γκρο­τή­σουν και να στε­ρε­ο­ποι­ή­σουν ένα κοι­νω­νι­κό μπλοκ (ένα σύ­στη­μα τα­ξι­κής συμ­μα­χί­ας) συ­γκε­ντρώ­νο­ντας ένα μέρος του προ­λε­τα­ριά­του, το με­γά­λο μέρος της πα­ρα­δο­σια­κής με­σαί­ας τάξης και το μέρος της αστι­κής τάξης του οποί­ου τα συμ­φέ­ρο­ντα βρί­σκο­νται κυ­ρί­ως μέσα στο πλαί­σιο της εθνι­κής αγο­ράς. Ένα τέ­τοιο κοι­νω­νι­κό μπλοκ θα μπο­ρού­σε να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί σα βάση μίας πο­λι­τι­κής ρήξης με τη φι­λε­λεύ­θε­ρη τάξη  που κυ­ριαρ­χεί σή­με­ρα στην Ευ­ρώ­πη, με προ­φα­νή συ­νε­πα­γω­γή την έξοδο από την ευ­ρω­ζώ­νη και την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση.

Η επι­τυ­χία μιάς τέ­τοιας επι­χεί­ρη­σης θα εξαρ­τη­θεί τε­λι­κά, πέρα από τις εκλο­γι­κές και πο­λι­τι­κά­ντι­κες πε­ρι­πέ­τειες, από τις με­τα­πτώ­σεις της δο­μι­κής κρί­σης σε πα­γκό­σμιο επί­πε­δο, της επί­τευ­ξης ή των με­τα­στρο­φών των πο­λι­τι­κών της φι­λε­λεύ­θε­ρης λι­τό­τη­τας σε ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο, αλλά επί­σης – και κυ­ρί­ως – της ικα­νό­τη­τας των ορ­γα­νώ­σε­ων της ρι­ζο­σπα­στι­κής αρι­στε­ράς να κα­τευ­θύ­νουν την αντί­στα­ση και τους αγώ­νες του κό­σμου της μι­σθω­τής ερ­γα­σί­ας προς μία αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή επι­θε­τι­κή πρω­το­βου­λία και όχι προς μία εθνι­κι­στι­κή και αντι­δρα­στι­κή έξαρ­ση. Αυτό είναι εν τέλει το γάντι που ρί­χνει σή­με­ρα το «Εθνι­κό Μέ­τω­πο» στις ορ­γα­νώ­σεις αυτές.

 

*Πα­νε­πι­στη­μια­κός και μέλος της ερ­γα­τι­κής αντι­φα­σι­στι­κής ορ­γά­νω­σης VISA στη Γαλ­λία

– See more at: http://www.rproject.gr/article/na-sikosoyme-ganti-sti-nea-stratigiki-toy-ethnikoy-metopoy#sthash.NDADd9ia.dpuf%CE%A4%CE%BF

46

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση