Δίμηνο καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη Μπανγκόκ

Δίμηνο καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη Μπανγκόκ

thailand-thumb-mediumΑντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν εδώ και καιρό προχωρήσει σε μαζικές κινητοποιήσεις μπλοκάροντας επίσης την πρόσβαση σε κυβερνητικά κτίρια προκειμένου να αναγκάσουν την πρωθυπουργό Γίνγκλακ Σιναουάτρα να παραιτηθεί.

Η απόφαση ελήφθη την Τρίτη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά την έξαρση των επιθέσεων με εκρηκτικά και πυροβόλα όπλα στην κεντρική Μπανγκόκ.

Το μέτρο αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να λογοκρίνει τα μέσα ενημέρωσης, να απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις και να θέσει υπό κράτηση υπόπτους χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Επιτρέπει επίσης την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε μέρη της Μπανγκόκ αλλά και σε άλλες περιοχές.

Την επιβολή του καθεστώτος υποτίθεται ότι θα επιτηρεί η αστυνομία και ο στρατός όμως μέχρι τώρα έχει δοθεί εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να αποφύγουν τη σύγκρουση με τους διαδηλωτές και σύμφωνα με το BBC ο στρατός δεν θέλει να εμπλακεί στην αυξανόμενη διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και των αντιπάλων της.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν την Σιναουάτρα ότι είναι μια μαριονέτα του εξόριστου αδελφού της και πρώην ηγέτη Τακσίν Σιναουάτρα.

Για τον τερματισμό της κρίσης, η Γινγκλάκ κήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 2 Φεβρουαρίου, αλλά η αντιπολίτευση, η οποία δεν είχε κερδίσει τις εκλογές εδώ και 20 χρόνια, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα τις μποϋκοτάρει.

πηγή:Newsroom Enet, με πληροφορίες από BBC

105

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση