Οι ψηφοφόροι είπαν «όχι» στον Ερντογάν

Οι ψηφοφόροι είπαν «όχι» στον Ερντογάν

Screen Shot 2015-06-08 at 7.47.48 AMΉττα για το κυβερνών κόμμα και προσωπικό χαστούκι στον Ταγίπ Ερντογάν είναι το τελικό αποτέλεσμα των σημερινών βουλευτικών εκλογών. Το AKP όχι μόνο δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάζεται για να αλλάξει το Σύνταγμα, αλλά δεν μπορεί καν να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Για πρώτη φορά μπαίνει στη Βουλή το αριστερό φιλοκουρδικό HDP.

 

Οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος AKP της Τουρκίας
Οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος AKP της Τουρκίας | EPA/DEPO PHOTOS

Με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των ψήφων, το κόμμα του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου συγκεντρώνει ποσοστό 40,89% των ψήφων σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Anadolu, επομένως κερδίζει 258 έδρες, δηλαδή του λείπουν 18 έδρες για να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στις προηγούμενες εκλογές του 2011, το AKP είχε αποσπάσει το 49,85% των ψήφων και 327 έδρες.

Δεύτερο κόμμα είναι το Ρεπουμπλικανικό (CHP) που, διατηρώντας τις δυνάμεις του, κερδίζει το 25,13% των ψήφων και 132 έδρες (είχε 135 έδρες). Tρίτοι είναι οι ακροδεξιοί εθνικιστές του Μπαχτσελί (MHP) που αύξησαν τα ποσοστά τους κατά 4% περίπου και με το 16,42% των ψήφων κερδίζουν 81 έδρες (είχαν 53). Ξεκάθαρος θριαμβευτής της σημερινής διαδικασίας είναι το φιλοκουρδικό κόμμα HDP που κατάφερε να περάσει το όριο του 10% και με 13,01% καταλαμβάνει 79 έδρες.

To κυβερνών κόμμα (AKP) καταγράφει σημαντική πτώση στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου αντίστοιχα είναι θεαματική η άνοδος του φιλοκουρδικού HDP.

 

Οι ηγέτες του φιλοκουρδικού HDP:Σαλαχατίν Ντερμιτάς και Φιγεν Γιουσεκνταγ
Οι ηγέτες του φιλοκουρδικού HDP: Σαλαχατίν Ντερμιτάς και Φιγέν Γιουσεκντάγ | EPA/ULAS YUNUS TOSUN

Εν μέσω ξέφρενων πανηγυρισμών στα οχυρά των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία, ο συμπρόεδρος του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έκανε λόγο για «νίκη των καταπιεσμένων, δηλαδή κοινή νίκη της Αριστεράς» και μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τη Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, τόνισε ότι το αποτέλεσμα δίνει τέλος στη συζήτηση για το προεδρικό σύστημα που επιδιώκει ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση του να μη δεχθεί συνεργασία και να μη δώσει τη στήριξή του στο κυβερνών κόμμα.

Η νίκη του HDP, πρόσθεσε, «είναι κοινή νίκη όσων εναντιώνονται στο σύνταγμα της χούντας και στο όριο του 10%. Είναι κοινή νίκη όσων λένε ότι οι Κούρδοι πρέπει να ζουν στη χώρα αυτή ως έντιμος λαός».

 

Πανηγυρισμοί Κούρδων στο Ντιγιάρμπακιρ για την νίκη στις βουλευτικές εκλογές
Πανηγυρισμοί Κούρδων στο Ντιγιάρμπακιρ για τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές | AP Photo/Emre Tazegul

 

Πανηγυρισμοί Κούρδων στο Ντιγιάρμπακιρ
Πανηγυρισμοί Κούρδων στο Ντιγιάρμπακιρ | AP Photo/Emre Tazegul

«Ξέρουμε ότι κερδίσαμε «δανεικές» ψήφους», είπε η βουλευτής του HDP Σιρί Σουρεγιά Οντέρ, αναγνωρίζοντας έτσι ότι προσέλκυσαν και ψηφοφόρους από άλλα κόμματα και υποσχόμενη να τιμήσει το HDP την εμπιστοσύνη που του έδειξαν.

 

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης | AP Photo/Burhan Ozbilici

«Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Τουρκία» διακήρυξε ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του σε σχέση με το 2011.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση. Δώσαμε τέλος σε μια εποχή καταπίεσης με δημοκρατικό τρόπο. Η Δημοκρατία κέρδισε. Η Τουρκία κέρδισε» τόνισε και στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στους εσωκομματικούς αμφισβητίες του απέκλεισε κάθε πιθανότητα παραίτησής του από την ηγεσία του CHP.

«Είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα» δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet. «Αυτό δεν είναι ένα αποτέλεσμα που απαιτεί την παραίτησή μου».

 

Απογοητευμένοι οπαδοί του AKP μπροστά στη γιγαντοαφίσα του απερχόμενου πρωθυπουργού, Νταβούτογλου
Απογοητευμένοι οπαδοί του AKP μπροστά στη γιγαντοαφίσα του απερχόμενου πρωθυπουργού, Νταβούτογλου | AP Photo/Emrah Gurel

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατούσε μια απέραντη θλίψη. Στην πολύ σύντομη εμφάνισή του ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου, σαν να μην πήρε το μήνυμα της κάλπης, διακήρυξε από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματος στην Άγκυρα: «Ολοι οφείλουν να δουν ότι το AKP είναι ο νικητής και ηγείται των εκλογών αυτών. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να χτίσει μια νίκη από εκλογές που έχασε».

Τώρα έχουν αρχίσει τα σενάρια για πιθανές συνεργασίες, για κυβερνήσεις μειοψηφίας και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Επιπλέον ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου -θυμίζει ανάλυση του Αθηναϊκού Πρακτορείου- μιλώντας στις 9 Μαΐου σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αντιόχεια είχε πει πως θα παραιτηθεί από την ηγεσία του AKP αν το κόμμα του «δεν έλθει πρώτο και δεν αποκτήσει την αυτοδυναμία».

Οι διεργασίες, όμως, δεν αφορούν μόνο το κατά πόσον θα παραιτηθεί από την ηγεσία ο Νταβούτογλου. Αφορούν και ενδεχόμενες εξελίξεις που θα υπάρξουν αν εντός του κόμματος διαπιστωθεί ότι ήταν επιζήμια τελικά η γραμμή πόλωσης που επέβαλε ουσιαστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη και το εξής: Αν υπάρξουν διεργασίες εντός του AKP, αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο της συνεργασίας με άλλα κόμματα, δηλαδή με το φιλοκουρδικό ή ακόμη και με το CHP.

Με λίγα λόγια, το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών ήταν απλώς η αρχή σημαντικών εξελίξεων στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Πηγή: efsyn.gr

252

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση