Η Αυστρία ακυρώνει τη Σύνοδο Κορυφής. ‘Φράχτης’ και για Σύρους πρόσφυγες

Η Αυστρία ακυρώνει τη Σύνοδο Κορυφής. ‘Φράχτης’ και για Σύρους πρόσφυγες

zografia5aΠροκλητική απόφαση της Αυστρίας που παραβιάζει ξεκάθαρα την απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Ακόμη και Σύροι πρόσφυγες επιστρέφονται και ακολουθούν την αντίστροφη πορεία στον «βαλκανικό διάδρομο», με το αιτιολογικό ότι «δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές της Συρίας».

Όπως επιβεβαίωσαν χθες στο «Έθνος» ελληνικές διπλωματικές πηγές στην Κροατία, για πρώτη φορά επαναπροωθήθηκαν από την Αυστρία στη Σλοβενία και από εκεί στην Κροατία 44 Σύροι πρόσφυγες. Για το θέμα υπήρξε χθες επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών από την ελληνική πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ.

Στήνουν οδοφράγματα για τους πρόσφυγες

Μέχρι τώρα η Βιέννη είχε θέσει «πλαφόν» στον ημερήσιο αριθμό προσφύγων που δέχεται, δηλαδή μόλις 80 την ημέρα, παρόλα αυτά δεν είχε επαναπροωθήσει προς τα πίσω, πρόσφυγες από τη Συρία.

Θυμίζουμε πως υπήρξε άλλωστε και η προφορική δέσμευση προς την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι τα σύνορα δεν θα κλείσουν πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 6 και 7 Μαρτίου. Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχε και ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάινμαν. Η Αυστρία και οι χώρες της «ομάδας Βίσεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) παραβιάζουν τη δέσμευση, μεταφέροντας το πρόβλημα στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι.

Εγκλωβισμένοι Αφγανοί πρόσφυγες. Η Ευρώπη δεν αδυνατεί να συντονιστεί

Περίπου 6.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στην Ειδομένη, την ώρα που οι καταυλισμοί στην Ειδομένη είναι δυναμικότητας περίπου 2.500 ατόμων. Η αστυνομία θα μεταφέρει τους ανθρώπους που φθάνουν από την Αθήνα, στο στρατόπεδο στα Διαβατά Θεσσαλονίκης με την αρχή να γίνεται σήμερα με τα πρώτα λεωφορεία.

Παράλληλα, λεωφορεία με Αφγανούς πρόσφυγες επιστρέφουν στην Αθήνα την ίδια ώρα που άλλα λεωφορεία κατευθύνονται προς τα σύνορα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του Ρούτε που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση ομόφωνων αποφάσεων σε σχέση με το προσφυγικό, που ελήφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Τις επόμενες ώρες θα μάθουμε αν θα υπάρξει και σύγκληση πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα του Πάνου Καμμένου και της Φώφης Γεννηματά για να σχεδιαστεί η εθνική πολιτική και οι επόμενες κινήσεις.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν εν τω μεταξύ το πρωί δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το «Αριάνδη 2» μετέφερε 1692 άτομα από Μυτιλήνη και Χίο και 13 άτομα το «Βlue star 2» από την Κω. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους 2 επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ άλλοι αναμένεται να μεταφερθούν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σχιστού.

 

«Πλημμυρίζει» από πρόσφυγες ο καταυλισμός στην Ειδομένη

 

Ασφυκτική είναι άλλωστε η κατάσταση στο καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων στην Ειδομένη όπου έχουν συγκεντρωθεί για να διανυκτερεύσουν περίπου 4000 πρόσφυγες.

Μετά την αστυνομική επιχείρηση που έληξε το απόγευμα της Τρίτης, οι σιδηροδρομικές γραμμές είναι ανοιχτές και ήδη έχουν εκτελεσθεί δρομολόγια εμπορικών αμαξοστοιχιών.

Συνολικά πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία, από τον καταυλισμό μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην Αθήνα 1260 Αφγανοί καθώς έχει απαγορευθεί η διέλευσή τους, όπως σημειώσαμε και παραπάνω. Οι ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης εναποτίθενται πλέον σε συμφωνία για επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Για την ώρα οι συζητήσεις, δεν έχουν αποδώσει καρπούς και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρκούνται σε ευφυολογήματα.

Πηγή:http://www.msn.com

353

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση