«Υπεράνω όλων η πατρίς», δίκη Χρυσής Αυγής, Δευτέρα 4 Ιουλίου

«Υπεράνω όλων η πατρίς», δίκη Χρυσής Αυγής, Δευτέρα 4 Ιουλίου

13592772_613220015508498_804719440043907043_n-805x450Κείμενο-φωτογραφία: Katja Lihtenvalner

Η δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίστηκε χτες Δευτέρα 4 Ιουλίου στο Εφετείο Αθηνών. Για δεύτερη μέρα ακούσαμε την κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα και εξωτερικού φρουρού των φυλακών Κορυδαλλού Δημήτρη Χατζησταμάτη.

Ο Χατζησταμάτης εξέθεσε τη γνώση που διαθέτει για τη Χ.Α. και τα βίαια περιστατικά, τα οποία συνδέονται μ’ αυτή: «Έχω ακούσει για τις λαϊκές. Έχω ακούσει που κυνηγάνε μετανάστες». Σε ερωτήσεις του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Κώστα Παπαδάκη αν είχαν πρόβλημα με συγκεκριμένους μετανάστες απάντησε: «Η αίσθησή μου είναι με όλους».

Στην εις βάθος περιγραφή της προηγούμενης συνεδρίασης πρόσθεσε μερικές νέες λεπτομέρειες για το τάγμα εφόδου: «Ένας είχε, ας πούμε, πιο αρχηγική τάση, αλλά φώναζαν όλοι. Το ποδοβολητό είχε σκοπό να τρομοκρατήσει. Δεν αποθαρρύνθηκαν όταν ήρθε η ΔΙΑΣ». Κατέθεσε, εξάλλου, πως ο Παύλος Φύσσας ήταν ο στόχος τους εκείνη τη νύχτα: «Πήγαιναν γιατον ψηλό».

Ο Χατζησταμάτης τη βραδιά της δολοφονίας του Φύσσα έδρασε ως διαμεσολαβητής και συνομίλησε και με τις 2 ομάδες. Κατα συνέπεια, είδε τους φίλους του Φύσσα και τους χρυσαυγίτες καλύτερα από τον καθένα. Όταν χτες ρωτήθηκε να αναγνωρίσει τον κατηγορούμενο, η μνήμη του έγινε εξαιρετικά αδύναμη: «Είμαι ανάμεσα σε αυτούς τους δύο». Έδειξε προς τους Ιωάννη Άγγο και Ελπιδοφόρο Καλαρύτη. Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία κατάθεσή του την Παρασκευή είχε δηλώσει πως ήδη γνώριζε τον ένα από τους δύο πριν τη μοιραία νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου, καθώς ήταν γείτονάς του.

Για τον Γιώργο Ρουπακιά παρέμεινε βέβαιος ότι ο δολοφόνος θα έπρεπε να είναι εκπαιδευμένος, ώστε να προκαλέσει τραύμα «σαν τριαντάφυλλο», όπως εξήγησε: «Από ποιονδεν ξέρω, αλλά έχει εκπαιδευτεί».

Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του επιδείχτηκαν από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής πολλές φωτογραφίες και του ζητήθηκε να τις περιγράψει: «Πυγμαχία κάνουνΣε αυτή είναι εκπαίδευση άμυνας σε επίθεση από μαχαίρι. Κι εδώ βλέπω κάποιου είδους εκπαίδευση. Εκπαίδευση σε όπλα. Εδώ διαβάζω “υπεράνω όλων η πατρίς”».

Αν και ρωτήθηκε ξανά για τις δηλώσεις του, που συνδέονται με την ομάδα ΔΙΑΣ, οι οποίες καθιστούν τις καταθέσεις όλων των αστυνομικών που έχουμε ακούσει μέχρι τώρα ψευδείς, επέμεινε: «Η ομάδα ΔΙΑΣ ήταν εκεί πριν έρθει το τάγμα εφόδου». Ρωτήθηκε από την υπεράσπιση να εξηγήσει την κατηγορία του πως «ψάχνουν κάποιον να του τα φορτώσουν». Η απάντησή του ήταν: «Θεωρώ ότι η δολοφονία παρουσία αστυνομικών δεν είναι κάτι κοινωνικά αποδεκτό και έπρεπε να τα φορτώσουν σε μένα για να είμαι εγώ ο κακός που είμαι ένας και όχι οι άλλοι».

Χτες, επίσης, βρισκόταν στην αίθουσα μία πολύ ορατή ομάδα 80 περίπου χρυσαυγιτών και υποστηρικτών τους. Τα θύματα και η «άλλη πλευρά» δεν ήταν ούτε οι μισοί. Έξω από το Εφετείο ήταν παρούσες, όπως πολλές φορές έχουμε δει μέχρι τώρα, 2 αντιφασιστικές ομάδες, η ΚΕΕΡΦΑ και η ΟΡΜΑ.

Η δίκη της Χ.Α. συνεχίζεται την Παρασκευή 8 Ιουλίου στις 9 το πρωί στο Εφετείο Αθηνών, όπου ο Δημήτρης Χατζησταμάτης θα συνεχίσει την κατάθεσή του.

Μετάφραση: Γιάννης Κοντός

207

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση