Ανακοίνωση της επιτροπής δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας για τις εξοντωτικές ποινές στους κατηγορούμενους της 3ης δίκης του «Χαλανδρίου»

Ανακοίνωση της επιτροπής δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας για τις εξοντωτικές ποινές στους κατηγορούμενους της 3ης δίκης του «Χαλανδρίου»

1ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ 3ης ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Μόνο εκδικητικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι εξοντωτικές ποινές κάθειρξης πολλών δεκαετιών που επιβλήθηκαν στους  κατηγορούμενους της 3ης δίκης του «Χαλανδρίου» που εκδικάστηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, για πράξεις μάλιστα από τις οποίες, αντικειμενικά,  δεν προκλήθηκε κανένας κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.
 Πιο συγκεκριμένα καταδικάστηκαν οι  Γιάννης Μιχαηλίδης με ποινή 11 ετών, ο Δημήτρης Πολίτης με 13 έτη, ο Νίκος Ρωμανός με 20 έτη και ο Αργύρης Ντάλιος με 29 έτη, ενώ αθώοι κηρύχθηκαν οι Χαρίσης Φοίβος, Μπουρζούκος Ανδρέας και Σακκάς Κωνσταντίνος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν απαλλαγεί σε προηγούμενη δίκη, τελεσίδικα, για τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατική οργάνωση, οι ποινές που τους επιβλήθηκαν στηρίζονται στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία!
 Η αναλογικότητα είναι θεμελιώδης αρχή του ποινικού δικαίου. Όταν η αρχή αυτή παραβιάζεται κατάφωρα, σηματοδοτεί ότι το ποινικό δικαστήριο λειτουργεί υπό καθεστώς σκοπιμότητας και όχι νομιμότητας.
 Είναι πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Δικαιοσύνης να καταργήσουν (όπως είχαν υποσχεθεί προεκλογικά) το ειδικό «αντιτρομοκρατικό» νομοθετικό πλαίσιο, καθώς αποδεικνύεται ότι τέτοιες αποφάσεις των ειδικών δικαστηρίων  που εφαρμόζουν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία τα μετατρέπουν σε φορείς απλής ποινικής καταστολής, από την διαδικασία των οποίων απουσιάζει κάθε έννοια δικαιοσύνης
136

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση