Ηνωμένες Πολιτείες: Οι τρανς μαθητές σε κίνδυνο

Ηνωμένες Πολιτείες: Οι τρανς μαθητές σε κίνδυνο

Screen Shot 2016-09-19 at 11.24.27 PMΣΧΟΛΕΊΑ ΠΕΡΙΟΡΊΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΌΣΒΑΣΗ ΣΕ ΤΟΥΑΛΈΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΥΤΉΡΙΑ

Μετάφραση για το T-zine.gr
Ειρήνη Συνοδινού.

(Νέα Υόρκη)- Πολλά σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των τρανς μαθητών αποκλείοντάς τους από τουαλέτες, αποδυτήρια και άλλες εγκαταστάσεις που ανταποκρίνονται στην ταυτότητα φύλου τους, όπως αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στα τέλη Αυγούστου του 2016, η ομοσπονδιακή οδηγία, βάση της οποίας τα σχολεία όφειλαν να παρέχουν αυτή την πρόσβαση, παρακωλύθηκε εν αναμονή του αποτελέσματος μιας μήνυσης που υπονόμευσε την κίνηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αφήνοντας έτσι τους τρανς μαθητές ευάλωτους σε πολιτικές που κάνουν διακρίσεις εις βάρος τους με την εκκίνηση της νέας σχολικής χρονιάς.

Η έκθεση με τίτλο «Αποκλεισμός: Περιορισμοί στη πρόσβαση σε τουαλέτες και αποδυτήρια για την τρανς νεολαία των αμερικανικών σχολείων» εξετάζει σε 23 σελίδες πώς οι τρανς νέοι και νέες επηρεάζονται δυσμενώς από κανόνες που τους αποκλείουν από τη χρήση τουαλετών και αποδυτηρίων που ανταποκρίνονται στην ταυτότητα φύλου τους. Οι τρανς μαθητές περιγράφουν πως αυτοί οι κανόνες αυξάνουν την σωματική και λεκτική κακοποίηση και πως επηρεάζουν αρνητικά τη σωματική και ψυχική τους υγεία, τις επιδόσεις τους και τη συμμετοχή τους στο σχολείο.

«Τα σχολεία θα έπρεπε να εξασφαλίζουν ότι τα δικαιώματα της τρανς νεολαίας θα γίνονται σεβαστά και θα προστατεύονται στις εγκαταστάσεις τους, άσχετα από την πολιτική», δήλωσε ο RyanThoreson, συνεργάτης στο πρόγραμμα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Τα σχολεία αποτυγχάνουν να το κάνουν αυτό, αν οι τρανς μαθητές περνούν τις μέρες τους αγωνιώντας για κάτι τόσο βασικό όσο το να βρουν μια ασφαλή και προσβάσιμη τουαλέτα.»

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Wathc –HRW) διεξήγαγε συνεντεύξεις βάθους και συζητήσεις με 74 τρανς μαθητές και περισσότερους από 50 γονείς, εκπαιδευτικούς, διευθύνον προσωπικό και παρόχους υπηρεσιών που εργάζονται με τρανς νέες και νέους, στην Αλαμπάμα, την Πενσυλβάνια, τη Νότια Ντακότα, το Τέξας και την Γιούτα. Οι πέντε πολιτείες που εξετάστηκαν δεν έχουν νόμους όπως oHB2 της Βόρειας Καρολίνας, που απαγορεύει στα τρανς άτομα την πρόσβαση σε δημόσιες εγκαταστάσεις που συνάδουν με την ταυτότητα φύλου τους. Ωστόσο, στην απουσία μιας κεντρικής πολιτικής για την προστασία των τρανς μαθητών ανά την επικράτεια, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακάλυψε ότι πολλά σχολεία και σχολικά διαμερίσματα σε κάθε μια από τις παραπάνω πολιτείες έχουν θέσει ανάλογους περιορισμούς βάζοντας έτσι σε κίνδυνο τους τρανς μαθητές.

H Willow I. (έχουν χρησιμοποιηθεί ψευδώνυμα), ένα 14χρονο τρανς κορίτσι στο Τέξας, είπε ότι το σχολείο της απαίτησε να χρησιμοποιεί τα αποδυτήρια των αγοριών ακόμα και κατόπιν επίθεσης σε βάρος της από μέλη της σχολικής ομάδας ράγκμπι σε αυτά ακριβώς τα αποδυτήρια. «Χρειάστηκε να γδυθώ και να μείνω με το κοριτσίστικο εσώρουχό μου μπροστά σ’ έναν σωρό τύπους που με έβριζαν» είπε η Willow.

H Tanya H., μητέρα ενός 9χρονου τρανς αγοριού, είπε ότι ζητήθηκε από τον γιό της να χρησιμοποιεί την τουαλέτα των κοριτσιών και παρενοχλήθηκε από συμμαθητές του. Όταν σταμάτησε να πηγαίνει στην τουαλέτα και ανέφερε την αυτοκτονία, η μητέρα του τον έγραψε σ’ ένα καινούριο σχολείο, όπου αναγνωρίστηκε ως αγόρι, πράγμα που είχε αξιοσημείωτα θετική επίδραση στη διανοητική του ευημερία. «Είναι πολύ πιο ευτυχισμένος”, λέει η Tanya, “κάνει φίλους που τον ξέρουν ως αγόρι».

Ενώ όλοι οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε επιλογές που συνάδουν με την ταυτότητα φύλου τους, μερικοί μαθητές εκφράζουν την επιθυμία να χρησιμοποιούν εκδοχές που περιλαμβάνουν όλα τα κοινωνικά φύλα-για παράδειγμα τις τουαλέτες του προσωπικού ή του ιατρείου – κι αυτό γιατί δεν αυτοπροσδιορίζονται ως αγόρια ή κορίτσια ή γιατί βίωσαν παρενόχληση στις έμφυλες εγκαταστάσεις. Όπου είναι εφικτό, τα σχολεία θα πρέπει να παρέχουν τέτοιες εναλλακτικές για όσους από τους μαθητές το προτιμούν.

Πολλοί μαθητές που χρησιμοποιούν εκδοχές που περιλαμβάνουν όλα τα κοινωνικά φύλα είπαν στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι έχουν δυσκολίες πρόσβασης ή ότι ανακρίθηκαν από εκπαιδευτικούς που δεν είχαν κάποια εκπαίδευση πάνω στα ζητήματα των τρανς μαθητών. ΟSilas G., ένα 15χρονο τρανς αγόρι από την Νότια Ντακότα, είπε: «Ο καθηγητής μου μέ έπρηζε: «γιατί πηγαίνεις στο ιατρείο; Γιατί πηγαίνεις στο ιατρείο; Γιατί πηγαίνεις στο ιατρείο;», και μου φώναζαν όταν χρησιμοποιούσα την τουαλέτα του προσωπικού».

Ομοσπονδιακοί, πολιτειακοί και τοπικοί αξιωματούχοι και προσωπικό οφείλουν να κάνουν συγκεκριμένες ενέργειες για να διασφαλίσουν ότι οι τρανς μαθητές έχουν άνετη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις που θέλουν στα σχολεία τους, αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τόσο οι ομοσπονδιακές όσο και οι πολιτειακές κυβερνήσεις πρέπει να ενεργοποιήσουν νομοθεσία που να απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση την ταυτότητα φύλου στην εκπαίδευση, όσο και σε κάθε κοινόχρηστο χώρο, όπως καταστήματα, χώρους ψυχαγωγίας και υπηρεσίες.

Σε τοπικό επίπεδο, το διευθύνον προσωπικό κάθε σχολείου χρειάζεται να διανείμει οδηγίες που να ξεκαθαρίζουν ότι οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις σε συμφωνία με την ταυτότητα φύλου τους, να φροντίσουν για επιλογές που περιλαμβάνουν όλα τα κοινωνικά φύλα όπου αυτό είναι εφικτό και να εκπαιδεύσουν το εκπαιδευτικό προσωπικό σχετικά με τις ανάγκες των τρανς μαθητών.

«Οι τρανς μαθητές βρίσκονται στο σχολείο για να μάθουν, όπως και κάθε άλλος μαθητής», δήλωσε ο Τόρεσον. «O ζήλος σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα δεν θα πρέπει να εμποδίζει τα σχολεία από το να κάνουν ότι μπορούν για να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις τις οποίες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια, αξιόπιστα και άνετα.»

© T-zine.gr με πληροφορίες από Ιστοσελίδα του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (HRW).

110

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση