Δεκατρείς πρόσφυγες πέθαναν από ασφυξία μέσα σε κοντέινερ στη Λιβύη

Δεκατρείς πρόσφυγες πέθαναν από ασφυξία μέσα σε κοντέινερ στη Λιβύη

16804397_1307338142667408_6743042619679153507_oΔεκατρείς άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία μέσα στο εμπορευματοκιβώτιο με το οποίο ένα φορτηγό τους μετέφερε προς μια παραλία της δυτικής Λιβύης προκειμένου να προσπαθήσουν να φθάσουν διά θαλάσσης στην Ευρώπη, ανακοίνωσε  η λιβυκή Ερυθρή Ημισέληνος.

Η τραγωδία προστέθηκε σε μια σειρά πολύνεκρων συμβάντων με θύματα πρόσφυγες από χώρες της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής που αναχωρούν από τη Λιβύη, μια χώρα όπου επικρατεί χάος, με την ελπίδα να φθάσουν στην Ευρώπη, όπου ονειρεύονται πως τους περιμένει καλύτερη ζωή.
Την Τρίτη, συνολικά 69 πρόσφυγες ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό ενός εμπορευματοκιβωτίου που μεταφερόταν από φορτηγό καθώς προσπαθούσαν να φθάσουν στην παραλία της Χομς, μιας πόλης 115 χλμ. από την πρωτεύουσα Τρίπολη. Οι δεκατρείς από αυτούς, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, ήσαν νεκροί. Νεκροί και ζωντανοί μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης της Χομς, διευκρίνισε στη σελίδα της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook το παράρτημα της λιβυκής Ερυθρής Ημισελήνου σε αυτό το κέντρο.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε πως ενημερώθηκε από την λιβυκή Ερυθρή Ημισέληνο στη Χομς ότι «69 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό ενός εμπορευματοκιβωτίου κοντά στην πόλη. Ορισμένοι ήταν ήδη νεκροί, η υγεία πολλών άλλων είναι σε άσχημη κατάσταση».
«Παρέμειναν κλεισμένοι μέσα στο εμπορευματοκιβώτιο επί τέσσερις ημέρες», εξήγησε η ΔΕΕΣ σε ανακοίνωσή της.
Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος της λιβυκής Ερυθρής Ημισελήνου Μοχάμαντ αλ Μισράτι επιβεβαίωσε ότι οι πρόσφυγες για τους οποίους έγινε λόγος είναι «οι ίδιοι που ανακαλύφθηκαν, (ορισμένοι) νεκροί, μέσα στο εμπορευματοκιβώτιο».
Ένας κάτοικος της Χομς, που προτίμησε να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας, αφηγήθηκε πως οι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και οι 13 νεκροί, «ανακαλύφθηκαν σε έρευνα που έγινε σε οδόφραγμα στον παραλιακό δρόμο» της Χομς.
Μεταξύ των 56 ζωντανών είναι ένα κοριτσάκι πέντε ετών, η Αΐσα. Ορισμένοι από αυτούς έχουν δερματικές παθήσεις, άλλοι έχουν υποστεί κατάγματα, ενώ άλλοι χρειάζονταν επείγουσα περίθαλψη», διευκρίνισε η λιβυκή Ερυθρή Ημισέληνος χωρίς να προσδιορίσει τις εθνικότητές τους.
Μεταξύ των 13 νεκρών, μεταξύ των οποίων ήταν ένα κορίτσι 13 ετών κι ένα αγόρι 14, «ορισμένοι μπόρεσαν να αναγνωριστούν» και τοποθετήθηκαν «σε σάκους» εν αναμονή της εξέτασής τους ιατροδικαστή και την παραλαβή τους από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τη λιβυκή Ερυθρή Ημισέληνο.
Την Τρίτη ανακαλύφθηκαν οι σοροί 74 μεταναστών που πνίγηκαν σε μια παραλία που βρίσκεται 45 χλμ. δυτικά της Τρίπολης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

63