Αποκαλύψεις για το πογκρόμ κατά των γκέι στη Τσετσενία: 40 ομοφυλόφιλοι άντρες έχουν διασωθεί από τις διώξεις

Αποκαλύψεις για το πογκρόμ κατά των γκέι στη Τσετσενία: 40 ομοφυλόφιλοι άντρες έχουν διασωθεί από τις διώξεις

111111111111

Περισσότεροι από εκατό ομοφυλόφιλοι άνδρες έχουν προσαχθεί από την αστυνομία στη Ρωσική Δημοκρατία της Τσετσενίας, σύμφωνα με την αναφορά της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta. Σύμφωνα με αναφορές από ΜΚΟ και οργανώσεις, τουλάχιστον τέσσερις άνδρες, μεταξύ των οποίων και ένας έφηβος, έχουν πεθάνει στο πλαίσιο των βάρβαρων διώξεων που έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες.

 

Το έφηβο αγόρι δολοφονήθηκε από τον θείο του ο οποίος το έριξε από το μπαλκόνι – μια εικόνα που θυμίζει την βαρβαρότητα των τζιχανστιστών.

Το ρωσικό δίκτυο LGBT έχει προχωρήσει σε επιχειρήσεις ασφαλούς απομάκρυνσης ομοφυλόφιλων από τη Ρωσική Δημοκρατία και σύμφωνα με το NPR, τουλάχιστον 40 άνδρες έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής.

Μιλώντας στο NPR, η υπεύθυνη επικοινωνίας του ρωσικού LGBT Network-η οποία παρέμεινε ανώνυμη για προφανείς λόγους-δήλωσε ότι έχει συσταθεί μια τηλεφωνική γραμμή που οι LGBT άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν για να ζητήσουν βοήθεια.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι φυσικά να τους απομακρύνουμε από την Τσετσενία και να τους μεταφέρουμε άλλα μέρη της Ρωσίας» ανέφερε η γυναίκα, μέλος της οργάνωσης στη συνέντευξη. «Αλλά εργαζόμαστε επίσης πάνω στο πώς θα τους βγάλουμε έξω από τη Ρωσία γιατί για τους περισσότερους από αυτούς είναι απλά θανάσιμα επικίνδυνο να παραμείνουν εκεί. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη κυνηγηθεί από τους συγγενείς τους ακόμη και εκτός Τσετσενίας».

 

Το μέλος της ΜΚΟ ανέφερε επίσης πως μερικοί από τους άνδρες που έσωσαν αποκάλυψαν τις αποτρόπαιες συνθήκες των στρατοπέδων συγκέντρωσης που δημιουργήθηκαν για τους ΛΟΑΤ. «Μας λένε ότι έχουν δεχθεί ξυλοδαρμό. Μερικές φορές τους χτυπάνε μέχρι θανάτου και πως βασανίζονται με ηλεκτρικό ρεύμα, δεν τρέφονται σωστά και δεν έχουν νερό», είπε χαρακτηριστικά.

Επιβεβαίωσε ότι ακόμα και μετά την έξοδο από την Τσετσενία, οι ομοφυλόφιλοι διώκονται από συγγενείς που έχουν ενθαρρυνθεί να απομακρύνουν το «στίγμα» από τις οικογένειές τους. Ενώ παραμένει ασαφές το πώς θα εξελιχθεί αυτή η τραγική κατάσταση – ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ φέρεται να δήλωσε ότι θέλει να εξαλείψει όλους τους ομοφυλόφιλους έως την αρχή του Ραμαζανιού στις 26 Μαΐου.

Μετά από μια δημόσια αναφορά που έκανε ενώπιον του η καγκελάριος Μέρκελ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, υποσχέθηκε ότι θα «συζητήσει» με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ρωσίας και τον Υπουργό Εσωτερικών, το θέμα που έχει ανακύψει με τις διώξεις των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία.


«Φυσικά και θα συνομιλήσω με τον Γενικό Εισαγγελέα, τον υπουργό Εσωτερικών, ώστε να έχετε την στήριξη τους στο θέμα αυτό, το οποίο θέσατε τώρα και βασίζεται σε γνωστές πληροφορίες ή σε φήμες, μπορώ να πω, για το ότι συμβαίνει στην Τσετσενία με τους ομοφυλόφιλους», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος σε πρόσφατο διάλογο που είχε με την αρμόδια για τα Ανθρώπινα δικαιώματα παρά τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα,Τατιάνα Μοσκάλκοβα, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Είναι αυτονόητο, Ελπίζω, ότι οι συνάδελφοι θα ανταποκριθούν και θα σας στηρίξουν».

Η ίδια η Μοσκάλκοβα, είπε ότι ο έλεγχος των καταγγελιών που αφορούν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στον Βόρειο Καύκασο είναι δύσκολος, επειδή τα άτομα αυτά δεν είναι έτοιμα να αποκαλύψουν τ’ όνομα τους. Παράλληλα επεσήμανε, ότι ο νόμος περί προστασίας μαρτύρων, που έχουν υποστεί αδικήματα, παρέχει την δυνατότητα στους καταγγέλλοντες να τηρήσουν την ανωνυμία τους και να τους δοθούν άλλα έγγραφα ταυτοποίησης και, έτσι, εφόσον είναι έτοιμοι να προβούν σε καταγγελία θα είμαστε κι εμείς έτοιμοι να τους υπερασπισθούμε ώστε να αποκατασταθούν τα δικαιώματα τους.

Τα πρακτικά του διαλόγου που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με την Τατιάνα Κοσκάλκοβα, δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

 

Το ζήτημα της δίωξης ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, είχε αναδείξει με δημοσίευμα της στις αρχές Απριλίου η εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα». Σε άρθρο της με τίτλο «Δολοφονία Τιμής», επικαλούμενη πηγές στις αστυνομικές αρχές της Τσετσενίας που τήρησαν την ανωνυμία τους, αλλά και ομοφυλόφιλους που υπέστησαν διώξεις, τα ονόματα των οποίων επίσης δεν αποκάλυπτε, έγραφε ότι οι ομοφυλόφιλοι όχι μόνο διώκονται και βασανίζονται σε κρατητήρια αλλά κινδυνεύει και η ζωή τους καθώς όπως ανέφερε υπάρχουν περιστατικά δολοφονιών ομοφυλοφίλων.

Το ζήτημα της δίωξης των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, έθεσε η υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στη Μόσχα, ενώ πέντε υπουργοί Εξωτερικών της Ευρώπης με επιστολή τους προς τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκεί Λαβρόβ, ζητούσαν να διερευνηθεί το θέμα των καταγγελιών αυτών.

 

Το Αρμόδιο Συμβούλιο της Τσετσενία για τα δικαιώματα των πολιτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχε δηλώσει ότι αφού διερεύνησε το δημοσίευμα της εφημερίδας, δεν βρήκε καμία, ούτε καν μια έμμεση επιβεβαίωσή των όσων αναφέρονταν σ’ αυτό.

Πηγή: http://t-zine.gr

 

 

276

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση