Πουλάνε όπλα στους Σαούντ, για να συνεχίσουν το μακελειό στην Υεμένη

Πουλάνε όπλα στους Σαούντ, για να συνεχίσουν το μακελειό στην Υεμένη

Screen Shot 2017-11-10 at 3.02.26 PM

του Αλέξη Λιοσάτου

Άλλο ένα ιμπεριαλιστικό «παράσημο» φαίνεται να κερδίζει με το σπαθί της η τάχα «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το θέμα έγινε γνωστό αρχικά από την ακροδεξιά φυλλάδα (και πλυντήριο της Χρυσής Αυγής) ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, με τη συζήτηση να φτάνει ως τη Βουλή. Καμιά φορά, μέσα από τις ενδοαστικές διαμάχες, το βούρκο των ανταγωνισμών και τα εκατέρωθεν «χτυπήματα» έρχονται στην επιφάνεια ενδιαφέρουσες ειδήσεις…

Στο ρε­πορ­τάζ ανα­φέ­ρε­ται:

«Εδώ και λί­γους μήνες το υπουρ­γείο Εθνι­κής Αμυ­νας βρί­σκε­ται σε δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με το Ριάντ σχε­τι­κά με τη με­τα­φο­ρά βλη­μά­των που χρη­σι­μο­ποιού­νται από άρ­μα­τα μάχης στο βα­σί­λειο της Σα­ου­δι­κής Αρα­βί­ας. Οι συ­ζη­τή­σεις αφο­ρούν την πώ­λη­ση 300.000 βλη­μά­των 105 mm από τα απο­θέ­μα­τα του Ελ­λη­νι­κού Στρα­τού στη Σα­ου­δι­κή Αρα­βία… Εκτός από την αγορά πυ­ρο­μα­χι­κών για άρ­μα­τα μάχης, στη δια­κρα­τι­κή συμ­φω­νία πε­ρι­λή­φθη­κε και πρό­βλε­ψη για πι­θα­νή πώ­λη­ση στο Ριάντ και αε­ρο­πο­ρι­κών βομ­βών τύπου MK-82 και MK-83, αφού ο αντι­πρό­σω­πος της Σα­ου­δι­κής Αρα­βί­ας το έθετε ως απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για την ολο­κλή­ρω­ση της συμ­φω­νί­ας….».

Ανά­με­σα σε άλλα μα­θαί­νου­με ότι «… Τα βλή­μα­τα Μ1 105 mm χρη­σι­μο­ποιού­νται από τον Ελ­λη­νι­κό Στρα­τό στα αμε­ρι­κα­νι­κά άρ­μα­τα M48 A5Molf (αρ­χι­κώς M48 Patton). .. Η χώρα μας είχε απο­κτή­σει πε­ρισ­σό­τε­ρα από 1.300 άρ­μα­τα μάχης Μ48 από τις ΗΠΑ και την τέως Δυ­τι­κή Γερ­μα­νία. Ο Στρα­τός της Σα­ου­δι­κής Αρα­βί­ας δια­θέ­τει 460 άρ­μα­τα Μ60 Patton, πολλά από τα οποία έχουν ει­σβά­λει στην Υε­μέ­νη. Τα βλή­μα­τα που θέ­λουν να αγο­ρά­σουν από τα εύ­χρη­στα και μη επι­χει­ρη­σια­κά απο­θέ­μα­τα του Ελ­λη­νι­κού Στρα­τού, οι Σα­ου­δά­ρα­βες θέ­λουν να τα χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν στις πο­λε­μι­κές επι­χει­ρή­σεις που διε­ξά­γουν στην Υε­μέ­νη… Η απά­ντη­ση είναι ότι τις τε­λευ­ταί­ες εβδο­μά­δες στην Ε.Ε. ωρι­μά­ζει η συ­ζή­τη­ση να επι­βλη­θεί εμπάρ­γκο στην πώ­λη­ση όπλων προς τη Σα­ου­δι­κή Αρα­βία, λόγω των εγκλη­μά­των που ο ΟΗΕ κα­ταγ­γέλ­λει ότι συ­ντε­λού­νται στον πό­λε­μο της Υε­μέ­νης. Οπως είναι προ­φα­νές, οι Σα­ου­δά­ρα­βες δεν μπο­ρούν να πε­ρι­μέ­νουν την πα­ρα­γω­γή νέων βλη­μά­των και βιά­ζο­νται να αγο­ρά­σουν με­τα­χει­ρι­σμέ­νο αμυ­ντι­κό υλικό για να τε­λειώ­σουν τον πό­λε­μο.»

Φυ­σι­κά το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ο Κού­λης κι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Πο­τά­μι δεν εξα­γριώ­νο­νται με τη συμ­φω­νία με ένα από τα πιο αντι­δρα­στι­κά κα­θε­στώ­τα του πλα­νή­τη, που δο­λο­φο­νεί μα­ζι­κά αμά­χους στην Υε­μέ­νη, αλλά εστιά­ζουν μόνο στο ζή­τη­μα …αδια­φά­νειας και στην πε­ρί­πτω­ση του με­σά­ζο­ντα. Η κυ­βέρ­νη­ση απα­ντά­ει ότι «Νέα Δη­μο­κρα­τία, ΠΑΣΟΚ και το Πο­τά­μι «ενέ­κρι­ναν τη συμ­φω­νία (σσ. εν­νο­εί την πώ­λη­ση βλη­μά­των στη Σα­ου­δι­κή Αρα­βία) στην αρ­μό­δια επι­τρο­πή της Βου­λής» και ότι δεν υπάρ­χει με­σά­ζων. Άρα όλοι οι καλοί φίλοι συ­ναι­νούν στο ότι κατά τα άλλα όλα βαί­νουν καλώς…

Η Υε­μέ­νη εδώ και 2,5 χρό­νια βιώ­νει την στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση της Σα­ου­δι­κής Αρα­βί­ας, με την αρωγή των ΗΠΑ , του Ισ­ρα­ήλ και της Βρε­τα­νί­ας. Χι­λιά­δες άμα­χοι, άντρες, γυ­ναί­κες και παι­διά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομ­βαρ­δι­σμούς, το 50% του συ­νο­λι­κού πλη­θυ­σμού της (σχε­δόν 28 εκα­τομ­μύ­ρια) υπο­σι­τι­ζό­ταν σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις του ΟΗΕ τον πε­ρα­σμέ­νο Δε­κέμ­βρη. Τα ίδια στοι­χεία ανέ­φε­ραν ότι οκτώ στα δέκα παι­διά πλήτ­το­νται από τον υπο­σι­τι­σμό και ότι κάθε 5-10 λεπτά ένα παιδί πε­θαί­νει εξαι­τί­ας ασθε­νειών που θα μπο­ρού­σαν να έχουν προ­λη­φθεί. Ο αριθ­μός των κρου­σμά­των χο­λέ­ρας ξε­πέ­ρα­σε τις 500.000 και ήδη πάνω από 2000 έχουν πε­θά­νει από τη νόσο… Ο Πα­γκό­σμιος Ορ­γα­νι­σμός Υγεί­ας ση­μεί­ω­νε ότι η χο­λέ­ρα εξα­κο­λου­θεί να προ­σβάλ­λει πε­ρί­που 5.000 αν­θρώ­πους την ημέρα. Εκα­τομ­μύ­ρια Υε­με­νί­τες δεν έχουν πό­σι­μο νερό, κάτι που διευ­κο­λύ­νει τη διά­δο­ση της επι­δη­μί­ας. Σύμ­φω­να με τον ΠΟΥ, πάνω από το 99% των προ­σώ­πων που προ­σβάλ­λο­νται από τη χο­λέ­ρα μπο­ρούν να επι­βιώ­σουν, αν έχουν πρό­σβα­ση σε υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας. Όμως πε­ρισ­σό­τε­ροι από 15 εκα­τομ­μύ­ρια Ϋε­με­νί­τες δεν έχουν καμιά πρό­σβα­ση σε στοι­χειώ­δη πε­ρί­θαλ­ψη.

Όλα αυτά μικρή ση­μα­σία έχουν για την ελ­λη­νι­κή αστι­κή τάξη και την κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ, που επι­δί­δε­ται σε μια ενερ­γη­τι­κή εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή «ανα­βάθ­μι­σης» του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού στην πε­ριο­χή.

Όχι μόνο ξο­δεύ­ει δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια για ανα­βάθ­μι­ση των F-16, ενώ προ­ω­θεί την αγορά των F-35. Όχι μόνο αυ­ξά­νει τις στρα­τιω­τι­κές δα­πά­νες στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για το 2018 (από τα κρά­τη-μέ­λη του ΝΑΤΟ, η Ελ­λά­δα πα­ρα­μέ­νει στη 2η θέση σε στρα­τιω­τι­κές δα­πά­νες ως πο­σο­στό του ΑΕΠ, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, ενώ η φτώ­χεια, η ανερ­γία και η επι­σφά­λεια στη χώρα πλα­ταί­νει και βα­θαί­νει. Όχι μόνο διεκ­δι­κεί να ανα­βαθ­μί­σει τις υπάρ­χου­σες στρα­τιω­τι­κές βά­σεις και να ανοί­ξει και­νού­ρια ορ­μη­τή­ρια των ΗΠΑ-ΝΑ­ΤΟ στο Αι­γαίο. Όχι μόνο στή­νει αντι­δρα­στι­κές συμ­φω­νί­ες-άξο­νες με τη χού­ντα της Αι­γύ­πτου και το ακρο­δε­ξιό κρά­τος-απαρτ­χάιντ του Ισ­ρα­ήλ. Όχι μόνο στή­νει «εθνι­κό αντι­τουρ­κι­κό μέ­τω­πο» στο οποίο χω­ρά­νε ακόμα και φω­το­γρα­φί­ες και χα­μό­γε­λα με τους νε­ο­να­ζί κα­σι­διά­ρη­δες και παί­ζει ανοι­χτά με το εν­δε­χό­με­νο πρό­κλη­σης πο­λε­μι­κών επει­σο­δί­ων στο Αι­γαίο. Όχι μόνο σφρα­γί­ζει τα σύ­νο­ρα από κοι­νού με ΕΕ και ΝΑΤΟ βά­φο­ντας τα χέρια της με αίμα χι­λιά­δων προ­σφύ­γων… Σή­με­ρα μα­θαί­νου­με ότι δια­θέ­τει και πλέ­ο­να­σμα πυ­ρο­μα­χι­κών, τα οποία που­λά­ει στη Σα­ου­δι­κή Αρα­βία (κα­θε­στώς που εκτε­λεί δια απο­κε­φα­λι­σμού αντι­φρο­νού­ντες), για να τη χρη­σι­μο­ποι­ή­σει σε μια βάρ­βα­ρη αι­μα­το­βαμ­μέ­νη εκ­στρα­τεία, ακόμα και την ώρα που η ΕΕ υπο­χρε­ώ­νε­ται να συ­ζη­τά το εν­δε­χό­με­νο εμπάρ­γκο! Τε­λι­κά κά­ποιες μο­νο­με­ρείς ενέρ­γειες δεν… απει­λούν τη χώρα με κα­τα­στρο­φή, έξοδο από ευρώ και ΕΕ. Τις συ­νη­θί­ζει αυτές τις «μο­νο­μέ­ρειες» η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν δια­φο­ρο­ποιεί­ται από την ΕΕ κάθε φορά που αυτή συ­ζη­τά κά­ποια «δειλά» μέτρα κατά του Ισ­ρα­ήλ, ή όταν παίρ­νει εύ­ση­μα από τη χού­ντα της Αι­γύ­πτου για το ότι απο­τε­λεί την πιο συ­νε­πή υπε­ρα­σπί­στρια των θέ­σε­ών της απέ­να­ντι σε άλλες πιο δύ­σπι­στες ευ­ρω­παϊ­κές κυ­βερ­νή­σεις (που θέ­λουν να δια­τη­ρούν ως φύλλο συκής μια από­στα­ση από τον Σίσι και να εκ­φρά­ζουν έστω μια κά­ποια «ανη­συ­χία για τα αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα στην Αί­γυ­πτο»).

Η άρ­χου­σα τάξη της Ελ­λά­δας διεκ­δι­κεί όλο και πιο επι­θε­τι­κά το κομ­μά­τι που της ανα­λο­γεί στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή πίτα, ενώ ο Αλ. Τσί­πρας επεν­δύ­ει στο να ανα­δει­χθεί η Ελ­λά­δα ως το πλέον ανα­βαθ­μι­σμέ­νο «μα­ντρό­σκυ­λο» της πε­ριο­χής (κα­λύ­πτο­ντας το κενό που προ­κα­λεί στην νο­τια­να­το­λι­κή πτέ­ρυ­γα του ΝΑΤΟ η δια­φο­ρο­ποί­η­ση της Τουρ­κί­ας), σε συ­νερ­γα­σία με τα πιο αδί­στα­κτα και στα­θε­ρά στη­ρίγ­μα­τα της ιμπε­ρια­λι­στι­κής «τάξης» στην πε­ριο­χή: το Ισ­ρα­ήλ, την χού­ντα της Αι­γύ­πτου και τώρα και με το Βα­σί­λειο των Σα­ούντ. Για να διεκ­δι­κή­σουν το μά­ξι­μουμ των συμ­φε­ρό­ντων τους, οι Έλ­λη­νες κα­πι­τα­λι­στές, δεν δι­στά­ζουν να τσα­λα­πα­τή­σουν εκα­τομ­μύ­ρια ερ­γα­ζο­μέ­νων, ανέρ­γων και φτω­χών στην Ελ­λά­δα, να πνί­ξουν πρό­σφυ­γες στη Με­σό­γειο, να δο­λο­φο­νή­σουν αρα­βι­κούς λαούς στη Μέση Ανα­το­λή. Αυτό το σχέ­διο υπη­ρε­τεί η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και ό,τι βρί­σκε­ται στα δεξιά της.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι και τα λαϊκά στρώ­μα­τα στην Ελ­λά­δα δεν έχουν τί­πο­τα να κερ­δί­σουν από τις στρα­το­κρα­τι­κές μπίζ­νες ούτε την έντα­ξη στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια στη Μέση Ανα­το­λή. Επί­σης δεν έχουν να κερ­δί­σουν τί­πο­τε ή από την οποια­δή­πο­τε συμ­μα­χία με τα αντι­δρα­στι­κά κα­θε­στώ­τα της πε­ριο­χής, ή από την ταύ­τι­ση με την φι­λοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κή-εθνι­κι­στι­κή πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης Τσί­πρα, που βρί­σκει στή­ρι­ξη από το αντί­στοι­χο αφή­γη­μα που κα­τα­κλύ­ζει νυ­χθη­με­ρόν τα κα­θε­στω­τι­κά ΜΜΕ όλων των απο­χρώ­σε­ων. Μόνο στέ­ρη­ση πόρων για τις κοι­νω­νι­κές ανά­γκες, εύ­φο­ρο έδα­φος για τους φα­σί­στες και κίν­δυ­νο πο­λέ­μου (που ως εί­θι­σται πλη­ρώ­νουν οι φτω­χοί των εμπλε­κό­με­νων κάθε φορά χωρών) φέρ­νει αυτή η πο­λι­τι­κή.

Η Αρι­στε­ρά πρέ­πει να απα­ντή­σει με πρω­το­βου­λί­ες, εκ­δη­λώ­σεις και δια­δη­λώ­σεις ενά­ντια στον πό­λε­μο, ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­σμό, ενά­ντια τον δικό «μας» εθνι­κι­σμό, που είναι πρό­θυ­μος να στη­ρί­ξει -πο­λι­τι­κά αλλά και υλι­κά- δο­λο­φο­νι­κές εκ­στρα­τεί­ες που δο­λο­φο­νούν μα­ζι­κά τα τα­ξι­κά μας αδέρ­φια στη Μέση Ανα­το­λή.

Πηγή: https://rproject.gr

83

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση