Μια μέρα γεμάτη.. ξύλο για εργαζόμενους, φοιτητές, διαδηλωτές – Επεισόδια σε Γιάννενα και Αθήνα, στο υπουργείο Παιδείας και στο Ειρηνοδικείο

Μια μέρα γεμάτη.. ξύλο για εργαζόμενους, φοιτητές, διαδηλωτές – Επεισόδια σε Γιάννενα και Αθήνα, στο υπουργείο Παιδείας και στο Ειρηνοδικείο

Screen Shot 2017-11-30 at 7.16.48 AMΣε ημέρα ξύλου και χημικών κατά εργαζομένων, φοιτητών και διαμαρτυρόμενων για τους πλειστηριασμούς κατοικιών μπορεί κάλλιστα ν’ αναδειχθεί η σημερινή με τα ΜΑΤ να έχουν δικαίωμα να ζητούν υπερωρίες.

Η αρχή έγινε στα Γιάννενα όπου η κατάσταση εκτραχύνεται μέρα με την ημέρα. Δώδεκα εργαζόμενοι συνελλήφθησαν έξω από το κατάστημα «Market IN» στη διάρκεια της περιφρούρησης της 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει για σήμερα το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων απαιτώντας την επαναπρόσληψη των εργαζομένων της επιχείρησης «πρώην Καρυπίδης». Οι συλλήψεις έγιναν από δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας που είχαν επιστρατευτεί από τα νέα αφεντικά να «χειριστούν καταλλήλως» την απεργιακή περιφρούρηση και τους απεργούς. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Νίκος Έξαρχος, ένα μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, πρόεδροι σωματείων κ.α. Πολλοί από τους εργαζόμενους χτυπήθηκαν ενώ ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από λιποθυμία. Να υπενθυμιστεί ότι δύο εργαζόμενοι της πρώην «Καριπίδης» συνελλήφθησαν την Κυριακή στα σπίτια τους και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο μετά από καταγγελίες της νέας εργοδοσίας.

Λίγη ώρα αργότερα, με δακρυγόνα αντιμετώπισαν τα ΜΑΤ φοιτητές και εργαζομένους στις φοιτητικές εστίες οι οποίοι διαμαρτύρονταν έξω από το υπουργείο Παιδείας για την διάλυση που επικρατεί στις εστίες, με τους πρώτους να ζητούν βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις εστίες και τους δεύτερους τερματισμό της εργασιακής αβεβαιότητας. Συγκεκριμένα οι φοιτητές που διαμένουν στις Φοιτητικές Εστίες του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ, αλλά και της ΑΣΟΕΕ, μαζί με τους εργαζόμενους στις εστίες, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων, την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Εστιών ΕΜΠ, την Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΑΣΠΑΙΤΕ και το Σύλλογο ΕΤΕΠ ΕΜΠ κατήγγειλαν την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση που επικρατεί στις λίγες και ανεπαρκείς εστίες της χώρας με τη σίτιση να έχει διακοπεί, ενώ από σήμερα δεν υπάρχει πρόσβαση σε ζεστό νερό, αλλά και θέρμανση.

Στο αίτημά τους να συναντηθούν με κάποιον υπεύθυνο από το υπουργείο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να επιτεθούν με χημικά και ασπίδες, απωθώντας τους φοιτητές και τους εργαζόμενους από την είσοδο του υπουργείου. Τελικά, οι πύλες του υπουργείου Παιδείας άνοιξαν για να μπουν οι διαδηλωτές στον προαύλιο χώρο, ενώ αντιπροσωπεία των φοιτητών συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Αγγελόπουλο. Οι φοιτητές επανέλαβαν τα αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων είναι να συνεχιστεί η δωρεάν σίτιση όλων των οικοτρόφων και να εξασφαλιστεί η επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των εστιών, όπου, ας υπενθυμιστεί, διαμένουν φοιτητές των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος ενοικίασης σπιτιού για τα παιδιά τους.

Η ημέρα έκλεισε με τα χημικά που, και πάλι ΜΑΤ, έριξαν, όπως καταγγέλεται, μέσα σε κλειστό χώρο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών επί της οδού Λουκάρεως. Ομάδα πολιτών προσπάθησε να ματαιώσει τον δημόσιο πλειστηριασμό, απαγορεύοντας στον κόσμο να εισέλθει στην αίθουσα.Σημειώθηκαν συμπλοκές ενώ οι αστυνομικοί που βρίσκονται στο κτίριο προχώρησαν στη χρήση χημικών.

Προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι πλειστηριασμοί, στο κτίριο του Ειρηνοδικείου βρίσκονται από νωρίς το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ, που είχαν αποκλείσει αποκλείσει την αίθουσα του δικαστηρίου και δεν επέτρεπαν στα μέλη του κινήματος «δεν πληρώνω», τις άλλες συλλογικότητες κατά των πλειστηριασμών, τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας και στα μέλη του ΠΑΜΕ να μπουν στο κτίριο.

Υπάρχουν και άλλα περιστατικά ξύλου σήμερα, σε Θεσσαλονίκη έξω από γραφείο όπου γίνονταν πλειστηριασμοί, σ διαμαρτυρία της ΠΟΕΔΗΝ στην Αθήνα κλπ. Αλλά επισκιάστηκαν από τα προαναφερόμενα.

Πηγή: http://www.toperiodiko.gr

620

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση