Ένα χρόνο μετά οι οικογένειες των νεκρών της Μόριας αναζητούν απαντήσεις…

Ένα χρόνο μετά οι οικογένειες των νεκρών της Μόριας αναζητούν απαντήσεις…

1Αυτές τις μέρες πέρσι τρεις άνθρωποι πέθαναν στον ύπνο τους μέσα στο κολαστήριο της Μόριας. Ένα χρόνο μετά οι οικογένειές τους αναζητούν απαντήσεις καθώς ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο τους. Παρόλο που μετά από διαμαρτυρίες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης προχώρησε σε σχηματισμό δικογραφίας για τους θανάτους των Εlgamal Ahmed, Mustafa Mustafa και Jat Wares Ali ηλικίας 20, 22 και 46 χρόνων μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι ιατροδικαστικές εκθέσεις προκειμένου να προχωρήσει η Εισαγγελική έρευνα.
Θυμίζω ότι και οι τρεις άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στις σκηνές καλοκαιρινού τύπου που διέμεναν. Τα χιόνια είχαν καλύψει τις σκηνές καθώς δεν είχε ληφθεί καμιά απολύτως μέριμνα για το ξεχειμώνιασμα των ανθρώπων αυτών. Μάλιστα ο ένας εκ των τριών θανόντων ο Μουσταφά είχε στείλει φωτογραφία στην αδερφή του και της είχε γράψει σε μήνυμα: «Το κρύο με τσάκισε»! Το πιστοποιητικό θανάτου που συνέταξε μετά τη νεκροψία- νεκροτομή ο ιατροδικαστής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ανέφερε ότι η αιτία θανάτου είναι «απροσδιόριστη, εν αναμονή της τοξικολογικής και ιστολογικής διερευνήσεως». Τον Δεκέμβρη που μας πέρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Κοντονής έκανε γνωστό στη Βουλή μετά από ερώτηση που δέχτηκε ότι τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων έχουν βγει ωστόσο δεν ανακοίνωσε το περιεχόμενο τους. Ούτε επίσης εξήγησε γιατί ο ιατροδικαστής δεν έχει εκδώσει ακόμα τις εκθέσεις του αν και έχει περάσει ένας χρόνος.
Μετά τα τραγικά περιστατικά των θανάτων αυτών πέρσι γράφαμε ότι υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες αμέλειας γιατί δεν έκαναν τις απαραίτητες προετοιμασίες για τον χειμώνα που έρχονταν. Ποιοι λοιπόν φοβούνται τις εκθέσεις αυτές και κωλυσιεργούν την έρευνα της δικαιοσύνης; Γιατί ο υπουργός Κοντονής αν και έχει στα χέρια του τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εκθέσεων που αποκαλύπτουν αν αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν από αναθυμιάσεις μονοξειδίου του άνθρακα ή όχι δεν τα ανακοινώνει; Ποιους θέλει να καλύψει προκειμένου να μην τους αποδοθούν οι ευθύνες για τους θανάτους;
Οι άνθρωποι που ξεψύχησαν πέρσι στη Μόρια δεν είναι αριθμοί σε μια θλιβερή στατιστική. Είναι άνθρωποι όπως όλοι μας. Άνθρωποι που έφυγαν κυνηγημένοι από τις χώρες τους με την ελπίδα να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Βρήκαν όμως τον θάνατο μέσα σε μια παγωμένη σκηνή στο στρατόπεδο της Μόριας καθώς εγκλωβίστηκαν σ έναν τόπο παρά τη θέληση τους μέσα σε απάνθρωπες και άθλιες συνθήκες. Αυτοί που ήταν υπεύθυνοι για τις ζωές των ανθρώπων αυτών και κατέχουν υψηλούς θώκους έχουν ποινικές ευθύνες και πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Πηγή: fb Θράσος Αβράαμ

54

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση