Συγγνώμη Φιλαράκι, Αλλά Δεν Ήξερα ότι Πρέπει να Φοράω Ζιβάγκο για να Είμαι Φεμινίστρια

Συγγνώμη Φιλαράκι, Αλλά Δεν Ήξερα ότι Πρέπει να Φοράω Ζιβάγκο για να Είμαι Φεμινίστρια

Screenshot_19Ο κόσμος παραμένει ένα προβληματικό μέρος για τις γυναίκες. Πάρε για παράδειγμα τους Έλληνες «αρθρογράφους».

εν έχουν περάσει ούτε δυο μήνες από την ημέρα που το κοινό μυστικό του Hollywood σταμάτησε να είναι μυστικό. Το #Metoo, το κίνημα εκείνο που αναζωπυρώθηκε με τις αποκαλύψεις των New York Timesγια τον μεγαλοπαραγωγό της βιομηχανίας του κινηματογράφου και συνιδρυτή της πασίγνωστης εταιρίας Miramax, Harvey Weinstein, στα τέλη του Οκτώβρη του 2017, έκανε τον «φεμινισμό», τη λέξη της περσινής χρονιάς.

Πριν δυο μήνες, δυστυχώς έγραφα πως το #Metoo είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή, όμως δεν αρκεί για να κάνουμε τη γη ένα καλύτερο μέρος για τις γυναίκες. Όχι, προφανώς και δεν είμαι ο μάντης Κάλχας, όμως δεν χρειάζεται στ’ αλήθεια ιδιαίτερη διορατικότητα για να σκεφτεί κάποιος πως η πατριαρχία θα συνεχίζει να υπάρχει και μαζί της θα συνεχίσουν να επιβιώνουν όλα τα δεινά που προκαλεί. Ο σεξισμός είναι τόσο βαθιά ριζωμένος -και θεσμοθετημένος από την ίδια την Πολιτεία ορισμένες φορές- που αναπόφευκτα σκέφτεσαι πως ίσως η γενιά μου δεν θα δει την έμφυλη ανισότητα να εξαφανίζεται πλήρως.

Λίγες ημέρες πριν παρακολουθήσαμε, στις Χρυσές Σφαίρες (Golden Globes), τις γυναίκες που συμμετέχουν στη βιομηχανία του κινηματογράφου να φορούν όλες (εκτός από τρεις) μαύρα ρούχα για να δείξουν τη συμπαράστασή τους στο κίνημα Time’s up. Την ίδια επιλογή στο μαύρο χρώμα έκαναν και οι άνδρες που έλαβαν μέρος. Στην ουσία ήταν μια προσπάθεια να διαμαρτυρηθούν για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο Hollywood και να στηρίξουν τις γυναίκες-θύματα βιασμού/κακοποίησης/σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ενδεχομένως να ήταν μια ανούσια ή υποκριτική στάση σε συνέχεια του #Metoo. Βλέποντας όμως τη μεγάλη εικόνα και το αντίκτυπό της, το πρόσημο των αποτελεσμάτων ήταν μάλλον θετικό. Ζούμε ακόμη σε αυτήν τη φούσκα που θέλει τον κόσμο του θεάματος να είναι ακόμη κυρίαρχος και επιδραστικός στους νέους ανθρώπους. Οι ηθοποιοί του Hollywood, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι ακόμη πρότυπα για έφηβους και ενήλικες, ενώ εκδηλώσεις όπως αυτή παρακολουθούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Καλώς ή κακώς -μάλλον το δεύτερο- το star system υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει.

216

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση