Σούζαν Άντονυ (Susan B. Anthony) σταθερή και ακούραστη αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών

Σούζαν Άντονυ (Susan B. Anthony) σταθερή και ακούραστη αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών

Screenshot_2

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, η Σούζαν Άντονυ , υπήρξε σταθερή και ακούραστη αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών. Ήταν από τις πρώτες γυναίκες που αγωνίστηκαν για το δικαίωμα της γυναικείας ψήφου, ενώ ανέπτυξε πολλά από τα φεμινιστικά θέματα.

Η Susan Brownell Anthony ήταν το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά των Daniel και Lucy Read Anthony. Γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1820 στην πόλη Άνταμς της Μασαχουσέτης, σύντομα όμως η οικογένεια μετακόμισε στο Βάτενβιλ, λίγο έξω απ’ τη Νέα Υόρκη, όπου ο πατέρας της δημιούργησε βιοτεχνία παραγωγής βαμβακερών ρούχων.

Η οικογενειακή επιχείρησε άνθησε για περίπου μια δεκαετία, όμως κατά τη δεκαετία του ’30 παρουσιάστηκαν προβλήματα και κήρυξε πτώχευση. Η Σούζαν Άντονυ έπρεπε να λοιπόν να υποστηρίξει τον εαυτό της και την οικογένειά της. Χρησιμοποιώντας την καλή εκπαίδευση που είχε λάβει, έπιασε δουλειά ως δασκάλα το 1939 στο Νιου Ροσέλ της Νέας Υόρκης, ενώ το 1946 έγινε διευθύντρια της Ακαδημίας του Canajoharie.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Canajoharie εργάστηκε στην οργάνωση Daughters of Temperance, η οποία επικεντρώνονταν σε θέματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, κακοποίησής τους και άλλα φεμινιστικά θέματα.

Έτσι από το 1949 και μετά αρχίζει η ενασχόλησή της με τον κοινωνικό ακτιβισμό με ιδιαίτερα πλούσια δράση σε όλους τους τομείς της φεμινιστικής δράσης. Δύο χρόνια αργότερα γνωρίζει την Elizabeth Cady Stanton αγωνίστρια στο αντι-ρατσιστικό κατά της σκλαβιάς κίνημα της εποχής. Οι δύο γυναίκες ερωτεύτηκαν από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους, ενώ η βιογράφος Kathleen Barry, γράφει ότι «οι δύο γυναίκες ήταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και δεμένα λεσβιακά ζευγάρια του 19ου αιώνα. Οι δύο γυναίκες έζησαν μαζί, ενώ η Άντονυ έγινε ουσιαστικά μέλος της οικογένειας Στάντον.

Το 1862 γνωρίζει και συνεργάζεται με την δυναμική ακτιβίστρια και ενθουσιώδη ομιλήτρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Άννα Ντίκινσον. Οι δύο γυναίκες συνεργάζονται, ενώ η σχέση μεταξύ τους γίνεται και ερωτική.

Μέχρι τα 86 της χρόνια εργάστηκε στα φεμινιστικά ζητήματα, ενώ ένα από τα συνθήματα που διαπέρασε τη δράση της είναι «Δεν δικαιούμαστε να αποτύχουμε». Πεθαίνει στις 13 Μαρτίου του 1906, από καρδιακή προσβολή.

Βιβλιογραφία

– Barry, Kathleen. Susan B. Anthony: A Biography of a Singular Feminist. New York: New York University Press, 1988.
– DuBois, Ellen Carol, ed. The Elizabeth Cady Stanton-Susan B. Anthony Reader: Correspondence, Writings, Speeches. Rev. ed. Boston: Northeastern University Press, 1992.
– Faderman, Lillian. To Believe in Women. New York: Houghton Mifflin, 1999.
– Pellauer, Mary D. Toward a Tradition of Feminist Theology: The Religious Social Thought of Elizabeth Cady Stanton, Susan B. Anthony, and Anna Howard Shaw. Brooklyn: Carlson
Publishing, Inc., 1991.

© T-zine.gr με πληροφορίες από Πολύχρωμο Πλανήτη και Glbtq.Com

342

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση