Χανιά: Για την αντιφασιστική γιορτή υποδοχής των μαθημάτων για τα παιδιά αλβανικών οικογενειών

Χανιά: Για την αντιφασιστική γιορτή υποδοχής των μαθημάτων για τα παιδιά αλβανικών οικογενειών

1Το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νομό Χανίων μικρές ομάδες φασιστών και ρατσιστών προσπάθησαν να βγουν στο προσκήνιο, μέσα από συλλόγους γονέων που επιθυμούσαν να μπλοκάρουν το αυτονόητο δικαίωμα των μαθητών με αλβανική οικογενειακή καταγωγή να μαθαίνουν παράλληλα τη μητρική τους γλώσσα.

Στη Χρυσοπηγή Χανίων, η ομάδα των φασιστών που βρισκόταν σε συνεννόηση με χρυσαυγήτες, ηττήθηκε καθώς η συνέλευση των μαθητών του σχολείου και ο σύλλογος των καθηγητών δεν δέχτηκαν να υποχωρήσουν στις απειλές και τις προβοκάτσιες των ρατσιστών.

Άμεση ήταν και η αντίδραση αντιφασιστών, όπως και εργατικών συνδικάτων όλων των πολιτικών χώρων με αποτέλεσμα η γιορτή υποδοχής και έναρξης των μαθημάτων στο συγκεκριμένο σχολείο να γίνει με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων και τους φασίστες στις τρύπες τους.

Τη γιορτή υποδοχής των παιδιών ενάντια στους φασίστες, στήριξαν πολλοί άνθρωποι ενώ από οργανωμένους χώρους ήταν εκεί η Αλβανική Κοινότητα, εργατικά σωματεία όπως ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων, ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εργατικά σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, τα σωματεία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οικοδόμων, εργαζομένων στα τρόφιμα και ποτά, συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Χανίων όπως και αναρχικοί/ αντιεξουσιαστές.

Οι προκλήσεις από ρατσιστικούς κύκλους συνεχίζονται, καθώς και στην Παλαιόχωρα επιχειρούν το μπλοκάρισμα των μαθημάτων αλβανικών, ενώ στο σχολείο στην Χρυσοπηγή, το βράδυ πριν τη γιορτή, φασίστες έβαλαν φωτιά και λουκέτα που απομακρύνθηκαν άμεσα από το σχολείο. Μέρες μετά τη γιορτή υποδοχής κάποιοι φασίστες (προφανώς με πλήρη άγνοια κινδύνου) τόλμησαν να εκτοξεύσουν απειλές.

Το ότι αρκετοί θεσμοί και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησαν και πήραν τελικά θέση υπέρ της γιορτής υποδοχής ήταν αποκλειστικά αποτέλεσμα της μεγάλης αντίδρασης από το αντιφασιστικό κίνημα και τον κόσμο των κινημάτων και των συνδικάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποια μέλη αυτών των χώρων επιχείρησαν τις πρώτες μέρες από τη μια να βγάζουν αντιρατσιστικές ανακοινώσεις και από την άλλη να στρογγυλεύουν αρχικά την κατάσταση υποχωρώντας στις φασιστικές προκλήσεις εναντίον των παιδιών μεταναστών.

Οι εξελίξεις στην Κρήτη δείχνουν ότι ακόμα και τα αυτονόητα, όπως τα δικαιώματα των παιδιών των μεταναστευτικών οικογενειών είναι ζήτημα πολλών αγώνων ακόμα. Αγώνων από τα κάτω στους χώρους της δουλειάς και στις γειτονιές. Το παράδειγμα της Χρυσοπηγής ήταν μια περίπτωση αντιφασιστικής και εργατικής ενότητας, όπως και της αποφασιστικότητας μιας μεταναστευτικής κοινότητας. Θα πρέπει οι μετανάστες και οι μετανάστριες μαζί με τους αντιφασίστριες και τις αντιφασίστες να βρίσκονται σε επιφυλακή απέναντι στους τρόπους που οι νεοναζί θα επιχειρούν να κινητοποιούν πρόθυμους ρατσιστές. Τίποτα δε χαρίζεται. Δουλειά των κρατικών εκπρόσωπων είναι στα λόγια να μιλάνε με ευκολία για δικαιώματα και αντιρατσισμό και στην πράξη να φυλακίζουν πρόσφυγες, να συλλαμβάνουν αντιφασίστες, να καλύπτουν αυτούς που καίνε καταλήψεις και βεβηλώνουν τα μνημεία του Ολοκαυτώματος, να χαριεντίζονται με χρυσαυγήτες και ρατσιστές στο Καστελόριζο στο όνομα της εθνικής ενότητας. Αν κάποιοι νομίζουν ότι αυτά τα ζητήματα είναι δευτερεύοντα και δεν θεωρούν τον εαυτό τους κομμάτι μιας κοινωνικής απάντησης στο φασισμό όταν επιτίθεται στις μεταναστευτικές κοινότητες, θα συνεχίσουν να βρίσκονται προ εκπλήξεων όταν το φίδι θα εμφανίζεται απότομα και στη δική τους πόρτα.

Υ.Γ. Οι μόνοι φασίστες που πλησίασαν το χώρο ήταν κάποιο γνωστοί νεοναζί της ασφάλειας Χανίων…
και αυτοί από απόσταση.

Ένας αντιφασίστας συμμετέχοντας

Στις φωτογραφίες: Μέλη του συγκροτήματος των yar aman υποδέχονται τα παιδιά με αλβανικά και ελληνικά τραγούδια.

Πηγή: https://mpalothia.net

145

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση