Εργοδοτικά καψώνια

Εργοδοτικά καψώνια

Picture2Πέρυσι τέτοια εποχή οι εργάτριες και εργάτες της ΣΚΟΤ Α.Ε. απεργούσαν ενάντια στη μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας | Βασίλης Μαθιουδάκης

Συντάκτης: Α. Τζιαντζή

Πρώτα εκείνος είπε δουλέψτε εντατικά, έχουμε πολλή δουλειά. Μετά είπε δεν έχω δουλειά, κλείνουμε. Μετά επέβαλε εκ περιτροπής εργασία, τρία μεροκάματα τον μήνα.

Εκείνες έκαναν απεργία διεκδικώντας ανθρώπινους μισθούς. Μετά εκείνος είπε επιστρέψτε στη δουλειά. Μετά είπε δεν σας πληρώνω.

Μετά εκείνες έκαναν καταγγελίες για να πληρωθούν. Μετά είπε ξαναρχίζει η εκ περιτροπής εργασία.

Μετά είπε όχι, δουλεύετε κανονικά. Μετά είπε άλλαξα γνώμη, ξεκινάω απολύσεις. Μετά εκείνες έκαναν απεργία. Mετά εκείνος είπε παίρνω πίσω τις απολύσεις.

Μετά από αγώνα του σωματείου συμφώνησαν να δουλεύουν 12-15 μεροκάματα τον μήνα.

Μετά είπε όχι, δεν έχει δουλειά και εξαφάνισε τα καινούργια μηχανήματα. Μετά κλείδωσε το εργοστάσιο και τις ανάγκασε να κάθονται στο προαύλιο χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτα ούτε σε πόσιμο νερό… Αυτά ακριβώς. Τίποτα άλλο.

Το καλτ βίντεο με τον παράγοντα του Εδεσσαϊκού θυμίζουν όσα εξωφρενικά συμβαίνουν εδώ και δύο χρόνια στη βιομηχανία χημικών ειδών Skοt στη Μάνδρα Αττικής. Δεν εξηγείται αλλιώς η ασυνάρτητη συμπεριφορά του εργοδότη Δ. Κεραμίδα, που επιβάλλει σκοτσέζικο ντους στο προσωπικό, με καψώνια που θυμίζουν τσιφλικά των αρχών του περασμένου αιώνα.

Σκοπός του, όπως δηλώνει δημόσια, «να ξεμπερδεύει με το σωματείο», εξαναγκάζοντας τα μέλη του μαχητικού επιχειρησιακού σωματείου της Skot να παραιτηθούν.

Σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας βρέθηκαν την Παρασκευή εκπρόσωποι του σωματείου, του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Ο εργοδότης ήταν απών, ενώ ο δικηγόρος του δεν έδωσε καμία λογική εξήγηση για όσα συμβαίνουν.

Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ εργοδοτικής αυθαιρεσίας ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα: «Ξαφνικά, ενώ βρισκόμασταν εντός ωραρίου εργασίας, μας ζητήθηκε από τη Διοίκηση να εξέλθουμε από τον εσωτερικό χώρο του εργοστασίου. Στη συνέχεια ο εργοδότης κλείδωσε όλες τις πόρτες, με αποτέλεσμα όλοι οι εργαζόμενοι να μείνουμε στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου μέχρι τη λήξη του ωραρίου», καταγγέλλει το σωματείο.

Ενα ιδιόμορφο λοκ-άουτ

Οπως είπε στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του σωματείου Γρηγορία Ρόκα, ο εργοδότης επέβαλε ένα ιδιόμορφο λοκ-άουτ, κλειδώνοντας το προσωπικό στην αυλή, απαγορεύοντας την πρόσβαση στους χώρους παραγωγής και στους κοινόχρηστους χώρους – τις τουαλέτες, τον ψύκτη νερού κ.λπ..

Αντιδρώντας αμέσως στην κατάφωρη παραβίαση της αξιοπρέπειάς τους και των στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, οι εργαζόμενοι ζήτησαν τη διενέργεια ελέγχων από τους επιθεωρητές Εργασίας.

«Είναι απαράδεκτο και ακραίο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης για το καψώνι, που ακόμα συνεχίζεται.

«Ενημέρωσα τον δικηγόρο της εταιρείας ότι θα γίνουν νέοι έλεγχοι. Επιπλέον έχουμε λάβει υπόμνημα σχετικά με ενέργειες της εταιρείας, που θα αποστείλουμε στην Αρχή για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος, στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη. Εχουμε ενδείξεις ότι συμβαίνουν πράγματα που οφείλουν να διερευνηθούν» καταλήγει.

Είναι η τρίτη εταιρεία που μπαίνει στο μικροσκόπιο της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, μετά την ΕΛΠΑ και τη μεταλλοβιομηχανία Spider στα Ιωάννινα.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του εργοδότη γεννά υποψίες για δόλιες πρακτικές.

«Ισχυρίζεται ότι έχασε το συμβόλαιο με τον μεγαλύτερο πελάτη του, τον Σαράντη, γι’ αυτό δεν έχει δουλειά. Εμείς, όμως, έχουμε δει διαφορετικά πράγματα. Αποθήκευε υλικά σε αποθήκες για να τα χρησιμοποιήσει αφού φύγουμε. Πρόσφατα εξαφάνισε καινούργιο μηχάνημα που είχε πολλή δουλειά», λένε στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την εταιρεία Skot, θα διερευνηθούν οι σχέσεις της με τον μεγάλο όμιλο καλλυντικών και προϊόντων οικιακής χρήσης Γρ. Σαράντη.

Πηγή:http://www.efsyn.gr/

42

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση