Όχι στις επεμβάσεις στη Συρία – Καμιά ελληνική συμμετοχή ή διευκόλυνση στο ΝΑΤΟ

Όχι στις επεμβάσεις στη Συρία – Καμιά ελληνική συμμετοχή ή διευκόλυνση στο ΝΑΤΟ

Screen Shot 2018-04-16 at 4.58.21 PMΤρίτη 17 Απρίλη – Συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 7:00μμ και αντιπολεμική διαδήλωση
Τελικά ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στο έδαφος της Συρίας και η ανταλλαγή στρατιωτικών απειλών προς το παρόν δεν  κατέληξε σε γενικευμένη πολεμική σύρραξη. Οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη  έκριναν ότι δεν έφτασε ακόμα η ώρα για να λύσουν τις διαφορές τους «μια και καλή» και οι βομβαρδισμοί ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας αποδείχθηκε ότι έγιναν σε συνεννόηση με τη Ρωσία (και τον Άσαντ), στα πλαίσια της διαδραματιζόμενης επί 7 χρόνια «ένοπλης διπλωματίας» , πάνω στα ερείπια και τα κόκκαλα του συριακού λαού. Επιπλέον αξιοποίησαν το περίσσευμα και  τεστάρισαν την αποτελεσματικότητα των οπλικών συστημάτων τους , κάνοντας «ζέσταμα» για τις επόμενες, πιο αποφασιστικές , μάχες. Καθώς είναι βέβαιο ότι ο αμερικανορωσικός κι ευρύτερα ο διεθνής ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών κλιμακώνεται στο έδαφος της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η σημερινή «ειρήνη» προετοιμάζει τον επόμενο πόλεμο. Η μάχη για τις σφαίρες επιρροής μεταξύ «Δύσης» και «Ανατολής» έχουν μετατρέψει την Μέση Ανατολή σε νεκροταφείο και την Ανατολική Μεσόγειο σε μπαρουταποθήκη και ,περίπου νομοτελειακά , φέρνουν όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης.
Το δράμα του συριακού λαού δεν έχει τελειωμό. Το 2011 η συριακή λαϊκή πλειοψηφία εξεγέρθηκε δίκαια ενάντια στην καταπίεση του δικτάτορα Άσαντ, πιάνοντας το νήμα των αραβικών εξεγέρσεων. Τα  αιτήματα των Σύριων εξεγερμένων αφορούσαν το βιοτικό τους επίπεδο και τη δημοκρατία. Ο Άσαντ απάντησε με δολοφονική καταστολή. Αυτή ήταν και η αφορμή για να εμπλακούν ο δυτικός ιμπεριαλισμός, η Ρωσία, περιφερειακές δυνάμεις (Ιράν, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ , Κατάρ κ.ά.) και το ISIS, οδηγώντας στο πνίξιμο της εξέγερσης από μια «πολλαπλή αντεπανάσταση». Η αρχική εξέγερση εκφυλίστηκε σε έναν πολύχρονο αιματηρό εμφύλιο όπου μια σειρά χώρες πολεμούσαν αυτοπροσώπως ή δια αντιπροσώπων. Αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας (23 εκατομμύρια το 2011) να έχει πάρει το δρόμο της προσφυγιάς.Η τελευταία πράξη του δράματος ήταν η προδοσία των Κούρδων από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία και η επίθεση της Τουρκίας εναντίον τους. Σήμερα οι καπιταλιστικοί και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κλιμακώνονται, επιφυλάσσοντας νέους βομβαρδισμούς, νέα βάσανα, νέα ερείπια, νέο θάνατο και προσφυγιά για τον συριακό λαό, αλλά και για την ανθρωπότητα συνολικά.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!
Η αμερικανική-δυτική επέμβαση δεν έχει καμία βάση νομιμοποίησης. Οι δικτάτορες δεν ανατρέπονται από τους αυτόκλητους σωτήρες της «πολιτισμένης Δύσης» με βόμβες, αλλά από τους λαούς τους με εξεγέρσεις. Η επίθεση του Άσαντ με χημικά όπλα, που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί, είναι πρόσχημα – άλλωστε οι ΗΠΑ διατηρούν και στα χημικά όπλα την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία. Η προηγούμενη φορά που έγινε «απελευθερωτικός πόλεμος» με αφορμή τα χημικά, ήταν η δυτική επέμβαση στο Ιράκ το 2003.Κατέληξε σε εκατομμύρια νεκρούς, σε μια χώρα διαλυμένη, στη δημιουργία του ISIS και έναν εμφύλιο πόλεμο που ακόμα σιγοκαίει.
Οι κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα παρείχαν και παρέχουν στήριξη σε αυτόν τον βρώμικο πόλεμο, παραχωρώντας το Αιγαίο, τα στρατόπεδα και τη βάση της Σούδας στις ΗΠΑ, δηλώνοντας στην πραγματικότητα πρόθυμοι να σπείρουν τον θάνατο πάνω στους φτωχούς και τα παιδιά της Συρίας. Αυτό και μόνο αρκεί  για μας βγάλει στους δρόμους. Όμως, η σημερινή κυβέρνηση συνεισφέρει στην ανάφλεξη της Ανατολικής Μεσογείου με πολλούς τρόπους. Προχωρά σε νέες εξοπλιστικές δαπάνες δισεκατομμυρίων την ώρα ο λαός στενάζει από τα Μνημόνια. Διεκδικεί ίδρυση νέων ή επέκταση παλιών νατοϊκών βάσεων.Στηρίζει στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ. Ταυτόχρονα,ενώ συνεργάζεται με την Τουρκία στον φονικό αποκλεισμό των προσφυγικών ροών, έχει εξαπολύσει ένα αντιτουρκικό εθνικιστικό ντελίριο,αυξάνοντας τις πιθανότητες σύρραξης από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, με έπαθλο τα κοιτάσματα και τους αγωγούς της Μεσογείου.
Στην Ελλάδα η εθνικιστική προπαγάνδα έχει καταφέρει να βαφτίσει το άσπρο μαύρο. Τα ΜΜΕ διασπείρουν με ευκολία φασιστικές δηλώσεις τύπου Πάγκαλου («τούρκος καλός μόνο νεκρός»), διψούν για θανατηφόρες αερομαχίες, όπως φάνηκε με το πρόσφατο ατύχημα με το Μιράζ 2000-5 στη Σκύρο και διογκώνουν την τουρκική επιθετικότητα. Αλλά αποσιωπούν την αντίστοιχη ελληνική.Όπως ότι οι ελληνικές αρχές από το καλοκαίρι του 2017 έχουν ανοίξει πυρ τρεις φορές απέναντι σε τουρκικά πλοία και ελικόπτερα, παίζοντας με τη φωτιά.Ή ότι όλων των τελευταίων ελληνοτουρκικών επεισοδίων προηγούνται συνήθως προκλητικές δηλώσεις ελλήνων υπουργών (Καμμένος, Κοτζιάς κ.α.) και προβοκατόρικες, χωρίς νόημα, «επισκέψεις» τους σε διάφορα βράχια του Αιγαίου που αμφισβητεί η Τουρκία (Ίμια, Οινούσσες κ.α.), κάποτε παρέα με τους νεοναζί της ΧΑ (νήσος Ρω). Έτσι, και τα δυο κράτη ρίχνουν λάδι σε μια επικίνδυνη φωτιά, διεκδικώντας μεγαλύτερες σφαίρες κυριαρχίας (χωρικά ύδατα, ΑΟΖ) από τις κοινώς συμφωνημένες. Η απειλή να εξαπλωθεί η εικόνα διάλυσης της Μ. Ανατολής και εδώ είναι ορατή, ιδιαίτερα στο φόντο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών που έχουν διαμορφωθεί (Ελλάδα-ΗΠΑ, Τουρκία-Ρωσία).
Οι πάγιοι ανταγωνισμοί μεγάλων και μικρών δυνάμεων στην περιοχή μας εγκυμονούν όλο και μεγαλύτερα επεισόδια κρίσης, κάποιο από τα οποία μπορεί να έχει μοιραία έκβαση. Ο μόνος πόλεμος που έχουμε να στηρίξουμε εμείς είναι αυτός ενάντια στα Μνημόνια, τον αντιτουρκισμό, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό, που προπαγανδίζουν τα ΜΜΕ και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα. Για να εξασφαλίσουμε πάση θυσία την ειρήνη, και την αποτροπή ενός νέου μακελειού που θα πληρώσουν οι λαοί για τα συμφέροντα των δυναστών και των εκμεταλλευτών τους.
Όχι στις επεμβάσεις στη Συρία, καμία ελληνική διευκόλυνση/συμμετοχή-έξω τώρα όλοι οι στρατοί από τη χώρα.
Να κλείσουν όλες οι νατοϊκές βάσεις – απόσυρση όλων των ελληνικών στρατευμάτων από το εξωτερικό
Να διαλυθεί η συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου, καμία μονομερής ενέργεια σε Αιγαίο και Μεσόγειο
Ανοιχτά σύνορα, άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες, κατάργηση της συμφωνίας Τουρκίας-Ελλάδας-ΕΕ
Λεφτά για κοινωνικές δαπάνες και δουλειές, όχι για εξοπλισμούς και στρατόπεδα συγκέντρωσης

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

307

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση