Απλώς «ακραίες φωνές» οι ακροδεξιοί τραμπούκοι

Απλώς «ακραίες φωνές» οι ακροδεξιοί τραμπούκοι

1Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου δεν καταδίκασαν τη βίαιη επίθεση εναντίον των προσφύγων της πλατείας Σαπφούς. Ο δεύτερος μάλιστα, τη δικαιολόγησε! | EUROKINISSI

Ούτε λέξη δεν βρήκαν ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου για να καταδικάσουν τη βίαιη επίθεση ακροδεξιών εναντίον των προσφύγων της πλατείας Σαπφούς, αποφεύγοντας ακόμα και να ονομάσουν τους επιτιθέμενους, κάνοντας γενικά λόγο για… «ακραίες ομάδες».

Την ίδια στιγμή, παρέχουν πλήρη πολιτική κάλυψη στην ξενοφοβική βία, επιχειρώντας να δικαιολογήσουν φαινόμενα αυτοδικίας εκ μέρους, υποτίθεται, «αγανακτισμένων πολιτών», όρος με τον οποίο επιχειρείται να καλυφθεί ιστορικά στην Ελλάδα η δολοφονική δράση ταγμάτων εφόδου και άλλων ακροδεξιών ομάδων κρούσης.

«Με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, η Ελλάδα θυμίζει ανοχύρωτη χώρα. Τα επεισόδια στη Μυτιλήνη δυστυχώς επιβεβαιώνουν τους φόβους μας, διογκώνουν το αίσθημα απώλειας της δημόσιας ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και πλήττουν τη διεθνή εικόνα της χώρας. Καλούμε την κυβέρνηση να εγγυηθεί τη δημόσια τάξη, να διαχειριστεί επιτέλους αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα με άμεσο διαχωρισμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών και να επιβάλει τη νομιμότητα σε όλους τους τομείς, χωρίς να αφήνει περιθώρια δράσης σε ακραίες ομάδες» σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ακόμα πιο ακραία η δήλωση του τοπικού βουλευτή και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά, που δικαιολογεί πλήρως την επίθεση, ενώ εγκαλεί την κυβέρνηση όχι επειδή δεν αντιμετώπισε αποτελεσματικά τη ναζιστική απειλή και την ξενοφοβική βία, αλλά επειδή δεν… είχε σχέδιο στο μεταναστευτικό.

Είναι γνωστά βέβαια τα αδιέξοδα σχέδια βίαιης αποτροπής, επαναπροωθήσεων και εγκλεισμού της κυβέρνησης Σαμαρά, που φυσικά δεν έφεραν κανένα άλλο αποτέλεσμα εκτός από την άνοδο της Χρυσής Αυγής, της ξενοφοβικής βίας και του ρατσισμού.

«Η συνεχιζόμενη απραξία όχι μόνο γεννά στους πολίτες την ανάγκη να “πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους”, αλλά δημιουργεί πρόσφορο έδαφος, ώστε να ακούγονται και ακραίες φωνές. […] Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της Μυτιλήνης έζησαν πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη και οργανωμένη κοινωνία. Βιώνουν τη διαχρονική αδιαφορία της κυβέρνησης και την αδυναμία της αυτοδιοίκησης να αποκαταστήσουν την τάξη και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Από το 2015 έως σήμερα δεν υπήρξε ένα συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος παρά μόνο πολιτικές που άφησαν τη χώρα ανοχύρωτη και τους πολίτες απροστάτευτους».

«Να τιμωρηθούν παραδειγματικά»

Στον αντίποδα βρίσκεται η ανακοίνωση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου ζητά να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ακροδεξιοί τραμπούκοι της επίθεσης. «[…] δεν ήταν μια “αναμενόμενη ενέργεια”, αποτέλεσμα της δυσφορίας, ή της ενόχλησης ή ακόμα, ίσως, και του θυμού που μέρος των συμπολιτών μας αισθάνεται με την παρουσία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. [Ηταν] μια καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη δολοφονική ενέργεια, από συγκεκριμένες ομάδες ακροδεξιών, παρακρατικών εγκληματιών και αλήτικων στοιχείων, που καμιά σχέση δεν έχουν με το νησί και τις παραδόσεις του. […] Ολοι αυτοί οι τραμπούκοι είναι γνωστοί όχι μόνο στις τοπικές αρχές, αλλά και σε όλους μας».

ΚΚΕ: ήταν προσχεδιασμένη

Για οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών-φασιστικών ομάδων κάνει λόγο το ΚΚΕ. «Ο τρόπος που μεθοδεύτηκε και οργανώθηκε η επίθεση, με τη ρίψη ναυτικών φωτοβολίδων και άλλων επικίνδυνων υλικών, φανερώνει ότι ήταν προσχεδιασμένη. Ο ξυλοδαρμός και ο τραυματισμός δεκάδων προσφύγων δείχνει την αγριότητα κατά απροστάτευτων ανθρώπων και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα εάν επιδίωκαν να υπάρξουν ακόμα και νεκροί. Η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών σε απαράδεκτες συνθήκες» σημειώνει.

Καμία σύλληψη….

Απολύτως καταδικαστέα χαρακτηρίζει τα επεισόδια ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Π. Χρηστίδης.

«Τόση βία και όμως καμία σύλληψη. Οι ακροδεξιοί πρέπει να απομονωθούν. Απαιτείται οργανωμένη αποσυμφόρηση των νησιών, για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και ειρήνη. Χωρίς άλλη καθυστέρηση», σημειώνει.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδίκασαν τα απαράδεκτα επεισόδια, κάνοντας λόγο για «συμμορία ακροδεξιών» που πραγματοποίησε ένα «πρωτόγνωρο πογκρόμ», ενώ επισήμαναν τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και κάλεσαν την αστυνομία να προχωρήσει «στη σύλληψη και στην τιμωρία των δραστών των ρατσιστικών επιθέσεων».

Τη Λέσβο θα επισκεφθεί αύριο και μεθαύριο η ευρωβουλευτής Σκα Κέλερ, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόρια, καθώς και συναντήσεις με τον δήμαρχο Λέσβου, πρόσφυγες, εθελοντές και φορείς.

«Η εκφορά ρατσιστικών συνθημάτων, όπως “Κάψτε τους ζωντανούς”, προκαλούν αποτροπιασμό. Το γεγονός δε ότι παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο της επίθεσης, δεν πραγματοποιήθηκε καμία σύλληψη των δραστών της επίθεσης προκαλεί σοβαρά ερωτήματα και χρήζει άμεσης διερεύνησης» σημειώνει η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τονίζοντας ότι η «εμμονή στην εφαρμογή του γεωγραφικού περιορισμού κινδυνεύει να πλήξει ανεπανόρθωτα την κοινωνική και πολιτική συνοχή των νησιωτικών περιοχών».

Πηγή: http://www.efsyn.gr

165

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση