Αντιρατσιστικές αιχμές στην εφημερίδα «Κόκκινο Νήμα»

Αντιρατσιστικές αιχμές στην εφημερίδα «Κόκκινο Νήμα»

1της Έλενας Παπαγεωργίου

Στη Μυτιλήνη οι φασίστες πήγαν στην πλατεία Σαπφούς, όπου πρόσφυγες διαμαρτύρονταν εδώ και μερικές μέρες για τον απεγκλωβισμό τους από το νησί καθώς και την άμεση καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους στον καταυλισμό. Άρχισαν να φωνάζουν «κάψτες τους ζωντανούς» και πέταξαν φωτοβολίδες, πέτρες και μπουκάλια, ενώ οι πρόσφυγες σχημάτισαν κλοιό γύρω από τις γυναίκες και τα παιδιά για να τους προστατέψουν. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν 35 αλληλέγγυοι και πρόσφυγες, αλλά να μη συλληφθεί ούτε ένας φασίστας. Αντίθετα σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον των προσφύγων για …κατάληψη της πλατείας. Είναι η πρώτη φορά που τα τάγματα εφόδου αποφάσισαν να κάνουν μία τόσο μεγάλης έκτασης επίθεση, προσπαθώντας να πάρουν με το μέρος τους τους κατοίκους του νησιού. Χαρακτηριστική είναι και η «κάλυψη» που τους παρείχε τη επόμενη μέρα ο δήμαρχος της Μυτιλήνης Σπ.Γαλανός, ο οποίος είπε στον ΣΚΑΙ ότι επρόκειτο για …αυθόρμητες λαϊκές αντιδράσεις.

Ξεκίνησε η δίκη των 35 συλληφθέντων, που κατηγορούνται για πρόκληση επεισοδίων στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο τον Ιούλη του 2017. Πρώτος κατέθεσε ο επικεφαλής διμοιρίας των ΜΑΤ, ο οποίος δεν αναγνώρισε κάποιον από τους κατηγορούμενους ως δράστη των επεισοδίων. Η διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση δεύτερου αστυνομικού, ο οποίος επίσης δεν αναγνώρισε κανέναν εκ των δραστών στους κατηγορούμενους. Την θυμηδία του ακροατηρίου της δίκης προκάλεσε η κατάθεση πυροσβέστη, ο οποίος αφού υποστήριξε ότι είδε κάποιον που βγήκε από τον καταυλισμό, ο οποίος έσκυβε καθώς προχωρούσε και μετά από λίγη ώρα στο σημείο εκείνο φάνηκαν φλόγες στα χόρτα, μπέρδεψε τους 3 μάρτυρες που υποστήριξε ότι αναγνωρίζει. Κατά τα άλλα οι 35 προκάλεσαν εμπρησμό, ταραχές, βλάβες σε αστυνομικούς και καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας…

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αντιπολεμική εκδήλωση της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» κέντρου Αθήνας στο χώρο του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών. Προσκεκλημένος ήταν ο Κιαμίλ, τούρκος πολιτικός πρόσφυγας, ο οποίος μας μίλησε για το συμβαίνει στην Τουρκία του Ερντογάν, ενώ μέλη της Κίνησης μίλησαν για την ιστορία του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, για το τι παίζεται με τις ΑΟΖ και το αέριο, που είναι βασική αιτία του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού και για το οικονομικό κόστος που πληρώνουν οι λαοί για χάρη όλων αυτών των εξοπλισμών. Επίσης σχολιάσαμε το περιστατικό των δύο τούρκων στρατιωτικών που πιάστηκαν ενώ κυνηγούσαν μετανάστες και των στρατόκαυλων που ανέβασαν την ελληνική σημαία σε αμφισβητούμενες βραχονησίδες. Τέλος για τις συμμαχίες σήμερα μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου και για το πώς προσπαθούν, με τις πλάτες των ΗΠΑ, να απομονώσουν την Τουρκία που ανταπαντά σπασμωδικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πολέμου. Στόχος της συζήτησης ήταν να ξεκαθαρίσουμε το τι γίνεται στην περιοχή μας, να συνδιαμορφώσουμε και να προωθήσουμε τις απαραίτητες αντιπολεμικές-αντιεθνικιστικές πρωτοβουλίες, που θα απαιτούνε καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους, και που θα προσπαθούν να αποτρέψουν το μοιραίο ενδεχόμενο πολέμου.

Πριν από λίγες μέρες κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των διαδικασιών αναδοχής ενός παιδιού. Το νομοσχέδιο επιτρέπει σε ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς. Από τη στιγμή που το σύμφωνο συμβίωσης μπορούν να το συνάψουν και τα ομόφυλα ζευγάρια, προκύπτει για πρώτη φορά στη χώρα μας η δυνατότητα αυτών των ζευγαριών να γίνουν ανάδοχοι γονείς. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό βήμα. Το επόμενο βήμα είναι η κατοχύρωση για τα ομόφυλα ζευγάρια και της τεκνοθεσίας.

225

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση