Νέκυια ΄Εκ-σταση: Όταν η αφρικανική άρπα συναντά την Ομήρου Οδύσσεια

Νέκυια ΄Εκ-σταση: Όταν η αφρικανική άρπα συναντά την Ομήρου Οδύσσεια

nekya

Η «Νέκυια Έκ-σταση» είναι μια μουσική παράσταση όπου ο ακροατής- θεατής «βιώνει το ταξίδι του Οδυσσέα στον Άδη σαν μία εμπειρία αυτογνωσίας, καθώς αναμοχλεύονται μέσα του τα πιο θεμελιώδη υπαρξιακά ζητήματα: ο σκληρός αγώνας της επιβίωσης, της επιστροφής στη μοναδική εσώτερη Ιθάκη, της αποδοχής του θανάτου».

Η σκηνοθέτιδα της παράστασης, Φένια Παπαδόδημα, εμπνεύστηκε από τους σύγχρονους αφρικανούς ραψωδούς, τους «γκριό» (griots), οι οποίοι μέσα από την προφορική αφήγηση και τη μουσική μετέφεραν και κράτησαν ζωντανή από γενιά σε γενιά την ιστορία και την παράδοση του τόπου και του πολιτισμού τους.

Η μουσική, την οποία έγραψε η σκηνοθέτης σε συνεργασία με τον Γιώργο Παλαμιώτη, παντρεύει την αφρικάνικη άρπα (γκόνι) με την έμμετρη μουσική διάσταση του ομηρικού λόγου, ενώ η αυτοσχεδιαστική φωνητική προσέγγιση είναι εμπνευσμένη από τη σύγχρονη τζαζ αρμονία αλλά και την ανατολική και βυζαντινή μουσική.

Κεντρικός ερμηνευτής του ομηρικού λόγου ως Οδυσσέας, στη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, είναι ο Μανώλης Αφολάνιο, γνωστός ως MC Yinka, ο οποίος είχε κληθεί πρώτη φορά το 2007 από τη Φένια Παπαδόδημα να ερμηνεύσει τον Οδυσσέα στο ταξίδι του στη χώρα τον νεκρών.

Όπως λέει ο ίδιος: «Για μένα είναι πάντα μία μεγάλη πρόκληση και μία πολύ δυνατή εμπειρία το να αρθρώνω ένα τόσο σημαντικό κείμενο. Η σκηνοθετική προσέγγιση είναι αυτό που με ελκύει περισσότερο: μία πολύ πειθαρχημένη και ρυθμική εκφορά του λόγου που μπλέκεται με μια πλούσια μουσική ατμόσφαιρα τζαζ αυτοσχεδιασμών, ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών, αφρικάνικων ρυθμών και χιπ χοπ λογυδρίων. Αυτή η πολυπολιτισμικότητα με εκφράζει απόλυτα γιατί βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την κοινωνία που θέλω».

Επί σκηνής εμφανίζεται και η Χριστίνα Κωστέα ως Καλυψώ, ενώ στα τύμπανα παίζει ο Παναγιώτης Κωστόπουλος, ο Γιάννης Παπαδόπουλος στο πιάνο, ο Λεωνίδας Σαραντόπουλος στο φλάουτο και ο Γιώργος Παλαμιώτης στο μπάσο.

Πότε:

Από 18 Απριλίου έως 10 Μαΐου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη (18-19/4, 25-26,/4, 2-3/5, 9-10/5)

Έναρξη: 21:00

Πού:

TEMPUS VERUM ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ
Ιάκχου 17, Γκάζι
Τηλ. 210 3425170

Πηγή: thepressproject.gr

122

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση